2012. január 21., szombat

Mindent a szemöldökről

A szemöldök az a része az arcunknak, ami talán a legkevesebb figyelmet kapja, kivéve persze, ha valami gond van vele. Egy szépen megformázott szemöldök úgy ad keretet a szemünknek, ahogy egy jó frizura az arcunknak, így egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy a szemöldök formáján áll vagy bukik az arcunk megjelenése. Éppen ezért kell nagy gondot fordítanunk mind a forma kialakítására, megtartására és arra, hogy sminkeléskor hogyan is bánunk vele.


1. A forma kialakítása

A legjobb, amit tehetsz magaddal, az az, hogy az első szemöldökszedést szakemberre bízod. Emlékszem, hogy azok az ismerőseim, akik nem jártak ebben az időben kozmetikushoz (köztük én is), egytől egyig elrontották a szemöldöküket, míg akik jártak, megtartották a természetes formájukat, és tényleg csak a felesleges szálakat távolították el. Ha egyszer kialakítják neked a természetesen szép szemöldökformát, könnyű dolgod lesz, mert csak a vissza-visszanövő szálakat kell kiszedegetned.
A legtöbben minden bizonnyal erről már lekéstünk, és évek óta szedjük a szemöldökünket. Ez esetben vissza kell kissé növeszteni a szalon meglátogatása előtt, ami embert próbáló feladat egy olyan személynek, aki hozzászokott, hogy egy-két naponta ezzel kezdi vagy fejezi be a napját.

Ha mégis otthon, magadnak szeretnéd megformázni a szemöldököd, akkor alapvetően a következő ábrát kell észben tartanod.

A képen látható 3 vonal kiindulópontja az orrunk alsó sarka.
A szemöldöknek az orr irányában minimum a belső szemzugig el kell érnie. Inkább egy kicsit lógjon tovább, de rövidebb ne legyen. (A vonal)
Az ív legmagasabb pontja ideális esetben a szem 2/3-ához esik. (B vonal)
A szemöldök végső pontja érintkezzen az orr és a szem külső sarka által meghatározott vonal meghosszabbításával. (C vonal)

A legegyszerűbb szerintem egy szemöldöksablon segítségével elvégezni már a formázási lépéseket is. A sablonok mindig a fenti szabályt követik, noha formában és méretben vannak köztük eltérések, így nem biztos, hogy amit elsőre megveszel, az jó is lesz neked. Színezd be a sablon által meghatározott területet még szemöldök szedés előtt, és ha tetszik és úgy látod, illik az arcodhoz, állj neki kiszedni a színezett részen kívül eső szálakat.
Ilyen sablon, szett egyébként megtalálható az L.A. Makeup, az Essence és a NYX kínálatában is, illetve rendelhetünk ebayről.

2. A forma megtartása

Ez már sokkal könnyebb feladat, mint az első, de hibalehetőségek természetesen itt is vannak.
Nagyon fontos egy jó szemöldökcsipesz beszerzése. Az én kedvencem a Douglas szemöldökcsipesze. 1500 forint körül kapható, cserébe évekig kiválóan használható anélkül, hogy eltompulna az éle. Ezzel a termékkel nagyon ritkán fordul elő olyan, hogy látok egy szálat, és nem tudja kiszedni, mert túl kicsi még.
Kép: bookline

Oda kell figyelni, hogy tényleg csak azokat a szálakat szedjük ki, amik visszanövésben vannak, és ne nyúljunk bele a szép ívbe. Ha ez mégis megtörténik, akkor az első ballépést ne kövesse több a "helyrehozás" nevében, mert abból semmi jó nem fog kisülni.

Sok helyen ajánlják, hogy heti egyszer, maximum kétszer szedjünk szemöldököt, de én ezzel nem értek egyet. Akkor vedd a kezedbe a csipeszt, amikor látsz olyan szálat, aminek nem kellene ott lennie. Én például minden reggel találok egy-kettőt, de nekem sötét a szemöldököm, így eleve feltűnőbb, ha egy szál elkezd kinőni. Egyébként jobb ötlet a szemöldökszedést az esti órákra időzíteni, mivel így az esetleges pirosság reggelre biztosan eltűnik.

3. Kitöltés

Több termék is rendelkezésünkre áll erre a feladatra. Választhatunk ceruzát, port, filcet. Szemöldökfilcet az itthoni sminkmárkák kínálatában még nem láttam, de szerintem nem vesztünk sokat, ha ez kimarad az életünkből. A ceruzát sokan helytelenül használják, és telibe kiszínezik vele az ívet, mint egy kifestőkönyvbeli mintát. Ennek az eredménye túl erős, természetellenes szemöldök lesz. A ceruzát használjuk úgy, hogy kicsi, rövid vonalakat húzunk vele, mintegy imitálva a természetes szemöldök szálakat.
Az én kedvencem a por, aminek nem muszáj kifejezetten szemöldökpornak lennie, tökéletesen megteszi egy matt szemhéjpúder is. Egy ferde ecsettel vigyük fel a szemöldök ívére.

Ha egyetlen sminkterméket használhatnék reggel, akkor gondolkodás nélkül a szemöldökport választanám.

4. Szín

A szemöldök színe legalább olyan fontos, mint a formája. Általános szabály, hogy a hajunk színéhez választjuk a szemöldökünk árnyalatát. Azzal viszont nem értek egyet, hogy hajszál pontosan ugyanolyannak kell lenni a kettőnek. Ez különösen nincs így a fekete és a nagyon világos haj esetében. Fekete hajhoz semmiképp ne legyen fekete a szemöldökünk, sokkal természetesebb, lágyabb, nőiesebb hatást eredményez, ha helyette sötétbarnát használunk erre a célra. A nagyon világos hajnál pedig az ugyanolyan világos szemöldök gyakran azt a látszatot kelti, mintha ott sem lenne, így ebben az esetben ne féljünk pár árnyalattal sötétebbre kihúzni.

5. Ahogy én csinálom

Még ezer éve kaptam tesztelésre az L.A. Makeuptól az akkori új terméküket, ami egy szemöldök szett ecsettel, porral, sablonokkal. Egészen máig ezt használom a szemöldököm színezésére, nagyon bevált, az ecset is szuper, ami hozzá jár. A sablonokat őszintén szólva ritkán használom, ami nagy hiba! Tegnap ismét kipróbáltam, ezúttal a Natural sablonnal, ami a 3 közül a közepesen vastag a szettben. Azt hiszem, ez sokkal jobban illik a szemöldökömhöz, mint a korábban használt Thick, úgyhogy vissza fogok térni a rendszeres sablonozáshoz.

L.A. Makeup szemöldök szett sablonokkal

L.A. Makeup szemöldök szett kinyitva
 L.A. Makeup szemöldök szett színező por - Irid Brown
 L.A. Makeup szemöldök szett - kétvégű ecset és a sablonok tokja
L.A. Makeup szemöldök szett - a 3 sablon

L.A. Makeup szemöldök szett - előtte és utánaFeltettem Youtube-ra a régi videót, amiben erről a termékről mondok pár szót, illetve megmutatom a használatát is. Előfordult már, hogy nagyon elrontottátok a szemöldökötöket?

7 megjegyzés:

Iza írta...

Ez a bejegyzésed dejóó :) Én mindig magamnak szedem ki a felesleges szálakat, már legelőször is én csináltam, meg is dícsértek páran, hogy milyen szép, szóval nem csinálhattam rosszul :D Az Avonból használom a sötétbarna szemöldökceruzát, azt próbáltad már? :) Szerintem elég tartós, és az állagával is meg vagyok elégedve. Az essence szemöldökszettéről mi a véleményed? Múltkor nézegettem a dm-ben, de végül mégis otthagytam..

Sunnygirl írta...

én egyszer nagyon kiszedtem a szemöldökömet. azóta is bánom. próbálom visszanöveszteni, de azon a helyen, ahol kellene nőnie, direkt semmi sem nő. :( azt meg nem tudom elviselni, hogy ne szedjem ki a szálakat egy kicsit sem. már vagy fél éve próbálom úgy megnöveszteni, hogy el tudjak menni egy kozmetikushoz, hogy ő majd rendbeteszi. ha egyszer ez meglesz, akkor tutira nem fogok magamtól hozzányúlni, mert csak elrontom. :(
hasznos poszt volt. köszi. :)

Mea írta...

Nagyon hasznos bejegyzés volt, legalábbis számomra biztos :)
Nekem először egy barátnőm szedte ki a szemöldököm, és nagyon jól sikerült, így megbíztam benne, és hagytam hogy egy kis idővel később megint kiszedje, csak akkor vékonyabbra. Hát az az időszak maga volt a pokol :S
Olyan szinten túlszedte, hogy egy-két szál vastag volt végig :(
Azóta mindig én csinálom nem bízom másra :)

mia írta...

sunnygirl: én azt hallottam, hogyha arra a részre, ahol nem akar nőni a szemöldököd, ricinusolajat kell cseppenteni, és visszanől :)

Sunnygirl írta...

igen, már ricinusolajozom. :) növöget már, növöget... de nőhetne gyorsabban is :P

BeautyDiary írta...

Dejoo, szuper bejegyzés lett és tuti alkalmazni is fogom!!!

anna írta...

Nekem egy ideig egészen jó volt a formája,de az utóbbi időben kezdek azok táborába tartozni,akiken nekem is megakad a szemem hogy...azta de vékony neki és nem tetszik,egyáltalán. Nagyon fontosnak tartom a szemöldök karbantartását.és nagyon rosszul vagyok most de arra ítéltem magam,hogy teljesen megnövesztem ...talán 2-3 hét alatt sikerül,és aztán szakszerűen alakítom ki a formát újból,és figyelni fogok,hogy megtartsam. Szurkoljatok ,hogy minél gyorsabban nőjön meg,mert kiakaszt ez az igénytelenség,de muszáj :D