2010. július 21., szerda

Az arcbőröm legjobb barátja - Aspirin maszk

Kértétek, hogy írjak a bizonyos itthon készített arcmaszkról, amit a pattanások ellen / pattanásokra használok. Ez nem más, mint az aszpirin maszk. Amikor elsőre hallja ezt az ember, furán néz - legalábbis én eddig akárkinek mondtam élőben, érdekes pillantásokat, és "hogy milyen maszk?!" jellegű meglepett hangvételű kérdéseket kaptam. Szerintem én magam is hasonlóan reagáltam, mikor sok évvel ezelőtt először olvastam róla egy külföldi fórumon. Akkor nem próbáltam ki, csak pár évvel később, de azóta csakis ezt használom erre a célra. Túl jó dolog ez ahhoz, hogy ne osszam meg veletek. :)

(Kép: Google)

Több információ a maszkról és útmutató az elkészítéshez a tovább után.




Elöljáróban szeretném elmondani, hogy elég problémás a bőröm. A sok pattanásom miatt kb. 14-5 évesen felírták nekem a "nagy mumust", a Roaccutant. Egyáltalán nem érdekeltek a lehetséges mellékhatások, szép bőrt akartam, és kész. Szerencsére nem is lett tőle semmi bajom (legalábbis nem tudok róla), pedig több éven keresztül szedtem szünet nélkül, amit elvileg nem is szabadna. Nagyjából fél éve döntöttem úgy, hogy most már elég, nem leszek egy ilyen gyógyszer rabja, és nem várom meg, amíg lesz tőle valami bajom. Keresni kellett viszont valamit, ami megakadályozza, hogy a gyógyszer előtti állapotokra jusson szegény arcom. A boltokban kapható termékek nagy részét a Roaccutan előtt már végigpróbálgattam, sikertelenül, úgyhogy azok szóba sem jöttek. Viszont rögtön eszembe jutott a sokak által úgy istenített aszpirin maszk. Itt volt az ideje, hogy kipróbáljam. Azóta is rendszeresen használom, és bár 100%-osan nem akadályozza meg a pattanások feltűnését (főleg a hónap bizonyos időszakában jönnek elő, ha értitek), mégis ez eddig a leghatásosabb szer a gyógyszeren kívül, amit használtam.

Az aszpirinban egyébként a szalicilsav az, aminek a pattanáskezelő hatást köszönhetjük. Ez a legtöbb boltban kapható készítményben is megtalálható, csak általában jóval kisebb arányban. 

Amire szükséged lesz:
  • Aspirin tabletta
  • Víz
  • Méz / arcmaszk / arckrém 
  • Keverőtál és keverő eszköz
  • Egy A4-es lap
  • Húsklopfoló vagy valami más, a tabletták összetörésére alkalmas eszköz
Elkészítés:

1. Törj össze 2 vagy 3 Aspirin tablettát finom porrá. Én általában kettőt szoktam, ha rosszabb állapotban van az arcom, akkor hármat. Legjobb, ha egy félbehajtott A4-es lapba teszed őket, összetöröd a klopfolóval vagy más eszközzel, majd a lapról beleöntöd a tálkába.


2. Adj hozzá pár csepp vizet, és keverd össze. Én úgy vettem észre, az az ideális, ha annyi cseppet adok hozzá, amennyi tablettából a maszk készül.

3. Adj hozzá mézet / arcmaszkot / arckrémet, és keverd össze ezzel is. Én mézzel vagy arcmaszkkal szoktam, de olvastam már arckrémmel is, sőt, csak simán vízzel is, de utóbbival szerintem nagyon szárítana. Ha mézet használsz, akkor figyelj oda, hogy tényleg csak néhány csepp vizet adj hozzá, különben túl híg lesz, és csöpögni fog az arcodról.

Ha arcmaszkkal keverem össze, akkor ezzel a termékkel szoktam. Nagyon szeretem, csak egy "aprócska" baj van vele, méghozzá az, hogy kicsit zöld marad tőle a bőröm, ami elég vicces látvány. Minél több ideig rajta hagyod, annál zöldebb lesz, úgyhogy ezt csak akkor használom, ha viszonylag jó állapotban van az arcom, és elég neki 10, max. 15 perc.
(Kép: Google)

4. A szemkörnyék kihagyásával vidd fel az arcodra (én simán az ujjammal szoktam), és hagyd rajta egy ideig. Én az elején csak 15 percig hagytam fent, de már 25-30 percekre is simán az arcomon hagyom, had hasson. Fél óránál többet azért nem ajánlanék, mert túlzottan kiszárítja a bőrt.

5. Mosd le. Ha szeretnéd, kihasználhatod az apró aspirinszemcsék nyújtotta radírozó hatást. Ekkor langyos vízzel itass át egy vattakorongot, és körkörös mozdulatokkal menj végig az arcodon. Én a maszk felvitele előtt szeretek bőrradírozni (remélve, hogy úgy jobban hat), így én csak simán leöblítem.

Ezt a folyamatot 2-3 naponta szoktam megismételni, ami gyakori, de nekem sajnos szükségem van rá. Ha jó vagyok, és nem hagyok ki több napot, akkor szinte teljesen tiszta marad az arcom, de sajnos előfordul, hogy győz a lustaság, és itt annak tényleg látszatja van.

Az aszpirin maszk nekem nagyon bevált, úgyhogy csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, akinek problémás a bőre. Persze az, hogy rajtam segít, nem jelenti azt, hogy mindenkin fog, de egy próbát úgy gondolom, mindenképp megér. Ha mégsem jön be, az Aspirint el lehet használni a rendeltetésének megfelelően (a többi hozzávaló pedig azért a legtöbb házban megtalálható), tehát nem lesz belőle ablakon kidobott pénz. 

Próbáltátok már? Ki fogjátok próbálni? Várom a beszámolóitokat! :)

23 megjegyzés:

Lillus írta...

Már én is sokat hallottam erről a maszkról, de soha nem mertem kipróbálni.
De azt hiszem ma este ezt mindenképpen bepótolom, mert mint már korábban említettem, elég problémás a bőröm, főleg ilyen melegben. És az általad említett "a hónap bizonyos időszaka" még inkább megnehezíti a dolgomat, mert nekem utána nem múlnak el egyből a kis huplik, hanem jó sok idő kell neki. Szóval mire elmúlna egy, jön a másik :(
Tesóm 35 éves, ugyanilyen problémákkal küzd és a bőrgyógyásztól kapott valami erős gyógyszert most. Állítólag a Roa új változata. Jó, meg minden, de nem napozhat, repedezik a bőre, szája...brr..:S

Babus írta...

énsem mertem kipróbálni. engem az tart vissza h bennem úgy él az aspirin h erős gyógyszer és h nem hinném h jót tesz a bőrőmnek. főleg h érzékeny vagyok a gyógyszerekre:S szóval nem tudom ki merjem a próbálni:/

Andi írta...

az Aspirin eros? en ugy gondolom nem, alapgyogyszer, biztosan nem erosebb mint a tobbi hasonlo talan meg gyengebb is :) a kozmetikusom is ezt szokta ajanlani a tini vendegeinek akik nem akarnak/tudnak jobb arcapolo dolgokra kolteni.

amugy lehet mar amugysem lenne sok baja a borodnek nem? vagy erzed a valtozast ha nem maszkozol egy darabig?

Babus írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Babus írta...

nem tudom,én sosem "szedtem" aspirint:D
de ha nem is erős,akkoris érzékeny vagyok a gyógyszerekre:S

suzie írta...

Lilla: majd számolj be, ha kipróbáltad!

Andi: sajnos látom, hogy enélkül rosszabb lenne. Ahogy írtam is, ha kihagyok 1-2 alkalmat, akkor az bizony meglátszik sajnos.

Zsófi: nekem is érzékeny a bőröm, de még csak piros sem szokott lenni ezután. Szerintem ha tartasz tőle, akkor próbáld meg először egy tablettával, vagy vagy az arcodnak, esetleg a nyakadnak egy pici részére tegyél, és akkor meglátod, hogy bírja a bőröd.

suzie írta...

Ja, meg Zsófi, ez nem a gyomrodba kerül :)

Babus írta...

Nem az a lényeg h hova kerül.(pl az érzéstelenitő se a gyomromba kerül mégis rosszul leszek tőle:D:S).meghát azt se akarom h visszafelé süljön el a dolog,és kijöjjön tőle még több.
Jó ötlet,lehet megpróbálom elöször kicsi helyen,aztán meglátom:)

suzie írta...

Ez lesz a legjobb sztem:) A nyakad oldalánál például a hajadtól nem is látszik, ha mégis kipirosodna.

Babus írta...

Jaj amugy szeretnék majd kérdezni 1-2 dolgot nyx rendeléssel kapcs. facebookon zaklathatlak?:D

suzie írta...

Persze, nyugodtan :)

Maggie írta...

én is kipróbálom majd, bár most egészen normalizálódott az archelyzetem:D majd ha megint vészesre fordul akkor bevetem:) bár nálunk nincs itthon aszpirin pont azért mert amire amúgy való arra sztem gyenge:D de irány a gyógyszertár..:)

Blushbaby86 írta...

hát sajnos az én bőröm sem az igazi... mindig olyan könnyen kipirosodik :( én is szedtem roat, 6 éve... igaz én csak 3 hónapig. utána gyönyörű volt a bőröm, de nem maradt olyan szép, mint volt. :(

mindenképp kipróbálom ezt a maszkot!

sminkkel írta...

Én is szeretem az aszpirint használni. Elég érzékeny bőröm van, ezért minden drasztikus dolgot száműztem. A bőrradírom is kicsit hasonló. Por állagú, vízzel habosítandó, kémiailag hámlaszt. Felváltva használom őket kamillás gőzöléskor a bőrömön. De persze nyáron a gőzölős programot kihagyom.

A. írta...

Ezzel óvatosan. Nekem a bőrgyógyász mondta,hogy havonta találkozik olyan lányokkal,akiknek kimarta az Aspirin a bőrüket,elég mély gyulladást okozva amit hónapokig is tarthat helyrehozni. Szóval nem akarok beleszólni,de lehet,hogy jobb lenne más megoldás után nézni.

Problémás bőrre nekem a receptre kapható Duac krém vált be. Pakolások közül meg a Douglasben kapható Himalaya herbals iszappakolása(mud pack),ez iszonyat sokáig elég. Éjszakai krémnek meg Body shop teafás krém,ez csodákat mvel.
Mondom ezt úgy,hogy érzékeny és problémás bőröm van. De az Aspirin hosszútávon tényleg káros lehet.

Roaccutant 6 hónapig érdemes szedni kis adagban,nekem 6 éve jobb a bőröm tőle és elvileg soha többet nem lesz már olyan gyulladt,mint volt.

suzie írta...

Kremy,

Az orvosok többsége szkeptikus és negatív a házi praktikákkal szemben. Az érdekük is más.

Azt pedig simán el tudom képzelni, hogy van, akinek kimarja a bőrét, pont ezért kell először kipróbálni kis területen, és utána is szép fokozatosan tesztelni, hogy mennyit bír a bőr (tehát hogy mennyi ideig hagyhatod rajta). Másrészt pedig egy orvos által felírt, külön arcbőrre előállított készítmény is eredményezhet ugyanilyen reakciót, sajnos nekem elő is fordult, már nem emlékszem pontosan a nevére, D betűvel kezdődött és valami lötty volt.

Hát igen, az lenne a roa lényege, hogy utána ne jöjjenek vissza, de sajnos nekem csak addig tartott a hatása, amíg ki nem ürült teljesen a szervezetemből.

A. írta...

A bőrgyógyászom természetgyógyász is egyben,szóval benne megbízom. A Roaccutant is nagyon nehezen,sok krém kipróbálása után írja fel majd szeptemberben,mert más nekem tényleg nem használ,és kikészít,ha csúnya a bőröm..

Rita írta...

Kremy: Azért marja ki a bőrüket, mert sokan 3-4 aspirint felkennek, ráadásul gyakran nem várnak utánna irány a nap meg a sminkelés...és ezt aspirinnál tilos!!! Mert beleég a bőrükbe ahogy írod. Buli előtti sürgősségi kezelés a fogkrém :)
(Ez olyan mint a szódabikarbónás fogmosás, ha túlzasba viszed lemarja a zománcot)

Az én bőröm elég szerencsés volt, sose volt nagyon ronda, dalacin-t-vel ellavíroztam gimibe, manapság meg heti/havi aspirinmaszk elég.

Letta írta...

Kiprobáltam
Tényleg nagyon jó ezer köszi érte csillogás ellen nem igazán volt még semmi ilyen hatásos

stenonis írta...

Hú, hadd kérdezzek valamit. Működik ez lehúzató arcmaszkkal is? Vagy inkább hidratáló krémet keverjek hozzá? Előre is köszi :)

Brigi írta...

Na nem,hogy rossz indulatúan hangzodjon, de megnyugtat a tudat,hogy nem csak nekem van problémás bőröm. Én is szedtem Roacutane-t, szerintem nagyon jó, bár én csak 2 hónapig szedtem és nem volt elegendő.
Az aszpirin hatásairól én is meggyőződtem már, bár én csak simán összetöröm és 1 kis vízzel keverem. Ám a te variációd jobban tetszik . Kifogom próbálni.

Citaro G írta...

Kalmopyrin, Algopyrin ugyanez 500mg acetil-szalicilsav, csak az Algo vény köteles.
Bőrön keresztül is ugyanúgy a szervezetbe jut, mint gyomron át (csak lassabban, kevesebb). Az acetil-szalicilsav vérnyomáscsökkebtő,vérhigító hatású, így ha valaki egyébként vérhigítót szed vagy vérnyomáscsökkentőt kerülje el ezt.

Nem szteroid gyulladáscsökkentő, autoimmun alapon sokaknál okozhat allergiás reakciót, ami általában orrfolyás, tüsszögés formájában jelentkezhez, sajnos anafilaxiás sokk (halált) okozhat.

Csak óvatosan....

Mm írta...

Kedves előző hozzászóló Citaro G! Az algopyrinnek nem ugyanaz a hatóanyaga, mint a kalmopyrinnek vagy az aspirinnek!! Nehogy valaki algopyrint kenjen az arcára, nem véletlenül vényköteles!