2011. szeptember 17., szombat

Alakformálás 1. - Diéta, edzés meg ilyenek

Edzeni már körülbelül február óta járok, nyárig rendszeresen mentem, aztán júniustól kezdve eléggé elmaradoztak a kondiba járások, mindenféle program miatt. De annyira drasztikus eredményt addig sem értem el, pedig mégiscsak 3-4 hónapról van szó (diétát nem igazán tartottam mellette, ettem szinte mindent). Egy csajszi a teremben megjegyezte, hogy szépen kerekedik a vállam, de amúgy nem volt tényleg túl nagy változás. Nyáron a heti 3-4 edzésből 1-2 lett. Most viszont csillapodnak a dolgok, több az időm, erősebb az elhatározás is, meg bennem van, hogy szeretnék eredményt, nem pedig csak úgy lejárogatok. Ez azt jelenti, hogy rendesen kell ennem mellette, azaz kell egy diéta. Ez nem fogyókúrát jelent, mielőtt valaki beírja, hogy minek diétázom, vékony vagyok. Nincs előre megírt étrend vagy edzéstervem, bár kértem 'valakit' (khm, khm), hogy írjon nekem, de nem hajlandó, mert azt mondja, úgysem tartanám be és csak felidegesítené magát rajta. Jó tök mindegy, elleszek anélkül is egyelőre, aztán meglátjuk. Ezen a héten kezdtem el vezetni egy excel táblában, hogy melyik nap mit eszem és mit edzek, szerintem ez hasznos lesz utólag is, na meg motivál is, hogy például az edzés oszlop ne legyen túl üres.


Ez a hetem edzés terén így nézett ki:
Hétfő: pihi
Kedd: Hot Iron II.
Szerda: futás (egy szigetkör)
Csütörtök: 1 óra ellipszis tréner
Péntek: Hot Iron I.
Szombat: pihi
Vasárnap, azaz holnap: futás (egy szigetkör)

Futás, igen, régebben talán írtam, hogy ez az, ami ellen mintha be lennék kódolva. Hát örömmel jelenthetem, hogy leküzdöttem az akadályozó tényezőt, legyen az bármi is, és végig tudok futni megállás nélkül egy szigetkört, immár 32 perc alatt, ami szerintem egész fasza. Azt hiszem, talán a testtartásommal volt baj, nem húztam ki közben magamat, és rángattam a vállaimat meg a fejemet. Amúgy ezt a heti 5 edzést marha jó lenne, ha tudnám tartani, de nyilván nem fog mindig összejönni, mert azért élni is szeretnék mellette, de a 4 mellett igyekszem kitartani ha törik, ha szakad.

Ami a kaját illeti, bevallom számolni nem számolok sem kalóriát, sem szénhidrát, fehérje, zsír mennyiséget, amivel valószínűleg sokkal jobban haladnék... De magamnak lusta vagyok megcsinálni, meg nem is tudom, miből mennyi kellene pontosan. Amire figyelek, hogy fehérjét bőségesen bevigyek, mert ez ugye kell az izmoknak. Reggelire szendvicset szoktam csinálni magamnak barna magos zsömléből, zöldséggel meg minden, ebéd főzelék vagy sült csirke bulgurral (török rizs) és/vagy zöldséggel, vacsi hogyha edzettem aznap, akkor fehérje turmix (este edzek így az edzés utáni turmix a vacsim is egyben), ha nem akkor szintén csirke, esetleg rántotta vagy túró édesítővel. Uzsi és tízórai gyümölcs és magok szoktak lenni (mandula, tökmag, stb). A fehérjeturmixtól konkrétan már hányingerem van, annyira meguntam, pedig váltottam ízt is, de szörnyű. Van, hogy nem bírom az egész adagot meginni, vagy megiszom de sápadt leszek és émelygek utána, elég rossz.. A fehérjén kívül Carnitin kapszulát szoktam bevenni edzések előtt egyet vagy kettőt, aminek nem vagyok meggyőződve a hatásáról, de placebonak elmegy. Majdnem bűnözés nélkül zárhattam a hetet, de tegnap este jött némi bor és pezsgő (hello Timi!:D), de hát mint fentebb írtam, azért szeretnék mellette élni is egy kicsit.

Hogy visszaugorjak az elejére és igazi összevissza post legyen, ami miatt elkezdtem most komolyabban ezt a dolgot, az az, hogy 55 kilót mutatott a mérleg.. Tavaly ilyenkor 50 voltam, és 3 kilót karácsony környékén szedtem fel, 2 már szerintem izom volt az edzéseknek köszönhetően. Igazából ránézésre talán nem is látszott ez az 5 kiló, pedig a 165 centimhez elég sok, meg a ruháim is ugyanúgy jók voltak rám. Az utóbbi 1,5 hét alatt kettőt már leadtam, és nem hiszem, hogy izomból, mert ugye folyamatosan edzek. Szóval ennek most örülök.

Amit szeretnék változtatni:
- vékonyabb, tónusosabb kar
- vékonyabb, tónusosabb comb
- has, ami akkor is ilyen (sőt ilyenebb), ha a legkisebb mértékben sem feszítek rá
- keményebb fenék (ezt nyilván nem fogom lefotózni)
(-nagyobb cici hehh)


Motiváltabb vagyok, mint valaha is voltam, azt akarom, hogy ne kelljen többet  a neten szép, szálkásan izmos csajok képe felett siránkozni, hogy "én is így akarok kinézni"! 

Ti jártok edzeni? Mennyit és mit? Mi a helyzet a kajával, odafigyeltek rá?

28 megjegyzés:

Biu írta...

Én a te képed fölött siránkozok, hogy így akarok kinézni:D
Egyébként meg sok sikert ^^

Bella írta...

Szerintem szuperül nézel ki! De nagyon jól teszed, hogy jársz kondizni, csak jobb lesz :)

Gréti írta...

ohh tényleg nyinos vagy egyébként :) köszi ezt a bejegyzést!
én is 165 cm vagyok és 54-56 közt ingadozok.. egyszerűen nem ismerem rendszerességet és mértéket :/
De ez a bejegyzés most motivál :D

"ami szerintem egész fasza" ezen jót nevettem :D

Monday írta...

Ha ez megnyugtat én nem hittem volna, hogy több vagy, mint 50 kiló. Sőt, olyan 47-re tippeltem volna.
Amúgy a futáshoz nem tudom kinek van ereje, én öttusáztam még évezredekkel ezelőtt és már akkor is utáltam, de megcsináltam, mert mindig lebuktam, ha épp úgy gondoltam letagadok pár kört... :D
Ja, és ez a motivációs kép tök jó, de nem idéz jó emlékeket.
Nem unod a Hot Iront?

suzie írta...

Ran: köszönöm, közben rád kattintottam, és látom, hogy neked meg ilyen témájú blogod van, úgyhogy be is követtelek gyorsan:)

Monday: igen ez kicsit megnyugtat:D mondjuk általában rá szoktak csodálkozni, mikor mondom, hogy hány kiló vagyok.
A futás meg tényleg nem túl jó, viszont baromi hasznos sajnos:D Egy barátnőmmel szoktam eljárni, így elviselhetőbb, h ebszélgetünk közben.
A hot iront nem unom:) egy ideig most volt hogy kimaradt hét, vagy csak egyszer voltam, de most újra heti 2x akarok járni. Mindig van benne kihívás egyébként, mert növeled a súlyokat. Én hosszú idő után tegnap emeltem pont, úgyhogy van is izomlázam rendesen. Meg azért szoktak beletenni új gyakorlatokat, hogy változatosabb legyen

Monday írta...

Te régen tornáztál otthon nem? Az nem volt hatásos? Vagy egy idő nem csináltad?
Másik kérdés: te ismered bodyrock.tv videóit? Az a csaj a brutális szerintem. O.o
http://www.youtube.com/user/charliejames1975

Blushbaby86 írta...

Olyan motiválóak az ilyen posztjaid! :)

Jó, hogy nem a "100% sportosan élek, csak és kizárólag egészséges ételeket eszek nap mint nap" elvet vallod, néha kell egy kis lazítás, mert úgy vettem észre aki átesik a ló túlsó oldalára az olyan szinten megszállottja lesz a témának, hogy semmi másról nem szól már az élete.

Egyébként tényleg nagyon csinos vagy, abszolút inspiráló a hozzáállásod a sporthoz. Ha marad időd a munka mellett írj még ilyen posztokat! :)

Én is rendszeresen sportoltam, de az egyetem alatt ez annyira rendszertelenné vált, néha teljesen el is maradt és bár nem vagyok hízékony alkat, de nagyon érzem, hogy nem olyan a kondícióm, mint amilyet megszoktam, fáj a hátam egy hosszú nap után stb... :S Most a szülinapom után megfogadtam, hogy újra rendszeresítem a sportot, plusz odafigyelek az elegendő vízfogyasztásra, nálam ez nagyon gyenge pont sajnos...

Bocsánat kissé hosszúra sikeredtem, fellelkesültem. :D

Tímea írta...

Hello! :D

Olyan képet kellett volna betenned, ahogy tavaly néztél ki, mert lehet, hogy csak 50kg voltál, de azért érdekes lenne látni a különbséget egy vékony 50kg-os és a mostani izmos 55kg-os éned között! Szerintem most jobban nézel ki, bár még nem is láttalak így pucéran, de tetszik. :DD

pipacs írta...

Mit nem adnék egy ilyen testért! :) Sok sikert! :))

Marie írta...

165 cm-hez 55 kg sok lenne? Szerintem közel sem, de persze te tudod hogyan érzed jól magad. A legtöbb számítási módszer szerint ehhez a magassághoz 55-58kg közötti a normál súly nőknél. Az edzés mellé meg sajnos tényleg elengedhetetlen a diéta, ha eredményt akarsz. Hihetetlen milyen bámulatosan tudja tönkretenni a kemény munkát az, ha mellette nem tudja hogyan és mit egyen az ember. De kitartás, szerintem ha ezt így tartod, akkor fél éven belül vagy akár előbb is szemmel látható eredménye lesz. A fénykép meg mindenképpen hasznos, saját magán nehezebben veszi észre az ember a változást, főleg ha nap mint nap látja magát a tükörben.

Névtelen írta...

Szerintem szuper alakod van! ;)
Én izmosodni szeretnék, úgyhogy most heti 3x Rubint Rékázok itthon (popsi-comb-has) a pihenős napokon pedig súlyzózok, hastáncolok. Most bennem is nagy az elhatározás, hogy ezt mindenképpen tartani szeretném.:)

A. írta...

Ez a kalóriaszámlálgatás szvsz felesleges egy bizonyos ponton túl és bele is lehet hülyülni egy idő után,hogy a két korty narancslét kalóriatartalmát is számolod:D

Én ehelyett annyit tartok szem előtt,hogy csak akkor eszek,amikor éhes vagyok,nem nassolok,de ha mégis megkívánok valamit,akkor eszek belőle egy falatot,így megnyugszik az agyam is és a testem is. A fehér keneret meg finomított cuccot kerülöm,helyette minden jöhet,ami teljes kiőrlésű vagy rozs.

A másik,ami fontos a sok folyadék és gyümölcs/zöldség,meg a viaminok,hogy minden rendben működjön.

A mozgást illetően tisztellek,hogy ennyire bírod..Nekem vannak ilyen időszakok,amikor elkezdem,van eredménye is,de valami miatt abbamarad és utána képtelen vagyok visszaállni...Mondjuk a 12 óra munkát is edzésnek tekintem..:D

Your Aurora írta...

Én heti 2x járok és nem fogyózok,csak már odafigyelek arra, hogy mit eszek(kalóriák, egészséges kaják,rendszeresség...). Ilyen alakról hiába is álmodnék, mert ahhoz kicsit sem engedhetném el magam, márpedig én szeretek enni és nem vagyok hajlandó róla lemondani:D, másrészt pedig túl sokat kell ahhoz tanulnom, hogy mindig tudjam tartani az ütemet. Nem vagyok kövér típus, csak hát ott vannak azok a kritikus területek, amikkel nem tudok mit kezdeni. Szóval az edzés nálam inkább arra jó, hogy egészségesebb legyek és jobban érezzem magam a testemben...

laser írta...

Hová jársz hot ironra? Keresek egy jó helyet Bp-n. Köszi!

suzie írta...

@Monday: tornáztam itthon igen, de egy bizonyos szint után semmi értelme, és az a bizonyos szint elég hamar eljön:/ hogy rendesen tudj folyamatosan fejlődni, venni kell az egyre nehezebb súlyzókat, meg mindenféle kiegészítőt, akkor már inkább elmegyek terembe, ahol minden a rendelkezésemre áll.
A bodyrock tv-nek csak a facebook oldalát szoktam nézegetni, de kétlem, hogy ez a csaj otthoni edzéssel tett szert ilyen alakra, hacsak nem egy konditeremben él :D

@Timi: ez jó ötlet, teszek is :) legközelebb majd ilyen szerkóban üdvözöllek, jó?:DD

@Marie: nem azt mondtam, hogy sok az 55 kiló a 165 centihez, hanem hogy egy 165 centis emberek 5 kiló hízásnak már általában meg kell látszania. érted?:) Az ideális súly kiszámítási módszerei pedig mind orbitális baromságok, mert a súly önmagában nem jelent semmit. Állati nagy különbség lehet két ugyanolyan magas, ugyanannyi kg-ot nyomó ember között, mert az egyik lehet tiszta háj, a másik pedig csupa izom. Az izom ugye nehezebb mint a zsír. Pont ezért nem mérlegre edzünk, hanem centire, a kg csak lelki megnyugtatásnak jó látni hogy lejjebb ment :D

suzie írta...

@Kremy: alapvetően aki tényleg fogyni szeretne, kénytelen kalóriát számolni, mivel a fogyás abból következik, hogy ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel. ehhez tehát tudnod kell, hogy mennyit égetsz el egy nap, valamint hogy mennyit viszel be.
Lehet, hogy valaki csak egészséges kajákat eszik, de az ugyanúgy tud túl sok lenni. 1000 kcal fehér kenyér épp úgy hízlal, mint 1000 kcal rozskenyér, csak utóbbi hasznosabb tápanyag a szervezetednek.
Aki pedig nagyon komolyan akarja venni a fogyást, az még a gyümölccsel is vissza kell hogy fogja magát, mert azokban is rengeteg tud lenni a cukor. (én erre nem figyelek, bár persze nem nyomok be 2 kg szőlőt meg 5 banánt, de nem is bírnék:D)

@laser: brill fitnessbe járok, a lehet térnél van:)

suzie írta...

lehet tér lol, szóval lehel tér :D

laser írta...

Köszi, megnézem!

Evelin írta...

Jé de érdekes,én 168 cm vagyok és általában 51-52 kg szoktam lenni,azonban az elmúlt hetekben "felhíztam" 54,5-55,0 kg-ra. Még életemben nem voltam ennyi,és baromira meglátszik. Lehet,hogy rám is hülyén néznének, ha kijelenteném,hogy emiatt a pár kg miatt kezdtem el most én is komolyabban sportolni (2 hete, kondi,futás,úszás), de stabil 3 kg hízás szerintem sok, ha az ember egyébként nem szokott, és már olyan 7-8 éve ugyanannyi a súlya.
Egyébként nagyon jó alakod van az 55 kg-os képen, sokkal szálkásabbnak és feszesebbnek tűnsz, mint gondolod szerintem (olyan 48-nak saccolnálak) :) Sok sikert és kitartás :)

nicolette írta...

Nekem nem tetszik a fürdőruhás képed, nekem ez már bőven kielégíti a nincs mit fogni kategóriát.
Jó nyilván, ha ruhába vagy, felöltözve akkor ez teljesen máshogy érvényesül.Én azt hittem, hogy te nem kergetsz úgymond ideálokat, hogy sírdogálsz más lányok képein, akik szerinted jobban néznek ki nálad.
Én nem érezném rosszul magamat még pár plusz kilóval se, mondjuk olyan 58 kilóig, de te érzed nyilván, meg ízlés kérdése és hogy valakinek belefér-e vagy sem.

csak tényleg nem értem mi ez az eszménykép előtted, azt hittem hogy meg vagy magaddal maximálisan elégedve, jó csaj vagy és ezt tudod is magadról.
Edzeni meg kell folyamatosan, az a gáz, ha egy lánynak ez nem alapdolog a mindennapokban, de túlzásba sem szabad vinni.Elég izmos vagy már így is, én csak simán tartanám a szintet, amit elértem.

Többieknek is üzenem, akik a te alakod után áhítoznak - ha ilyen alakot akarnak, ti is tegyétek irigyelhetővé az alakotokat, nekem sosem jönne, hogy más alakja után csorgassam a nyálamat, bár mindenkinek más az ízlése, lehet hogy ezért nem teszem szinte sose, mert mindenkinek csak a vékonyság létezik jóformán.
Szeretnék már olyan lányt látni ezen a bolygón, aki azt mutatja meg milyen érzés elégedettnek lenni a testünkkel és imádni azt!

suzie írta...

Nicolette: jó csajnak tartom magam, de mindig van hova fejlődni. nem elégszem meg simán a jóval, erről szól ez a dolog inkább.

suzie írta...

Mondjuk nekem a van mit fogni rajta kifejezés mindig is azt jelentette, hogy minimum kicsit husi az illető, az meg sosem voltam.

nicolette írta...

Persze értem, reméltem is, hogy nem esel nekem azért, mert esetleg különbözik a véleményünk.Én tényleg jobban bírom a husisabb lányokat, hogy jobban szemléltessem Kim K. vagy magyarok közül Janicsák Veca, Bódy Szilvi ilyenek.
És nem bántásnak szántam az első mondatomat, mert nyilván jól nézel ki ezt senki sem vitatja.

Én meg sokszor megkapom, hogy fogyhatnék még, mert husis vagyok és blabla, de ha nekem egyszerűen más az ideálképem mint a legtöbb embernek és nem akarok vékony lenni, akkor nem, az már nem az problémám, ha valakinek ez nem tetszik.
Szóval én bírlak, nagyon is, attól hogy kb most írtam ide életem első kommentjét az előbb, attól még így van és csak azt akartam kihozni, hogy nem akartalak kioktatni meg ilyenek, csak szimpatikus ha valaki inkább elfogadja magát - egészséges keretek között persze.

suzie írta...

Nekem az elfogadás szó beletörődést jelent. Beletörődést olyasvalamibe, ami amúgy nem tetszik. De inkább beletörődsz és elfogadod a helyzetet, mert nincs kedved/nem akarsz/azt hiszed, nem tudsz változtatni rajta. És mivel nekem az elfogadás ezt jelenti, nem fogok elfogadni olyat, amivel nem vagyok teljesen elégedett. Inkább fejlődök tovább.
Tehát szerintem, az én értelmezésemben, az elfogadom magam szó azt jelenti, hogy beletörődök a jelenlegi állapotba, és így nem egy pozitív kicsengésű fogalom. Ha valaki elégedett magával, az megint más dolog, mint az elfogadás. Legalábbis nekem:)

Amúgy semmi baj nincs azzal, ha valaki husi, úgy is lehet jó csajnak lenni! Nekem más a célom, de tudom, hogy másoknak pedig teljesen más, nincs ezzel probléma:)

nicolette írta...

Ezzel én is sokáig hezitáltam, mármint magával a fogalommal.Én sem tudtam eldönteni, hogy az, ha merem elfogadni magamat, a testemet olyannak, amilyen, az nem egyfajta beletörődés abba, hogy nem lehetek jobb vagy más?Hogy végül nem fogok sehova se fejlődni és sokáig azt hittem, hogy az, ha elfogadom magamat, azzal ellentmondok, lemondok valamiről.
De aztán arra jutottam, hogy én attól még nem adtam fel semmit, hiszen edzek naponta, ha van időm három órákat is, mert egyszerűen jól esik:) és maga az érzés, hogy ma is csináltam valamit saját magamért.
Az én értelmezésemben ez olyan, hogy nekem fontosabb a kisugárzás, hogy azt kommunikáld az emberek felé, hogy nem kell tökéletes test, ahhoz hogy sikeres legyél, hogy boldog kiegyensúlyozott párkapcsolatban élj, hogy a szerelmed megbecsüljön, mert ha magadat szereted, akkor más is szeretni fog.Ha magadat tiszteled más is tisztelni fog.
És nem utolsó sorban sok lánynak példát mutatni abban, hogy elfogadja a testét, nem beletörődni a negatív dolgokba, csak tudni szeretni azt és így is megtanulni szexisnek lenni és nőiesnek.
Phu na mindegy ezekről a dolgokról igazából könyvet tudnék írni, nem is untatlak tovább, csak belőlem ez a téma mindig ilyen mély érzelmeket indít el:D

nicolette írta...

Ja most értelmeztem igazán, hogy azt írtad elfogadás, beletörődés más, mint elégedettnek lenni, de ha nem fogadod el, akkor nem is lehetsz elégedett és soha nem is leszel.
Ha valakinek nem megy egyből az elégedettség, annak át kell esnie azon, hogy elfogadjon és minden nap hozzá tegyen pici, apró dolgokat ahhoz, hogy amikor belenéz a tükörbe azt mondhassa elégedett.
Ez lehet smink, öltözködés, szolárium bármi igazából:)

suzie írta...

Igen igazából ez is tök igaz, amit te írsz, meg jó is. Én most mégis azt érzem, hogy a példamutatás inkább az, hogy küzdök és teszek valamiért, amit el szeretnék érni.
Persze az a legjobb eset, amit te írsz, hogy ha valaki teljesen meg van elégedve magával és csak kedvtelésből foglalkozik tovább magával, de ez szerintem nagyon nagyon ritka, úgyhogy szerencsés vagy. :)

2KitchenFairies írta...

Sziasztok:)Én reggelente szoktam edzeni, heti háromszor: hétfő-szerda-péntek, és hát egyszerűen imádom. Kezdetben azt hittem, nagy kihívás lesz, 5:20kor kelni, de igazából minden csak megszokás kérdése. És ami a legjobb az egészben, hogy teljesen felpörget, utána egy forró zuhany, és a munka is jobban megy. Másfél órát szoktam leedzeni, futással kezdek, 50 perc, ebbe kábé 7-8 km fér bele, attól függ, hogy bírom. Aztán hasazás, és egy kis kar.És az evésre is odafigyelek. A futás kell, a futás jó, ettől látom magamon leginkább a fejlődést, szerintem az egyik legjobb edzés forma, persze mással kombinálva. :)