2011. augusztus 30., kedd

Terméktesztelés - ahogy én csinálom


A terméktesztek központi szerepet játszanak a sminkblogok témaköreit tekintve. Bloggerina társaimnak valószínűleg nem ismeretlen, hogy addig nem nyúlunk a termékhez, amíg le nem sikerült fotózni természetes fényben, vakuval, a lehető legtöbb szögből, csini háttérrel vagy szimpla háttérrel, művészi(nek szánt) kompozíciókban, és ki tudja, még hogy.

Annyi rengeteg sminkterméket halmoztam fel, mióta blogolok, hogy alig győztem/győzöm folyamatosan próbálgatni őket. Aki szintén ír blogot, az valószínűleg tudja, hogy ha korrekt, mindenre kiterjedő beszámolót akarunk írni, akkor nem is olyan egyszerű ez a tesztelgetési folyamat. Az én álláspontom az, hogy minden terméket, amiről írok, többféle körülmények között kell kipróbálni, elegendő ideig rajtam kell lenniük minden egyes alkalommal, és tudatosan figyelni kell, hogy mire hogyan reagálnak, mit és mennyit bírnak.

Gyakran olvasom terméktesztes postoknál, hogy „ma érkezett”, „tegnap vettem”, és ilyenkor mindig felvonom a szemöldököm. Az jár a fejemben, hogy fél-egy napja van meg az illetőnek az adott termék, ez alatt a színén és az állagán kívül mégis mit sikerülhetett megtudnia róla? Lehet hiteles beszámolót nyújtani egy alapozóról úgy, hogy nem volt rajtad egy egész napot és nem buliztál benne végig egy éjszakát? Egy rúzsról, aminek a fő előnye és egyedi adottsága, hogy 7 nap alatt hidratáló hatást fejt ki ajkainkon, tehát pont a leglényegesebb tulajdonságának kell szó nélkül maradnia? Most komolyan?! Persze vannak termékek, amiket egy nap alatt ki lehet ismerni, a szemhéjpúdereket például ide sorolom, de egy krém, egy alapozó, egy olyan termék, amiről konkrétan mondja a forgalmazó, hogy hány nap szükséges, hogy kifejtse hatását…

Összeszedtem, hogy mely terméktípusoknál hogyan zajlik nálam a tesztelés folyamata:

Alapozó: Az egyik legkényesebb. Ha a szín nem stimmel, akkor eleve bukó, mivel csak otthon lenne rajtam, ott meg 12 órányi viselés után sem tudnék hiteles és mindent átfogó képet adni róla. Fontos, hogy egy teljes (munka)napot rajtam legyen, ez a kisebb kihívás. A nagyobb az egy buli, ahol táncolok, meleg van, és szintén hosszú órákon át viselem. Megnézem, hogy hazaérve ugyanúgy mutat-e az arcomon, mint mikor feltettem, vagy ha nem, akkor mennyit változott, lekopott-e egyenletesen vagy megült itt-ott. Hogyan tetszett a bőrömnek, nem irritálta-e. Milyen a fedése, állaga, illata, használhatósága.

Púder: A tesztelés gyakorlatilag megegyezik az alapozóéval. Figyelem, hogy hány óráig tartja matton az arcom, feltevéskor milyen hatást kelt (természetes vagy poros), újra púderezést hogy bírja (természetes marad-e, vagy ekkor már poros hatásúvá válik). Hogyan viselkedik, ha csak bőrre viszem fel, hogyan, ha alapozó fölé.

Korrektor: Szintén egy nappalt és egy átbulizott éjszakát kell túlélnie. Csúnya dolog, de ezeket még edzéskor is ki szoktam próbálni (mégse ijedjenek már meg tőlem). Alapozó felett és simán az arcbőrömön is teljesítenie kell. Fontos a fedőképessége, valamint hogy milyen hosszan marad fent.   

Szemhéjalapozó: Ő is egy igen kényes darab. Nappalt, estét, hideget, meleget, szelet, edzést.. egyszóval MINDENT ki kell bírnia. Ami fontos benne, az természetesen a tartósság, vagyis a tartósító képessége, és hogy mennyire tapadnak rá a szemhéjpúderek, mennyire mutatnak felette szépen.

Szemceruza, tus: Nekik elég, ha kibírnak egy nappalt, valamint  egy edzést. Kérdés, hogy mennyire maradnak a helyükön szemhéjalapozó nélkül, nyomot hagynak-e a szemöldökcsont területén, az alsó szempillák tövéből levándorolnak-e, vagy tartják a pozíciójukat. Ó igen, és a vízvonal.. a legtöbb itt bukik el.

A „dekor” termékek tesztelésével, mint amilyenek a pirosítók, a szemhéjpúderek, rúzsok, szájfények, nem töltök túl sok időt. Ezeknél elsődleges szempont a szín és a pigmentáltság. A tartósság a szemhéjfestékek tekintetében nekem nem igazán mond semmit, mert kivétel nélkül minden egyes alkalommal használok alájuk szemhéjalapozót. Ami még efelett is meggyűlik a ráncocskákban, az… KUKA. Rúzsoknál, szájfényeknél szempont lehet, hogy mennyire hidratál vagy éppen szárít, de én abszolút ajakápoló-függő vagyok, úgyhogy még nem találtam olyat, amivel ajakápoló nélkül (sőt, azzal) ne éreztem volna száraznak a számat. Természetesen ha van valami különleges, egyedi tulajdonsága (vízálló, pattanásokat eltüntető, hidratáló stb.) a terméknek akkor arra mindenképp hangsúlyt fektetek a tesztelés során, ami így több ideig eltarthat és extra körülményeket igényelhet.

Bloggerinák, ti hogyan teszteltek? Mivel töltitek a legtöbb időt?

Olvasók, nektek hiteles, ha valaki egy nap után számol be egy termékről? Vagy mindegy az idő, lényeg, hogy ilyen vagy olyan irányban meggyőző legyen?

14 megjegyzés:

TheMakeupwoman írta...

Nagyon jó cikk, szépen összeszedtél mindent :) Ezért is olvasom el minden terméktesztedet már régóta :)

Blushbaby86 írta...

Teljesen egyetértek veled a tesztelési feltételeiddel. Falra tudok mászni mikor valaki a frissen vásárolt bármiről úgy ír, mintha hetek óta használná. Ezek a tesztek inkább az újdonság varázsát közvetítik. Sokkal hitelesebb, ha valaki többször, különböző körülmények között is kipróbál egy bizonyos terméket és azt fel is tünteti az írásában.

Zsófi írta...

hirtelen arra gondoltam, hogy nálam is felvonhatnád párszor a szemöldököd, mert szeretek minél előbb írni a vásárolt dolgokról, de végigolvastam a bejegyzést.:D amiknél kifogásoltad a "gyorsan írok róla" hozzáállást, olyan dolgokról én sem írtam még kapásból, talán 1-2 dolog volt, de azok tapasztalt teljesítményéről írtam később is pár szót. plusz pont ezért én nem nevezem tesztnek, amiket írok, hanem termékleírásnak, vagy bemutatásnak... főleg, mert tartósságnál sosem érzem magam mérvadónak semmiben, ezt időnként le is írom a bejegyzésekben. állandóan piszkálom az arcom, piszkálom a szemem, ha zavar a kontaktlencse, rágcsálom a szám, hiába van rajta rúzs. a papírvékony körmeimről meg nem csodálom, ha hamar lepattog a lakk.

akutyafáját, de hosszú lett, bocsi:D

Évi írta...

Nagyon jól csinálod :) Csak egy lehet valóban hiteles képet adni bármiről is.

Amikor valaki fél nap után ír róla, az tényleg csak első benyomás lehet, ami nem feltétlenül téves, de jobb az, hogyha néhány hét használat után újból nyilatkozik róla, hogy miket tapasztalt. Az úgy korrekt, kerek egész vélemény lehetne.

Évi írta...

*egy = így

Bocsi :$

Kole írta...

Fontos az első benyomás, de az alapján nem lehet ítélni. HA hosszabb távon még sem működik a tesztelt dolog, egy idő után elveszíted a hitelességed.
Szerintem oda kellene írni, hogy az adott vélemény hány nap/alkalom után alakult ki, aztán az olvasó eldönti, hogy hiteles-e számára.
Én minél több tesztet igyekszem elolvasni egy termékről vásárlás előtt, aztán az alapján döntök.

Lumena írta...

Olyan jó, hogy írtál erről! Régebben pl. a rúzsoknál nem voltam ennyire figyelmes tesztelő, mint most. Az utóbbi időben meg a kedvences posztokban volt pár olyan dolog, amiről úgy írtam, hogy még nem használtam sokat, de ezt mindenhol fel is tüntettem. Most következnek majd átfogóbb tesztek róluk. :) Egyébként hasonlóan szoktam én is csinálni, szemhéjpúderhez nem kell sok idő, krémeket alapozót, púdert pár hét használat után véleményezek. Buliknak sajnos nem tudom alávetni őket, mert nem járok annyit. Remélem ez változni fog a jövőben. :D

Psyszah írta...

Szia! Nagy részt igazat adok neked, de véleményt lehet alkotni már elsőre is. Értem a dolgot amit írsz, mert hosszútávon derül ki igazából a termék ténylegesen mennyire válik be. Én például megírom vásárlás utáni nap a tesztet a termékről, mert nekem az első benyomások nagyon fontosak. Nem írom le, hogy egy rúzs például mennyire hidratálta a szám, mert egyértelmű nem egy nap alatt derül ki. De az igen, hogy a szín mennyire passzol, az állag mennyire tetszik stb. És ez érvényes sok sok termékre is. :)

Anna írta...

Szerintem rendes és hiteles tesztet azt csak tényleg akkor lehet írni, ha már kipróbáltad az adott terméket, hosszabb időn keresztül. Nem beszélve az összehasonlításokról. Én az újonnan vett dolgokat max lefotózom, egy-egy swatch de komolyabb véleményt nem mondok róla, legfeljebb annyit hogy "pigmentáltnak tűnik" vagy hogy finom illatú.

Kinga írta...

Nagyon igaz amiket írtál. Ha valaki igazán hiteles akar lenni, akkor tényleg ki kell próbálnia a termékeket :) Tök jó cikk!!!!!

Meli írta...

Örülök, hogy rámutattál, arra, hogy sokan tényleg úgy írnak "tesztet", hogy aznap rakták fel... Millió ilyet olvastam már, kb. : "szép a színe a lakknak, jó az állaga, a tartósságáról nem tudok nyilatkozni, mert 10 perce kentem fel."
Pár nap múlva meg mindenkinél azt olvasom, hogy hiába a szép szín, 1 nap után pattogzik. Ez NEM hiteles vélemény, erre egy kisgyerek is képes, hogy megállapítsa valaminek a színét!
Sokan arra hivatkoznak, hogy majd később kiegészítik az eredménnyel a cikket. Miért nem lehet egy olyan cikket írni, amiben már a következtetések is benne vannak? Nem hajt a tatár, csajok :)
Bocsánat, lányok, a nyers modorért, csak elszomorít, amikor ilyeneket látok! Remélem senkit nem bántottam meg, nem állt szándékomban.

katjes írta...

hat en 4 magyar sminkes bloggert olvasok es megcsak fel sem merul ilyen kerdes egyiknel se, hogy nem teszteltek eleg ideig : D aztan hogy vannak osszecsapottabb/feluletesebb blogok az mar annyira nem erdekel, en a jokat olvasom es ez a 4 pont eleg..

amugy neked rozsaszines tonusu a borod? csak mert a ki vagyok akadva hogy a lasting performance alapozok mind rozsaszinesek, pedig maskepp tokeletes lenne

suzie írta...

Katjes: nem, nekem sárgás, de furcsa módon nem üt el az arcbőrömtől/nyakamtól. Viszont a kézfejemre kenve rikít, olyan rózsaszín.

Your Aurora írta...

Tetszik a bejegyzésed:) Talán az áll a dolog mögött, hogy szeretnének sokat postolni vagy, hogy annyira örülnek az új dolgoknak, hogy rögtön el akarnak vele dicsekedni:) Tetszik a te hozzáállásod!:)