2013. június 23., vasárnap

Fit Tipp - Óvatosan a gyümölccsel!



Sok fogyókúrázó, diétázó, egészséges életmódra áttérő ember gondolja, hogy jót tesz magával, ha akár egy-egy teljes étkezést gyümölcsökkel vált ki, ne adj' Isten pont a vacsorát. Valóban a legtöbb helyről azt halljuk, hogy a gyümölcs egészséges és együnk belőle minél többet. De! A gyümölcs nem más, mint cukor, víz és (mára már csak) egy kevés vitamin. A vizet igyuk meg, vitaminforrásként használjunk zöldségeket és tablettát, a cukor pedig nem kell.
Persze még mindig jobban járunk, ha egy tábla csoki helyett ananászt majszolunk, de maximum desszertként, étkezés után fogyasszuk, ne helyette!

20 megjegyzés:

Barbi írta...

A gyümölcsben gyümölcscukor van ami nem rakódik le,nem lesz belőle zsírpárna így teljes mértékben egészséges ha egy étkezést ezzel váltunk ki.. kicsit tájékozódj mielőtt megírod ;) nem beszélek hülyeséget,tanultuk kémiából ezt. Ha olyan cukor lenne a gyümölcsben mint a cukorrépában/cukornádban akkor a cukorbetegek se ehetnék meg,de mivel ez teljesen más,ezért nincs vele probléma,nem hízol tőle ;) esetleg puffaszt ami nem túl jó,de nem mindenkit..

suzie írta...

A cukor az cukor. Nem nyomja fel olyan hirtelen a vércukor szintet, mint a répacukor, ezért ehetik a cukorbetegek, de ők is csak meghatározott, alacsony mennyiségben.

A cukorbetegek diétájának pedig semmi köze a fogyáshoz és fittséghez, ne keverjük ezt ide. Nézz meg egy diabetikus táblás csokit, ugyanannyi kalória van benne, mint a simában.

Aná írta...

Ne haragudj de ez a poszt felelőtlen és logikátlan! Azt állítod, hogy a gyümölcsökben mára már kevesebb a vitamin, akkor szerinted a zöldségekben nem? Mi van azokkal a zöldségekkel amiben több a cukor mint pl a répa vagy a zöldborsó? Azt se együk? A mamámnak a diétás ellátáson azt tanácsolták, hogy az étkezése kisebb adagokból többször legyen, egy-egy étkezést gyümölccsel kiváltható, csak a banánt és a szőlőt kell kerülnie. (30%gyümölcs, 30%zöldség, 40%fehérjék)
Szerintem meg pont az az egészségtelen, hogy tablettákkal tömjük magunkat, amikor normális étkezéssel is be lehet vinni a vitaminokat a szervezetbe.

suzie írta...

Ez pont ésszerűség és logika, semmi más, de ha azt nem látsz benne, olvass utána, számtalan helyen foglalkoznak már ezzel. Én inkább azt tartom felelőtlenségnek, ha vakon elhiszi valaki, amit tanácsolnak neki - legyen az bárkinek a tanácsa.
A zöldségekben is kevesebb a vitamin ugyanúgy, jó a következtetés, pont ezért raktam a zöldség és a tabletta szavak közé az ÉS szót és nem pedig a VAGYot. Mi a baj az étrend kiegészítőkkel? Ha magasabb lenne az ételek vitamintartalma, akkor is kellene szedni őket, mert ételből nem bírsz annyit enni, hogy fedezd a szükségletet vitaminból.

A diétás tanácsadásról egyrészt annyit, hogy rákós ismerős műtét utáni mintadiétájában ilyenek szerepeltek, mint a cukros piskótatészta. Viccelsz, hát azt hittem, falnak megyek. Állítom, 40 éve mindenkinek ugyanezt adják oda.
Másrészt, javíts ki ha a sejtésem rossz, de a nagymamád, ha jól gondolom, nem azért ment diétás ellátásra, hogy segítsenek neki leadni az utolsó 5-10 kilót, hanem valami speciális diétát kell tartania? Ha igen,akkor ahogy a cukorbetegségre is írtam, ezeket ne keverjük ide, nincs köze a fitt életmódhoz. Azért ilyen esetben is azt javaslom, olvassatok SOK helyen utána a témának, ne higgyétek el egyből, amit az egészségügyben mondanak, mert sokszor baromi korszerűtlenül állnak egy-egy témához.

Noemi írta...

Szerintem itt sok a félreértés. Reggeli, ebéd, vacsora, ahol nem kellene csak gyümölcsöt enni. (Vacsorára főleg, mert este megerjednek a gyümölcsök ott bent. És ez nem jó...) de pl. én tízóraira meg uzsonnára szoktam gyümölcsöt enni, főleg, mert délután 2 óra utazás vár rám haza, és éhes vagyok, meg szomjas, így egy almával megoldok mindent az úton és vacsiig is. :) Meg tudom, hogy ha nem gyümölcsöt tízóraizok v. uzsonnázok, akkor vmi szénhidráttal dúsítottat fogok(azt lehet legkönnyebben megvenni, anélkül, hogy lekésném az átszállást), akkor meg már inkább gyümölcs. :)

Zsanett írta...

Hát ez a bejegyzés eléggé felelőtlen... Elárulom, hogy például a szintetikus C-vitamin igen csekély százaléka szívódik fel csak például. Én "diétázom" vagy életmódot váltottam fél éve és van, hogy este megeszek egy banánt, pedig tudom hogy kb 100-150 kcal egy közepes banán. A gyümölcscukor azért sokkal másabb mint az agyonfinomított fehér cukor. Mielőtt nekem esnétek, biológus vagyok, tanultam már ezt azt.

suzie írta...

@Noemi: Annál sokkal jobb, az biztos:) Viszont lehet otthon csinálni tök jó zabos, magos szeleteket, egészséges muffinokat, amik kibírják az utazást. Én minden nap viszem magammal műanyag dobozokban a kaját a melóhelyre. Suliban nehezebb, mert ott nincs hűtő, ahova el lehet rakni.

@Zsanett: Igen, ezt is sok helyről halljuk, hogy a tabletták hiábavalók. Mégis, amikor napi szinten szedem a multivitaminom, nem dönt le a lábamról semmilyen betegség, viszont volt 2 hónap, hogy lustaságból nem szedtem, és hamar be is támadott egy vírus. Amióta újra szedem, megint semmi gond.

Ticstacs írta...

Vicces vagy! Nagyon!:) Ne haragudj, de ezzel a mondatottad árultad el, és bizonyítottad be, hogy nem látod át ezt a témát;
"mikor napi szinten szedem a multivitaminom, nem dönt le a lábamról semmilyen betegség, viszont volt 2 hónap, hogy lustaságból nem szedtem, és hamar be is támadott egy vírus. Amióta újra szedem, megint semmi gond"
:D Szerinted? Pont ez a lényege, kb. mint a túlzásba vitt/nem jó minőségű krémek. Minél jobban kened, annál inkább igényelni fogja.
Ebből él meg a gyógyszeripar, meg még sok más is....
Tök érdekes, hogy pár generációnak sikerült bogyók nélkül felnőnie és élnie. :)
Azt meg, hogy honnan vesz az ember gyümölcsöt (és bármilyen kaját) meg kell nézni és választani. Ennyi.
Kicsit érdekes kettős mércét használsz, minden gyümölcs sz@r már, persze az újvilág vívmányaként, de bezzeg a kiegészítők csupa jó szándékból vannak elénk rakva. :)

suzie írta...

Persze, hogy sikerült nekik bogyók nélkül felnőniük, mivel össze sem lehet hasonlítani a mai gyümölcsök, zöldségek vitamintartalmát akár a 10 évvel ezelőttiekével. Épp ez a lényeg.

(És emellett az életvitelünk is jelentősen megváltozott, ezzel az igényeink is, kevesebbet vagyunk a szabadban, kevesebbet mozgunk, több a stressz, csak hogy párat említsek)

Ticstacs írta...

Nem szeretnék vitatkozni, úgyis édes mindegy nekem ki mit eszik, vagy nem eszik.:)Pláne, hogy mit gondol, és mit tud, vagy nem tud.
De, ha kimész a piacra ahhoz a nénihez aki 10 évvel ezelőtt is pontosan ugyanott árult már, ugyanarról a fáról.... ;) :DD

suzie írta...

:))) Ideális esetben ez így történne, és át se vernének! :D :) Aki hozzájut garantáltan "igazihoz", nem csak gyümölcsből, hanem akár húsból, bármiből, azt irigylem is eléggé. :)

samelike írta...

Nem akartam hozzászólni ehhez a bejegyzéshez, de nem bíróm ki. Először is nagyon szeretem a blogod régóta követlek itt is és facebookon is, ezt mindenképpen szeretném leszögezni.
A családom generációk óta gyümölcsökkel foglalkozik, már nekem is elég nagy rálátásom van mit hogyan mikor és mivel. Mi nem külföldről vásárolunk illetve nem fagyasztunk le semmit, de sajnos ma már ennek nagy divatja van. Lásd például, hogy a multik polcain mindig ott fityeg a paradicsom vagy épen az eper, ezek általában konténerben érkeznek és néha nem túl jó állapotban természetesen előtte jó pár hónapot csücsülnek a fagyos kamrákban- így veszítenek a minőségükből nem is keveset!!! Nyilvánvaló, hogy össze sem lehet ezeket a termékeket hasonlítani az igazi hazai szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel. Én is javaslom ezek beszerzését a piacokról illetve hazai kereskedőktől. Nem azt mondom, hogy télen ne vegyünk paradicsomot vagy paprikát de akkor ezzel számolnunk kell sajnos..
Másrészről fontos az is, hogy az adott finomság milyen kezek közül kerül ki. Sajnos ma már nem lehet elkerülni, hogy a növényeket teljesen vegyszermentes termelésnek vessék alá- különböző gombák, rovarok, tűzhalál stb stb. Itt is érdemes megnézni, hogy honnan jön az adott gyümölcs vagy zöldség. Itt is érdemes őstermelőhöz fordulni, mivel ők nem raknak rá giga nagy hasznot és az ember láthatja, hogy hol is termelnek. :)
Én egy gyümölcsmatyi vagyok anyukám szerint, imádom őket!!! Egész télen almát illetve körtét rágcsálok, a tavasz beköszöntével jöhet az eper, cseresznye, meggy, málna mindenféle jóság. Mi ezeket a finomságokat gyakran eltesszük lekvár illetve kompot esetlegesen mirelit formátumba.
Még le kell szögeznem, hogy a szüleim is minden áldott nap esznek valami gyümit és évek óta nem voltak betegek pedig ők aztán tényleg gyógyszer ellenesek.
Rajtam mindig is megvolt az a bizonyos 5kilo felesleg, de kétlem, hogy a tanácsoddal meg tudnék tőle szabadulni (bár mondjuk nem is annyira zavar a dolog). Valami rémlik a biológia órákról glükóz fruktóz és hasonló témakörben, ha jól tudom ez a két "cukor" nem egy és ugyanaz. Mivel alapvetően nem vagyok édesszájú sőt nagyon nem szeretem a krémes édes dolgokat, de szívesebben eszegetek cseresznyét mondjuk ma reggel is azt majszoltam.
Konklúzió csak az lenne, hogy együnk bátran gyümölcsöket zöldségeket, de nézzük meg, hogy kitől vásároljuk meg. Remélem nem sértettelek meg, további szép napot! :)

Unknown írta...

Szerintem kicsit félreértettétek Suzie-t...és inkább nektek nem ártana tájékozódni...Aki kicsit is jártas testépítésben, diétában - és nem a buta női magazinok divat diétáiról beszélek - az tudja, hogy diéta alatt ajánlatos kerülni a gyümölcsök nagy részét...persze, hogy egészséges a gyümölcs, és kell is, de diéta ideje alatt jobb vele óvatosan bánni, ahogy ő is írta...javaslom a google és a kalóriatáblázatok tanulmányozását..

suzie írta...

@samelike: Köszi a részletes hozzászólást!:) Valóban nem szabadulnál meg az 5 kiló feleslegtől CSAK azzal a lépéssel, hogy elhagyod/csökkented a gyümölcsöket, ez csupán egy tipp akart lenni azoknak, akik esetleg nem értik, miért nem fogynak tovább, miközben ők "egészségesen étkeznek, rengeteg gyümölccsel"

@Eszter: Köszi! Meg is lepődtem, hogy néhányan milyen agresszívan ugrottak a témára:) Pedig ez tény, amit nem én találtam ki, csak felhívtam rá a figyelmet.

Unknown írta...

Íme az igazság: A leggyakrabban használt fehér cukrot nálunk a cukorrépából nyerik ki, a világ cukortermelésének alapanyaga 70%-ban viszont a cukornád. A módszer mindkét esetben ugyanaz: a felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják - ilyenkor a szennyeződésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak a cukros oldatból -, végül további tisztítási és finomítási eljárások során nyeri el sűrű szirup formáját. Ezt egy kis rásegítéssel kristályosítják, majd megszárítják, és így kapjuk a kristálycukrot, majd a porcukrot.
Sokan úgy gondolják, hogy a melaszos vagy barna színű cukor tartalmaz bizonyos tápanyagokat, amiket a fehér cukor nem, vagy hogy ez valamilyen természetesebb formája a cukornak. A barna cukor gyártása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz, aminek azért van valamennyi ásványi anyag tartalma - ezt keverik a finomított cukorhoz, és ez adja ragacsos állagát, jellegzetes ízét és sötétbarna színét.

Manapság sokszor még melasz sem kell a sűrű barna cukorhoz: egyszerűen sziruppal, színezőanyaggal és aromával készítik el.
Nádcukor

Általában bioboltokban kapható valódi nádcukor, ami nem keverendő össze a nagykristályosra szárított, melaszos finomított cukrokkal. Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat.

Fruktóz

Más néven gyümölcscukor. Bár szerkezetileg megegyezik a gyümölcsökben található cukorral, innen csak a nevét kapta, ugyanis kukoricából állítják elő. A kristályos fruktóz úgy húsz éve kedvelt élelmiszeripari alapanyag. Lassabban szívódik fel, mint a sima cukor, viszont jóval gyorsabban, mintha a gyümölcs egyéb alkotórészeivel (például a rostokkal) együtt fogyasztanánk.

Szőlőcukor

A nevével ellentétben ezt is kukoricából, vagy pedig burgonyából nyerik. Leginkább sportolóknak szokták ajánlani fogyasztását, mivel már a nyálban lebomlik, és gyorsan felpörgeti a szervezetet. Pont emiatt igen káros is, hiszen pillanatok alatt emeli meg a vércukorszintet, ami nagy teher az inzulinháztartás számára.

Méz

Technikailag ez is cukor, ám teljesen természetes. Bár édesebb a cukornál, lassabban szívódik fel, glikémiás indexe fajtától függően fele a cukorénak. A natúr méz rengeteg tápanyagot tartalmaz, enzimjei egyedülálló táplálékká teszik. Hő hatására viszont az enzimek - valamint a tápanyagok egy része - elbomlanak, így nyersen hasznos igazán.


Agavé nektár

Az agavé növényből (ami többek között a tequila alapanyaga) nyerik. Préselés után hőkezelik, ezzel hidrolizálják a cukrot. Összetétele szerint nagyrészt fruktózból és kisebb részben glükózból áll. A vas-, kálium-, magnézium- és kalciumtartalmától függően világostól a sötétbarnáig terjed a színe fajtától függően, állaga valamivel hígabb, mint a méz. 42%-kal édesebb, mint a cukor, viszont a kalóiaértéke ugyanannyi, így az édesebb ízt kevesebb kalóriával is el lehet érni. Glikémiás indexe körülbelül a fele a cukorénak, tehát lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ásványi anyag tartalmát kivéve a szervezetre gyakorolt hatása nem sokban különbözik a kukoricasziruptól.

Unknown írta...

Nyírfacukor

Más néven xilit vagy xylitol. Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe minössze 7, szemben a kristálycukor 68-as GI-jével. A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle.

Stevia, vagy sztívia

Bár egyáltalán nem cukor, mégis a legjobb természetes édesítőszer por, csepp vagy tabletta formában. A stevia nevű növényből vonják ki, különböző vegyületei 12-szer, vagy akár 300-szor édesebbek, mint a cukor. A süteményben fizikailag ugyan nem fogja létrehozni azokat a változásokat, amiket a cukor, viszont nem csak ártalmatlan, hanem kifejezetten gyógynövénynek minősül. Az egyetlen hátránya jellegzetes íze, amit különböző gyártók különböző sikerrel tudtak kiküszöbölni a sztíviás édesítőszerek esetében. Szintén nem tartozik az olcsó termékek közé, viszont nagyon keveset kell használni belőle. Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, nincs kalóriatartalma, és számos kedvező hatása van a szervezetre. Érdemes egy kicsit kutatni, míg megtaláljuk a számunkra kellemes ízű sztíviát.

Barbi írta...

szerintem rá kéne már jönnöd hogy tévedtél és oltári nagy hülyeeséget irtál ebbe a cikkben.. a bio gyümölcsökben igenis sok vitamin van,a gyógyszertári viatminokban pedig ott van más egyéb segédanyag ami nem a legegészségesebb.. inkább szedek csak akkor góygyszert amikor egyszer egyszer megfázok nem pedig egész évben károsítom velük magam.

suzie írta...

Kedves Barbi!
Nem szeretek efféle szavakkal dobálózni, de sajnos te irtál több hülyeséget is ezzel a hozzászólásoddal.

Olvasol kutatási eredményeket, vagy csak vakon dobálózol azzal, amit hallasz az utcán? (költői kérdés)

1. A bejegyzésben írt gondolatokat nem én találtam ki, ajánlom, hogy keress rá magad is, kismillió alátámasztást fogsz találni.

2. A bio gyümölcsökben alig van több vitamin, mint a nem bioban
http://med.stanford.edu/ism/2012/september/organic.html

3. "inkább szedek csak akkor góygyszert amikor egyszer egyszer megfázok nem pedig egész évben károsítom velük magam" - A vitamin nem gyógyszer, étrendKIEGÉSZÍTŐ. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is szedni javasolt, mert képtelenség annyit enni, hogy minden vitaminból fedezd a napi szükségletet.

Felhőcske írta...

Szia Zsuzsi!
Tennél fel kérlek egy kezdő edzéstervet kondira?
Nagyon megköszönném! Vagy lehetne arról szó, hogy elküldd az email címemre?
Köszi szépen,
Zsu

Milli írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.