2010. április 24., szombat

Smink teszterek? Csak óvatosan!

Sziasztok lánykák!

Sikerült leejtenem a fényképezőmet, ami erre úgy megsértődött, hogy be sem kapcsol. Ez azt jelenti, hogy most nem tudok képeket csinálni, de holnapra ez a probléma remélhetőleg megoldódik. Addig is,  találtam egy nagyon érdekes cikket a smink teszterek higiénikusságával (vagy éppen annak hiányával) kapcsolatban, aminek a hatására bennem is megfogalmazódott sok régóta keringő gondolat ezzel és az eladásra szánt darabokkal kapcsolatban is.

Aki kíváncsi, kattoljon a továbbra! :)




E coli baktériumtól hemzsegő teszterek?

A cikkben megszólaló biológus professzor két évig tanulmányozta a sminktermékek tesztereit különböző típusú üzletekben - drogériákban, sminkboltokban, luxus márkákat árusító helyeken. Az eredmény szerint mit sem számít, mennyire elegáns és igényesnek tűnő helyen jársz, a szépen kihelyezett termékmintákban mindenhol ugyanolyan veszélyek leselkednek rád. Ne nyugtasson meg az sem, ha az adott üzletben jellemzően az eladók próbálják ki a betérő érdeklődőkön a termékeket. Az állatszőrből készült ecseteken ugyanis még jobban megtapadnak a bacik, sokkal nehezebb eltávolítani őket belőlük, és valljuk be, nem is valószínű, hogy két vásárló között erre egyáltalán tesznek kísérletet, mert hát az ecsetnek száradni kellene, ami nem fél perc, több ugyanolyan típusút pedig nem áldoznak fel egyszerre ilyen piszkos melóra. Bevallom, ebben nekem is részem volt nem is olyan régen, az arcomra került fel így valami, s akkor és ott eszembe sem jutott semmiféle higiéniával kapcsolatos gondolat. Ez nagy hiba volt, amit nem fogok többet elkövetni és elkövetni hagyni magamon. Mi a cikk legsokkolóbb mondata? Egyértelműen az, hogy egy kutatásuk alatti szombati napon - mely a legforgalmasabb napnak számít a kozmetikai pultokat illetően- a vizsgált teszterek 100%-ában találtak staphylococcus, E coli vagy más baktériumot. Az összesben!

Mi a helyzet a drogériáink háza táján?

Véleményem szerint ez sokkal kényesebb és feszegetni valóbb téma, mint a szaküzletek és a felsőbb kategóriás márkákat árusító helyek világa. Hogy miért? Azért, mert utóbb említett kereskedelmi egységekben általában a megvásárolható termékek be vannak csomagolva dobozba, fóliába, vagy egész egyszerűen kérni kell egy eladótól, így tulajdonképpen biztos lehetsz benne, hogy azt legalább te használod elsőnek. De a drogériákban ez közel sincs így. Igaz, ott is ki vannak helyezve teszterek a legtöbb termékre, de gyakran előfordul, hogy mégsem, vagy ennek ellenére is az eladásra szánt darabokat bontják ki és próbálják ki a vásárlók. Egy szemhéjpúderen, rúzson vagy pirosítón azért jó eséllyel látható nyomok maradnak egy-egy ilyen akciót követően, de vannak olyanok is, amikről csak nehezen vagy egyáltalán nem lehet megmondani, használta-e már valaki. Ilyen például egy szájfény, folyékony rúzs, laza por állagú púder és szemhéjpúder és a szempillaspirál. Én az utóbbira nézve látom a legnagyobb esélyt arra, hogy olyat foghat ki az ember, ami már érintkezett más szemével, ugyanis ezekből nem szoktak kitenni tesztert, így akit érdekel a hatása, egyszerűen levesz egyet a polcról és felkeni a pilláira. Jó esetben meg is veszi utána, de merem feltételezni, hogy a rossz esetek száma jelentős többségben van.

Most mit tegyek? Mondjak le a teszterekről? És mi lesz a kedvenc drogériás sminkcuccaimmal?!

Nyugi, azért annyira nem kell bepánikolni. Van ugyanis néhány tipp és tanács, amit ha megfogadsz és betartasz, jó esélyekkel kerülheted el a szemgyulladást, a herpest és más csúnya fertőzéseket.

A tesztereknél egyszerű dolgod van. Arra kell odafigyelned, hogy bármilyen termékről legyen is szó, csak és kizárólag a kezeden próbáld ki! Véletlenül se tedd az arcodra, szemedre, szádra! Lehet, hogy így jobban meg tudnád állapítani, hogy az adott szín jól áll-e neked, és kisebb valószínűséggel landolna a fiók mélyén a nem használt sminkjeid között, de megéri? (Azt remélem nem kell külön kihangsúlyozni, hogy a kezedet mosd meg, vagy egyéb módon fertőtlenítsd a kipróbált teszter után, különben ha odanyúlsz az arcodhoz, szemedhez, akkor mit sem ért ez a módszer.)

Ami a vásárlást illeti, ahhoz is akad néhány jó tanács:
  • Préselt púdert, szemhéjpúdert, rúzst, pirosítót, ceruzát és más erre alkalmas felületű terméket fertőtleníthetsz alkohollal. Rájuk fújhatod vagy zsebkendőre öntve letörölheted vele a felületüket. Ez elpusztítja a bacikat, majd szépen megszárad, elpárolog stb.
  • Ha személyedben egy germafóbot köszönthetünk, és ennyivel nem elégszel meg, akkor ezután le is kaparhatod a felső réteget, majd a biztonság kedvéért megismételheted az alkoholos procedúrát. Jobb félni, mint megijedni, nem?
  • Sajnos amik erre nem alkalmasak, mint például a szempillaspirál és a szájfény, ott nem tehetsz túl sokat. Igyekezz hátulról kivenni a terméket, ne a legelső egy-kettő közül válassz, így jóval lecsökkentheted az esélyét egy használt smink hazavitelének. Persze ha van az adott darabon matrica vagy fólia, akkor mindenképpen figyelj oda rá, hogy olyat tegyél a kosaradba, amin ezek sértetlenek. Ha egyáltalán nincs, akkor a biztonság kedvéért vegyél a kezedbe még egyet ugyanabból a fajtából, hogy meggyőződhess róla, ezeken eredetileg sem volt semmilyen kinyitást gátló eszköz, nem pedig az történt, hogy teljesen leszedte róla valaki. 
(A cikket, ami a bejegyzést ihlette, ITT olvashatjátok)
    Remélem, hasznosnak találtátok a cikket, és bátran írjátok meg a véleményeteket a teszter témát illetően!

    Sorry my foreign lovelies, this is really too long to be translated (lazy girl here!), but you can read the article that my post was inspired by HERE)

    5 megjegyzés:

    Lumena írta...

    Ez az alkoholos megoldás tetszik. Ma majdnem megvettem egy romlott, megnyomorított rúzst. Nem is értem, hogy maradhat olyan kint a polcon. :S

    suzie írta...

    Gondolom úgy, hogy az eladóknak teljesen mindegy, ahogy az is, hogy lesz-e tőle valami baja annak, aki megvásárolta. Nálunk ugye még ilyen esetekben sem lehet visszavinni a sminktermékeket (legalábbis a drogériákba biztosan nem), tehát nekik gyakorlatilag nincs rá gondjuk, miután elhagyta az üzletet.. :/

    Lumena írta...

    Egy ideális világban érdekelné az eladókat. :S Ennek próbáltam utánanézni,hogy vissza lehet-e vinni, ha esetleg máskor így járnék, de nem tlaáltam semmit.

    suzie írta...

    Háát szerintem tuti nem, de azért kíváncsi lennék. Legközelebb lehet megkérdezem. Amerikában persze simán visszavesznek mindent..

    natalie írta...

    Dolgoztam drogériában, úgyhogy tudom... nem szeretik a visszavitt holmit, de lejárt szavatosság esetén kutya köteles sűrű bocsánatkérések közepette visszavenni a terméket.