2011. március 18., péntek

Mi Micsoda - Szemhéjalapozók, színes alapok

Ha már az alapozás szóba került, akkor úgy érzem, ezt a témát sem lehet kihagyni. Bár minden terméklistámban szerepel szemhéjalapozó, sosem tértem rá ki részletesen, a videókban is csak annyit mondok róla, hogy már fent van. Biztosan sokan vannak, akik számára nem igazán egyértelmű, hogy most ez mire is jó, miért használják az emberek. És akkor ott vannak a színes alapok is, amiket pedig sokan kevernek a szemhéjalapozóval. Derítsünk hát fényt rá, hogy mi mire való!

 Képek: Google, CherryCulture

A teljes bejegyzés olvasásához katt a továbbra!


Szemhéjalapozó / Primer

Ezt a terméket teszed fel legelőször a szemhéjadra, vagyis ez a teljesen "csupasz" bőrfelületre kerül. Elsődleges célja a tartósítás, tehát annak a megakadályozása, hogy a szemhéjfesték összegyűljön a szemhéj ráncocskáiban (biztosan mindenki tapasztalta már ezt a jelenséget). A jó primerrel egész nap, akár 10-12 órán át hibátlan marad a szemsminkünk.
Felvitel: a szem felső részénél egészen a szempillák tövétől vigyük fel a mélyítővonalig. Feljebb menni nincs értelme, a szemöldököd alatt nincs szükség a hatására. Nem árt, ha az alsó szempillák tövébe is kerül belőle, ha oda is szándékozunk festéket felvinni (szándékozzunk!). Eszköz tekintetében választhatunk a jó öreg ujjacskáink közül egyet, de aki nem szeret az ujjával dolgozni, az ecsetet is használhat. Mivel a primerek krémes állagúak, ezért szerintem egy korrektor ecset lenne hozzá megfelelő. Ha applikátoros termékről van szó, akkor azzal meg is van oldva a dolog, esetleg ha nem tudtuk vele egyenletesen eloszlatni, akkor itt is bevethetjük az ujjunkat.
Hol, milyen márkájút (a teljesség igénye nélkül):
Douglas - IsaDora (én ezt használom), BeYu, ArtDeco
MAC - Prep & Prime Eyes
Internet - ezer és egy márkának létezik ilyen terméke, a legnépszerűbb az Urban Decay Primer Potion és a Too Faced Shadow Insurance (eBayen bárki hozzájuthat ezekhez is).


Színes alapok

Ezek a szemhéjalapozóRA kerülnek, tehát akkor viszed fel, ha az már megszáradt a bőrödön. Ezeknek a célja többféle lehet a színüktől függően. A fehéret általában arra használjuk, hogy a színes szemhéjpúdereket intenzívebbé tegyük vele, de aki szeretné, kicsit fakóbbá változtathatja vele a neutrális színeket. A fekete lehetőséget ad, hogy mélyítsünk a festékek színén. A színeseknek több funkciója is lehet: ha olyan színű, mint a rá felvitt szemhéjpúder, akkor növeli a szín intenzitását, ha eltérő, akkor pedig módosíthat a szemhéjfesték árnyalatán.
Színes alap sok mindenből lehet. Használhatunk erre a célra egy puhább szemkontúr ceruzát, óriás ("jumbo") ceruzát, krémes szemhéjfestéket, zselés tust és bármit, ami megtetszik és alkalmasnak bizonyul rá. Alapvetően az állagukat két csoportra lehet osztani olyan szempontból, hogy "mindig krémes" vagy felvitel után megszárad. Az utóbbi sokkal jobb, mivel ami krémes marad, az még primer felett is előfordulhat, hogy elmászik. Ha mégis ilyet szeretne valaki használni, akkor nagyon vékony rétegben vigye fel és a mélyítővonalba ne menjen bele vele, ezzel nagyjából elkerülhető a baj. A megszáradós kategóriába tartoznak a zselés tusok és a krémes szemhéjfestékek egy része (tapasztalataim szerint ami tubusos, az megszáradós, ami tégelyes, az általában nem, kivéve ha direkt tartósként hirdetik, mint pl. Benefit Creaseless  Cream Shadow). A ceruzák nem megszáradósak.
Felvitel: Itt is a legegyszerűbb megoldás az ujjbegyünk használata, felvitelre és eldolgozásra egyaránt. Ha nem szeretjük, akkor felvitel például korrektor ecsettel, eldolgozás pufi ecsettel.
Hol, milyen márkájút (a teljesség igénye nélkül):
Drogériák - szemceruza, jumbo szemceruza, zselés tus, krémes szemhéjfesték
Internet - ezt napokig lehetne sorolni, annyit mondok csak, hogy a Coastal Scents zselés tusait ne rendeljétek meg ilyen célra
MAC - Paint Pot

És pár mondat erejéig akkor kitérnék a NYX Jumbo Eye Pencilre, ami nem megszáradós alapvetően, de én nagy különbséget tapasztaltam a színek állaga között. Csak 3 ilyen ceruzával rendelkezem, abból is a fehér és a fekete közti eltérés tűnt fel. A fehéret bármilyen vastagon is kenem fel, semmi baja nem lesz, a fekete viszont nem bírja jól a mélyítővonalban. Érdekes. Más is tapasztalt ilyet?

Melyik a kedvenc primeretek? Mit használtok leggyakrabban színes alapként, már ha használtok ilyet?

21 megjegyzés:

Blushbaby86 írta...

Nekem a fehér is kenődik picit a mélyítővonalban, de csak ez az egy jumbo ceruzám van, így összehasonlítani sajnos nem tudom. (Igaz nem teszek alá primert, mert az nekem már nagyon elnehezíti a szemem, valahogy olyan "sok" érzés. Na ez most elég furán hangzik. :D De 5-6 órát kibír így is.)

Nekem az Isadora vált be eddig a legjobban. (A paint potot is nagyon szeretem, de abba nem tapad olyan szépen a festék, mint az Isadorába és a színeket sem emeli ki annyira szépen, nem lesz annyira intenzív hatású.)

suzie írta...

Irigyellek, hogy neked primer nélkül ennyit kibír egy krémes állagú színes alap, nekem esélyem sem lenne vele :D Én még a megszáradósak alá is teszek primert. Sőt ha egyszer beruházok egy Paint Potra, az alá is fogok. :)

Katie írta...

Suzie! A fehér szín alatt a Milk-et érted, a fekete alatt a Black Beant? Mert nekem a színeseim már állagúak, azok mindig begyűrődnek, pedig már alapot is teszek alájuk, a Milk-ből viszont tényleg bármennyit fel lehet vinni, alappal bírja. Valamiért a milknek más az állaga, a többi színhez képest, szerintem az lehet az eltérő tartósság oka. :S

virág írta...

Hasznos volt:))

Viszotn egy nagyon ciki kérésem lesz:írtál már postot a különböző ecsetekről? Igen, tudom,gáz vagyok de én ecsetet kb fél éve kezdtem el használni, és nem vagyok benne 100%ig biztos,hogy a szem melyik részére mi kell..:$ vagy volt már ilyen postod?:)

suzie írta...

Katie: igen igen a Milkre és a Black Beanre gondoltam, nem is értem, miért nem írtam le a nevüket is :) Szomorúan hallom, hogy a színesek is ilyenek, pedig pont gondolkodtam rajta h beszerzek még párat:/

Virág: olyan postom volt, amiben bemutattam, hogy én miket használok, itt megnézheted: http://livinpretty.blogspot.com/2010/10/sminkecsetek.html
Vagy jó lenne általánosságban is egy?:)

Unknown írta...

Nekem is az a tapasztalatom, hogy akármivel próbálkozom, rajtam a színes szinte semmit nem bír ki. Alig van ránc a szememen és nem is nagyon zsírosodik, de azonnal elmászik, már nem is próbálkozom vele.

Az ecsetekhez:
Biztosan sokan olvassák a blogod, akik csak idetévednek vagy a rendszeres olvasás ellenére kezdők, de a magam számára is hasznos lenne egy általános ecsetes poszt.
Írod, hogy nem mindent eredeti funkciója szerint használsz. Ha össze tudod gyűjteni a konkrét okokat (hogy a "nem vált be" mit jelent), hogy az ilyen-olyan fej, keménység stb. miért jó/nem jó bizonyos területekre, és mi a nehézség, ha nem megfelelőt választunk, az szerintem nagyon nagy segítség lenne azoknak, akik ecsetvásárlás előtt állnak.

Nagyon hálás lennék! :)

KBarbi írta...

Még régebben lehetett olvasni a blogban a Zuii nevű bio kozmetikumokról és most szeretnék beruházni egy folyékony alapozóra, viszont nem tudom, hogy melyik árnyalat lenne a megfelelő. Most a MaxFactor Lasting Performance 102 Pastelle színét használom.

suzie írta...

A.: rendben, akkor betervezek egy ecsetes postot és figyelembe veszem majd a tartalomnál, amiket írtál :)

Barbara: budapesti vagy? Ha igen, akkor mindenképp azt ajánlom, hogy látogass el az üzletbe, ott segítenek kiválasztani a legmegfelelőbbet, és ki is tudod próbálni. Ha nem tudod összehozni a dolgot, akkor annyit tudok mondani, hogy ne a legvilágosabbat válaszd, de ennél többet sajnos nem tudok és nem is merek hozzáfűzni, mert nem szeretnék rossz tanácsot adni :/

Meli írta...

Kicsit fura lesz, hogy mindenki nyilvánvalóan a témára reagál, én meg ilyenen kukacoskodok :D, de tényleg érdekelne, hogy azon mit értettél, hogy szándékozzunk ? :)" Nem árt, ha az alsó szempillák tövébe is kerül belőle, ha oda is szándékozunk festéket felvinni (szándékozzunk!)" Hogy pl. csak utalás arra, hogy szerinted így teljes a smink, ha alul is van némi festék? :)

suzie írta...

Meli, semmi gond :) Igen, pontosan így értettem, szerintem általában jobb összhatást nyújt a smink, ha alul is van valami, pont úgy érzem, ahogy írtad, vagyis hogy így teljes a smink. Nekem az esetek többségében nem tetszik, ha felül szépen ki van festve a szem, alulra pedig nem kerül semmi a vízvonalon kívül. Nem is előnyös szerintem az ilyen smink.

suzie írta...

smink smink smink.. bocsi a szóismétlésért :D
Amúgy igyekeztem minden mondatba odabiggyeszteni, hogy 'általában', vagyis az esetek többségében, ugyanis mindig vannak kivételek :)

N írta...

Fel sem tűnt a sok smink! :))

Egyetértek, szerintem is az néz ki jól, ha alul is van valami, de azon a területen hihetetlenül béna vagyok..

N írta...

Én vagyok A. is, biztos van rá magyarázat, hogy időnként miért leszek A., csak én nem értem. :))

Zsóka írta...

Én az ELF-nek a szemhéj alapozóját használom, nekem nagyon bevált, illetve a Coastal Sencts-nek a ceruzáit is nagyon szeretem, alapnak is elég jók, és szép színei is vannak, bátran ajánlom bárkinek mind két variációt.

bettina írta...

Tényleg jól összeszedted, én is szívesen látnék egy átfogó ecsetes videót! ;)

virág írta...

Köszi, ilyen postra gondoltam:)

Adri írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Your Aurora írta...

A MEtal Glam egyszerűen a kedvencem! Én imádom!

αngεlα írta...

Suzie! Tudnál nekem mondani, olyan zselés tust, vagy krémes szemhéjfestéket, amit az IsaDora szemhéjalapozó fölé kenhetek? Még sosem használtam ilyesmit, de mostantól szeretnék. :-)

Priskinné C. Brigitta írta...

ezekről az essence termékekről lehet tudni valamit pl hogy régiek vagy nem mert én soha nem láttam még és nagyon bejönnek:D

suzie írta...

Sajnos már kivonták őket a forgalomból :(