2011. szeptember 11., vasárnap

Smink a suliban

Az iskolai sminkviselés elég kényes téma tud lenni, főleg a középiskolában, ahol mind a szülők indulás előtt, mind a tanárok bent a négy fal között beleköthetnek a kinézetünkbe. Egyetemen és főiskolán már sokkal szabadabbak lehetünk a sminkünket illetően is, de azért itt is érdemes a szolidabb változatoknál maradni.

Az arc

Ha valami, akkor a bőrünk tökéletesnek láttatása mindenképp megengedett. Egy fiatal bőrnek viszont többnyire nincs szüksége napi szintű alapozó viseletre, legalábbis semmiképp sem erősen fedőre. Ha tinédzser vagy, és csúnya a bőröd a pattanásoktól, akkor sajnos jobb, ha tudod, hogy egy vastagon felkent, erős fedésű alapozó nem teszi láthatatlanná a problémát. Ha a pattanások piros színe nem is, de a kiemelkedő formájuk mindenképp látható lesz, és ami még rosszabb, minden bizonnyal a többieknek fel fog tűnni, hogy két centi vastagon áll a bőrödön a vakolat. Az ilyesmit nem alapozóval kell elfedni, hanem kezelésre szorul, azaz irány a bőrgyógyász! Akinek néhány bőrhiba található az arcán, az használjon korrektort, esetleg fölé egy por állagú alapozót, lehetőleg olyat, ami ásványi vagy bio összetevőkből áll, és ezáltal nem mérgezi a bőrt.  
Ha sápadtak vagyunk vagy egyszerűen csak szeretnénk feldobni az arcunkat egy kicsit, akkor használjunk természetes árnyalatú, rózsaszínes vagy barnás pirosítót. Fontos, hogy ne essünk túlzásokba, és csak egész halványan vigyük fel a bőrünkre, s még ekkor is nagyon ügyeljünk a megfelelő eldolgozásra.

A szem

A sminkelést többnyire fekete szemceruzával kezdik a lányok, amit egyszerűen nem értek. Természetesen nekem is ez volt az első lépés. Pedig mennyivel jobban jártam volna mondjuk barnával. Kevésbé lett volna feltűnő, ha nem szépen húztam meg a kontúrt, ami valljuk be, az első vonásoknál általában így van. Szemhéjpúder tekintetében se essünk túlzásokba, használjunk visszafogott árnyalatú, inkább matt vagy maximum egy enyhe fénnyel rendelkező festékeket. Jók lehetnek a föld színek és a pasztell árnyalatok. 

Az ajkak

A legpraktikusabb, ha csak ajakápoló és esetleg egy kevésbé pigmentált szájfény kerül az ajkakra, így nem kell azon izgulni, hogy vajon a fele lekopott-e, mikor óra közben ittam a vizemből. Persze vannak, akik szemrebbenés nélkül előkapják a sminktükröt, és ott helyben pótolják is a keletkezett hiányosságot, de senkinek nem ajánlom, hogy ebbe a kategóriába tartozzon.

9 megjegyzés:

sunnysideup írta...

Kicsit meglepődtem, amikor a poszt végére értem, mert még csak kezdtem belelendülni az olvasásba:) Kicsit befejezetlen hatást kelt a számomra, de ez az én problémám:) Szerintem fontos még a szemhéjalapozó, igazából szemceruza alá is használhatnák, hogy tovább tartson, és hogy tegyenek egy kis matt bőrszínt felülre, és egy kis megegyező színűt a vonalra, hogy kevésbé tapadjon fel és legyen pandamaci. Szerintem az is fontos, hogy szempillaspirálból maradjanak a barnánál és a feketénél, a színeseket hagyják meg a hétvégére, és a póklábpillákat kerüljék, mert amennyire szexinek tűnhet reggel a tükör előtt, annyira nem az. A pirosas pattanásokra először zöld színű korrektort használjanak, aztán ezt dolgozzák el egy bőrszínűvel, mert a zöld szépen kiüti a pirosat. Igyekezzenek visszafogni a nyomkodást, inkább bőrgyógyász és megfelelő ápolás. Sajnos a nyomkodásnak gyakran marad nyoma hegek formájában. Hámló bőrre ne rakjanak alapozót (mennyi ilyet látok télen...). Ja, és ne szállják meg szünetben a mosdóban a tükröket és igazgassák maguk 10 percig, mert a pisilőknek állati idegesítő, hogy nem férnek oda a csaphoz:D Hú, tökre előjöttek a gimis emlékeim, köszi a nosztalgiázást:) Azt hiszem, kicsit sokat pofáztam, bocsi, de szerencsére több minden most nem jut eszembe:)

suzie írta...

Igen írhattam volna egy befejezést, de nem volt kedvem :D A lényeg benne van :)

Szemhéjalapozó igen, én is szoktam tenni cerka alá is, bár a barna érdekes módon nem tapad fel a szemöldökcsontomra, de fekete alá kötelező. Jókat írtál egyébként!:)

Unknown írta...

"...de senkinek nem ajánlom, hogy ebbe a kategóriába tartozzon."...Ez hatalmas!!:DDDD

Tímea írta...

Haha én abba a kategóriába tartoztam, simán elővettem a kistükröt és a szájfényt :DDD

Mia írta...

Az én sulimban azt nem lehetett megcsinálni,amit Timike :)
Nálunk a körömlakkozás is kényes téma volt, ha már egyáltalán volt, akkor az már a matektanár teljes felháborodását váltotta ki és egész órán vergődött utána :)
Elitgimi,mindenféle felhajtás nélkül, na de a jó diák mindig kitalálja meddig feszegetheti határokat:) Ez volt a mi osztályunk :)11.o-ban a mi osztályunk miatt szigorították a hiányzásokat,nem mehettünk szervezett osztálykirándulásra abban az évben. Ezért mi külön elmentünk néhány napra kb15-en, az osztály krémje:)
Nálunk nem smink volt a központi téma:) Reggel mindenki otthon sminkelt (natúr smink mehetett) és tartania kellett annak egész nap.

Edit írta...

Egyébként szerintem is sok az alapozó, elég a korrektor, már csak praktikussági okokból is, mert a tesi órák után minden lefolyt rólunk, így egy kis korrektor, szemceruza és spirál jöhetett szóba "azokon a napokon" :)

Vick írta...

De jó, vmit jól csináltam! :)))) Nálam a sminkelés a barna szemcerkával kezdődött. Illetve először csak spirál, aztán jött a barna szemcerka, mert anyukám azt mondta, tök emlékszem rá, hogy a feketével körbekeretezett szem túl keménnyé teszi a tekintetet. :) Ezért a feketét csak arra használtam, hogy a felső szempillatövem kihúztam vele.

Suzie! Úgy örültem mikor megláttam, hogy írtál posztot, írj sűrűbben, mert nagyon jók! :)

Tekla Kocsis írta...

ez tetszik :) kerek egész :) minden benne van!

nikii. írta...

jó cikk :) egy natur sminkes postot vagy videót nem csinálsz majd ? :)