2010. június 7., hétfő

Nyári túlélőcsomag

Végre megérkezett az oly nagyon várt kánikula, már csak abban kell reménykednünk, hogy ez így is marad, és nem jön vissza a csúnya, hideg, esős idő. Én igyekszem optimistán állni a dolgokhoz, nem is gondolok arra, hogy elmúlik ez a szép napsütés, ezért is tartom időszerűnek összeszedni, hogy mik is lehetnek azok a dolgok, amik elengedhetetlen kellékei a forró nyári napoknak. A lista számozása egyáltalán nem a fontossági sorrendet jelzi, egyszerűen csak ilyen sorrendben jutottak eszembe. :)


Ha érdekel, mit tartalmaz az én nyári túlélőcsomagom, katt a továbbra! 



1. Napvédő krém

Abszolút és egyértelműen az első helyen említve. Sokan sajnos még mindig csak napozás előtt használnak ilyen készítményeket, pedig nagyon fontos lenne, hogy ne csak ilyenkor védjük a bőrünket, hiszen egy rövid városi séta során is ugyanúgy éri a nap. Ne legyünk lusták reggel bekrémezni magunkat, a bőrünk hosszútávon nagyon meg fogja köszönni!

2. UV szűrős arckrém

Külön vettem a napvédő krémtől, mert én például azokat nem szívesen teszem az arcomra, ugyanis elég érzékeny a bőröm, és félek, hogy tele lennék tőle pattanásokkal. Igazából télen is ajánlott olyan arckrémet használni, ami el van látva UVA/UVB szűrővel, de aki esetleg télen nem ilyet használna, az mindenképp váltson nyárra ilyen arcápolóra!

3. UV szűrős ajakápoló

Nyugi, ez az utolsó ilyen.:) Az ajkakon a bőr sokkal érzékenyebb, mint a test más területein, úgyhogy erről a testrészünkről sem szabad megfelekeznünk. Elő az SPF-fel ellátott ajakbalzsamokkal! Enyhébb napsütésben elegendő a 3-as faktorszámú, erősebb napon viszont legalább 10-15-össel védjük a szánkat!

4. Bőrradír

Sokkal szebben tud barnulni az ember bőre, ha előtte eltávolítja róla az elhalt hámsejteket. Aki pedig valamilyen önbarnító terméket használ, annak szinte kötelező a radírozás a tartósabb végeredmény és egyenletes kopás érdekében. Szerintem nincs túl sok különbség az egyes bőrradírok között, a dolgukat általában rendesen elvégzik. Én önbarnítás előtt bőrradírozó tusfürdőt szoktam használni, de utána a következő barnításig/barnulásig nem veszem elő, hiszen nem akarom, hogy gyorsabban kopjon a színem. Házilag is pofon egyszerűen készíthetünk bőrradírt, csak keverjünk össze olívaolajat sóval vagy kristálycukorral.

5. Önbarnítók

Ez talán sokaknak nem alapvető kellék, de nekem nagyon is, és nem csak nyáron. Egy fehér bőr is nagyon szép lehet, rengeteg embernek gyönyörűen áll, de én személy szerint magamon sokkal jobban szeretem a sötét hajamhoz a barnább bőrt, mint a hófehérke effektust. Nyaralás előtt sokan tesznek 1-2 rövidke látogatást valamelyik szoláriumba, hogy mégse hófehéren vegyék fel először a fürdőruhát, aminek kiváló, bőrbarát alternatívája lehetne (és remélem lesz is) az önbarnító készítmények használata.

6. Testápoló

Ha már megszereztük a hőn áhított csoki árnyalatot, akkor azt valahogy jó lenne a lehető legtöbb ideig a bőrünkön tudni. Ebben segíthet a folyamatos hidratálás: napozás után, fürdést/zuhanyzást követően vagy bármikor, amikor úgy érzed, "szomjas" a bőröd.

7. Napszemüveg

Talán ez a legegyértelműbb így ránézésre a listáról, hisz kinek ne jutna eszébe, hogy szüksége van rá, ha már kinyitni sem tudja a szemét a tűző naptól..? De nem mindegy, hogy milyet veszünk. Nagyon nagyon nem az. Csakis olyat szabad venni, ami 100%-ban védi a szemet a káros sugaraktól, ebben soha nem szabad kompromisszumot kötni. Ezt én úgy vettem észre, hogy általában ráragasztják a lencsére vagy ráírják a leírásban. Mindenesetre ha nem vagy benne biztos, akkor inkább hagyd ott, mert egy UV szűrő mentes napszemüveg többet árt, mint használ. Ha ugyanis nincs rajtad, akkor a napsütésben összeszűkül a pupillád, és kevesebb káros sugarat enged be, viszont egy sötétített lencse mögött kitágul, így ha az a lencse nem szűri meg a káros sugarakat, akkor bizony nagyobb arányban jutnak a szemedhez, mint szemüveg nélkül.

8. Bronzosító

Megint csak egy olyan dolog, ami nálam nem csak nyáron kap hangsúlyt. Szeretem enyhén az egész arcomra, nyakamra, dekoltázsomra felvinni, és pirosító helyett kicsit erősebben használva elérhetjük vele azt a csábító, "nap-csókolta" hatást.

9. Frissítő spricnik

Tudom, elég idétlen szó. :) Azt hiszem, erre használja az Avon a testpermet kifejezést. Ezek könnyed, hűsítő hatású, enyhén illatosított, fújós kiszerelésben kapható termékek, amik kis túlzással életmentőek lehetnek a nagy nyári hőségben. Készülnek kifejezetten arcra is ilyen frissítő spray-k, amiket gondolom értelem szerűen csak olyankor ajánlatos használni, amikor nem vagy kisminkelve.

10. Púder vagy mattító kendő

A nyári sminkelést igencsak meg tudja keseríteni, hogy ilyenkor az arcbőr általában kissé zsírosabb szokott lenni, mint a többi évszakban, valamint a nagy kánikulában az izzadásra kevésbé hajlamosakkal is előfordulhat, hogy a szokottnál hamarabb múlik el a matt hatás az arcukról. Egy jó púder vagy mattító kendő csodákra képes, akár van rajtunk alapozó, akár közvetlenül a bőrünkön használjuk őket. Néhány óránként ellenőrizzük le az arcunkat, és ha kell, használjuk ezeket a termékeket!

11. Jókedv, nyaralás, kikapcsolódás, pihenés, fürdőzés... a lehető legjobban kihasználni ezeket a napos heteket!

Azt hiszem, ezek tartoznak az én kis nyári túlélőcsomagomba, remélem, nem felejtettem ki semmit. Nektek mire van szükségetek a nyári túléléshez?:)

9 megjegyzés:

Lumena írta...

Tetszik ez a poszt. Broznosító, napvédő nálam is fontos, hidratáló és nagyon friss illatú tusfürdő, hidratáló hajpakolás, testápoló, fényvédős arckrém.

suzie írta...

Örülök neki :) Jaj ne is mondd, úgy használnék valami friss gyümölcsös illatú tusfürdőt, de eléggé limitálva van, hogy mivel fürödhetek hosszútávon :/

Lumena írta...

Nekem is nagyon érzékeny a bőröm, de a Fa tusfürdők beváltak. A zöld dinnyéset nagyon szeretem.

barbi írta...

a mattító kendőről nem egészen tudom eldönteni, hogy pontosan mit takar :$ szóval megkérdezhetem, mi is az tulajdonképpen, és melyik cégnek van ilyen terméke? mert először a sminklemosós-arctisztító kendőre gondoltam, de gondolom nem az.

Dorka írta...

kövezzetek meg,de nyáron az én bőröm szabadságon van,csak akkor sminkelem magam,ha nagyon nagyon muszáj,szóval az én túlélőcsomagom:
1.árnyék
2.sok víz
3.egy jó könyv

:))))

Maggie írta...

nappalra én is abszolút visszafogom a sminkem kb szempillaspirál-szájfény szintre..
de az esti bulikra ez persze nem vonatkozik:P

egyébként nekem is soksok naptej és víz:) (víz alatt érthető az ávsványvíz vagy épp a tengerpart is:DD)

barbi: a mattító kendővel átsimítod az arcod és nem fénylik, talán jobb alternatíva mint egy újabb adag púder:) szerintem bármelyik cég gyárt ilyet..az egész olcsótól a nagyon drágáig,hirtelen én nem tudok jó példát mondani(ami tényleg jó is) mert nem használtam még, de tervbe van véve, hogy ezen a nyáron beszerzek:)

Dorka írta...

Maggie:
mac és nyx
nem hiába imádjauk ezt a 2 márkát!

Maggie írta...

haha és most megnéztem a cherry coulture kosárkámat és már rég be is dobtam:DD teljesen megfeledkeztem szegénykéről:D de azt már csak akkor rendelem meg(persze nem csak ezaz egy dolog van ám benne:P), ha megjön végre a mostani:DD

suzie írta...

én is pont a Macre és NYXre gondoltam :) bár közben eszembe jutott, hogy az Essence-nek is van ilyen terméke, meg ezerévvel ezelőtti Strawberrynet-es rákattanásomból úgy rémlik, hogy a Diornak is. És igen, az a lényege, hogy hozzányomogatod az arcodhoz és felitatod vele a zsírt.

Én a szememet nyáron is sminkelem, arról úgysem folyik le a smink, alapozót pedig átlagos hétköznapokra hidegebb időben sem szoktam :)