2012. február 4., szombat

Mindent a sminkecsetekről 1. - Az alapfelszerelés

Nagyon sok kérdést kapok tőletek sminkecsetekkel kapcsolatban. Mi a fontos vásárláskor, hol lehet a legjobbakat beszerezni, melyik mire való, egyáltalán mi az, ami tényleg szükséges. Tudom, hogy a sminkecsetek világában, főleg ha most ismerkedsz a sminkeléssel, egyáltalán nem könnyű kiigazodni. Különböző formák, méretek, szőrök és természetesen árak. Remélhetőleg ez a mini bejegyzéssorozat hasznos lesz számotokra és választ fog adni a kérdéseitekre. 


Gyakran ismételt kérdések a témában:
  • Melyik márkát tartod a legjobbnak minőséget és árat tekintve?
    H&M, Bőszecset, Sigma
  • A Sigma vagy a Bőszecset jobb?
    Nincs köztük különbség szerintem. Mindkettőt a MAC ecsetei "inspirálták", mindkettőnek elég jól sikerült az eredmény.
  • Melyik szettet rendeljem meg a Sigmától?
    Erre sem én, sem senki más nem tud neked válaszolni. Te ismered az igényeidet, te tudod, mire van szükséged. Vannak szettek, amik szinte csak arcra használatos ecsetekből állnak, vannak, amik csak szemre és vannak vegyesek. Szerintem szuper az Essential Kit, mert a benne lévő összes ecset olyan, amikre valóban szükség van akkor is, ha nem profi sminkes vagy.
  • Milyen szőrből készül a jó ecset, állati vagy szintetikus?
    Rendeltetéstől függ. Azok az ecsetek, amiket folyékony és krémes állagú termékekhez használsz, jobb, ha színtetikusak, mivel ezek nem szívják magukba az anyagot.
  • Érdemes szettet venni, vagy inkább külön vásároljam meg az ecseteket?
    Ez egy nehéz kérdés. Én alapvetően nem állok a szettek pártján, mert szinte biztos, hogy mindig lesz bennük néhány ecset, aminek nem fogod tudni hasznát venni (egyedüli kivétel, amit láttam, az tényleg az Essential Kit, legalábbis számomra), így pedig már mindjárt nem érik meg annyira az árukat. Ugyanakkor ha kezdő vagy, még nem lehetsz tisztában azzal, mire is van szükséged, így simán lehet, hogy az ecsetek külön történő megvételénél is beszereznél néhány olyat, amit nem fogsz használni.
    Ha tehát nem igazán vannak ecseteid, akkor jó ötlet lehet egy szett beszerzése, ellenkező esetben viszont inkább az ecsetkollekció lassú, de biztos építését ajánlom.

Amire biztosan szükséged lesz

Az igényeink változóak, csak úgy, mint a szokásaink, preferenciáink. Ez megnehezíti azt, hogy általánosságban össze lehessen állítani egy listát olyan ecsetekről, amikre rányomhatjuk a "must have" bélyeget. Van azért néhány alapdarab, aminek tényleg kivétel nélkül mindenki készletében ott kell figyelnie, csak esetleg más méretben.

Arc
  1. Alapozó ecset.
    Felviheted ugyan az ujjaiddal is az alapozót, akár egy krémet, csak épp nem érdemes. Sokkal szebb eredményt érhetsz el egy jó alapozóecsettel. Nekem a hagyományos alapozóecset helyett sokkal inkább bevált a tömör, lapos kabuki, legalábbis magamra, mert másokat viszont szívesebben sminkelek a hagyományossal. Ez abszolút egyéni preferencia kérdése, az eredmény mindenképp szép lesz, ha odafigyelsz az egyenletes eldolgozásra, és különös figyelmet fordítasz a szélekre.
    Egyébként ez a kabuki ecset nem csak a folyékony, de a por állagú alapozókhoz is használható.
  2. Korrektor ecset.
    Itt is az a helyzet, hogy akár ujjal is lehet használni, de higgyétek el, meglátszik az eredményen, jobban is, mint az alapozó esetében. Egy jó ecsettel ugyanis pontosan meg tudod célozni azt a felületet, ahol szükség van a fedésre, míg az ujjbegyed az apró bőrhibáknál a szükséges terület akár három-négyszeresét is befedi. A hagyományos, lapos korrektorecset a szem alatti karikáknál és más nagyobb területen jól funkciónál, de például a pattanások elfedésére én nem szeretem használni. Arra sokkal inkább megfelelőnek tartom a ceruza ecseteket, amik amúgy szemre használatosak, de mivel ponthegyű szőrük van, tökéletesek apró, kerek foltocskákhoz. Természetesen a szem alá is fel tudjuk vele vinni a korrektort, így számomra a hagyományos korrektorecsetet teljesen kiváltja.
  3. Púder ecset
    Legyen puha és ne legyen túl tömör, így nem fog túl sok púdert felvenni, ami poros hatásúvá tenné a sminket. A púderezést megoldhatjuk hagyományos púderecsettel vagy kabuki ecsettel. Olcsóbb, mégis tökéletes alternatíva a H&M-ben kapható púderecset. Ezt a hármat felváltva használom, mikor melyik akad a kezembe. 
  4. Pirosító ecset
    Szerintem a ferde szőrű pirosító ecsetek a legjobbak, és ezek el tudják látni a kontúrozási feladatokat is, ha semmiképp nem akarunk beruházni külön kontúr ecsetre. De inkább akarjunk, mert nem olyan jó, ha keverednek a színek. Én ezt a kontúr ecsetet használom.

Szem
  1. Lapos ecset
    Ezzel viszed fel a szemhéjpúdert a mozgó szemhéjadra, és használhatod a szemöldökcsonton is. Jó, ha tömör szőrű, mivel így több festéket tud felvenni egyszerre, mi pedig szeretjük az intenzív színeket. A H&M lapos ecsete jó vétel, ha rendelnénk, akkor a Sigma E55, illetve az ELF Eye Shadow Brush tartozik ide, ha többet invesztálnánk bele, akkor választhatjuk a MAC 213-as ecsetét. 
  2. Satírozó ecset
    Rá azért van szükség, hogy a felvitt szemhéjpúdert tökéletesen el tudjuk dolgozni, és sehol ne maradjon éles vonal. Mindenképp legyen tömör és erős ez az ecset. Az ideális méret attól függ, mennyi hely van a szemhéjad feletti részen. Nagyon jó ecset erre a célra a MAC 217-ese, megrendelhetjük ennek a mását, a Sigma E25-öt, a Sigma E45-öt, olcsóbb verzióként pedig az ELF-től a Blending Eye Brusht.
  3. Ceruza ecset
    A ceruza ecset ideális a külső V mélyítésére. Szintén tömörnek kell lennie és keménynek. Az én kedvencem a Bőszecset 6252-ese, de ugyanezt a célt szolgálja a MAC 219, a Sigma E30 és ez ELF Eye Crease Brush.
  4. Ecset az alsó szempillák tövéhez
    Mivel ezen a részen sokkal kisebb hely áll rendelkezésünkre, mint felül, muszáj más ecsetet használnunk a pandaszem hatás elkerülése végett. Ezek az ecsetek laposak, keskenyek, tömör és erős a szőrük. Erre a célra használhatjuk az ELF Smudge Brusht, a Sigma E20-at vagy a MAC 214-et. 
  5. Ecset szemkontúrhoz
    Ez a kategória nem érinti azokat, akik csak ceruzát használnak, illetve olyan folyékony tust, amihez jár ecset. Akik hozzám hasonlóan a zselés tusokat kedvelik, esetleg száraz tus pártiak, azok több lehetőség közül is választhatnak. Amivel számomra a legkönnyebb a kontúr, az a NYX Pro Angled Brush, de találunk ilyen ecsetet például az Essencenél, a Sigmánál és a MACnél is. Van, aki az egyenes szőrűt kedveli (ELF, MAC, Sigma), van, aki a hajlított nyelűt (BőszEcset) és van, aki a hagyományost (MAC, Sigma).
  6. Ecset szemöldökhöz
    Ez a kategória nem érinti azokat, akik csak ceruzát használnak a szemöldökszínezéshez. Nekem erre a célra is a ferde szőrű ecset vált be, de az egyenes szőrű is ugyanolyan jól ellátja ezt a feladatot. 
Száj

Az ajakecseteket alapvetően nem tartom szükségesnek egy olyan ember számára, aki csak saját magát sminkeli. Ha mégis úgy gondolod, nem szeretnéd közvetlenül a szádra felvinni a rúzst és a szájfényt, választhatod például a Sigma ajakecsetét, a MAC 316-osát, illetve a Bőszecsetben is található ugyanilyen ecset.



A bejegyzés folytatása hamarosan felkerül az oldalra. Az ecsetek tisztításáról, tárolásáról mindenképp olvashattok benne, de ha van más téma, amit ezek nem fednek le és szeretnétek róla olvasni, akkor mindenképp írjátok meg és beleteszem a következő részbe.

 

4 megjegyzés:

Viktória írta...

Ez tök jó, mert tényleg nagyon sok ilyen kérdést kapunk, de nem lehet szerintem senkinek megmondani, hogy milyen szettet vagy ecseteket vegyen... Remélem ez sokaknak fog segíteni!

Gnony89 írta...

Szia Zsuzsi!

Engem a Sigma Essential Kit ecsetkészlet érdekelne. De csak külföldről tudom beszerezni, vagy tudnál nekem mondani magyar oldalt, ahol meg lehet rendelni?

suzie írta...

Az LA Makeupnál voltak régebben ecsetszettek, írj nekik emailt, be tudják-e szerezni ezt neked. De anyagilag mindenképp jobban jársz, ha te rendeled, és megbízható is a cég, szóval biztosan meg fogod kapni.

Gnony89 írta...

Engem igazából ez a külföldi vásárlással járó dolgok tapasztalatlansága ijeszt meg, hogy őszinte legyek szívesen venném ha elmagyaráznád, hogy és mi módon kell külföldről rendelni? Mert eddig igyekeztem kikerülni a más országból való rendelést a tudatlanságom miatt. :$