2011. december 20., kedd

Harc a hamisítványok ellen

 A hamisítványok ciki - nem ciki kérdése örök és kifogyhatatlan vitatémát biztosít elsősorban a nők számára, amiben mindenki állást tud foglalni a saját meggyőződése alapján. Mert a hamisított termékekről mindenkinek van véleménye. A téma ugyanakkor sokkal többől áll, minthogy csupán vélemények alapján beszéljünk róla. Sajnos. 

Egy jó körülmények között élő embernek, akinek az alapvető szükségleteinek kielégítésére nincs gondja, és még szórakozásra és egyéb pluszra is jut elkölthető jövedelme (vagy a szüleinek), nagyon nehéz elképzelni mindazt, ami a hamis árukhoz tapad. Egy szépségápolás témával foglalkozó blog olvasói egyértelműen ebbe a táborba tartoznak, ahogy én is, mégis el kell fogadnunk, hogy ezek létező problémák. Nem kitaláció, nincs eltúlozva, kiszínezve. Ez ma, 2011-ben így megy a világ bizonyos részein.


Az talán senki számára nem újdonság, hogy a hamis áru gyártása és kereskedelme illegális tevékenységnek minősül. Ezáltal adott, hogy egyik folyamat sem tud az általános normák szerint szabályozva lenni, hiszen az egészet kiskapukon keresztül kell megvalósítani. A gyártásra a legjobban kihasználható helyszínnek az úgynevezett harmadik világbeli, fejletlen országok bizonyulnak, ahol az emberek számunkra elképzelhetetlen szegénységben élik mindennapjaikat. A nagyfokú szegénység sajnos kiváló táptalaja az olyan szörnyűségeknek, mint a gyermekmunka, a modernkori rabszolgaság, az emberkereskedelem és a bűnözés, hiszen akinek semmi lehetősége a kitörésre, az kénytelen bármit elvállalni a fennmaradásért. Így történhet meg, hogy ezekben a fejletlen országokban a gyerekek már akár 6 éves koruktól kezdve rabszolgaként vannak dolgoztatva, miközben folyamatos erőszaknak vannak kitéve. Mindezt miért? Hogy a karunkon ott lóghasson a Gucci emblémás táska vagy a fiókunkban legyen a MAC feliratú pirosító vagy ecset. Ennek a cikknek az írója olyan esetet említ, ahol a gyerekeknek a "munkaadójuk" eltörte a lábukat, majd az alsó lábszárukat odakötözte a combjukhoz, hogy a csont ne tudjon összeforrni, és így véletlenül se mehessenek munka helyett játszani.

Remélem ezek után már senki nem gondolja, hogy hamis termékeket venni mindössze ártatlan divatbűn (vagy még az sem), és sikerül minél több ember figyelmét felhívni erre a problémára. A "ne dobd ki a szendvicset, máshol éheznek" mondás nem összehasonlítható ezzel a helyzettel, mert itt igenis számít az, hogy megveszed-e azt a hamis terméket vagy nem. A replikák piacán teljes mértékben a kereslet szüli a kínálatot. Ez azt jelenti, hogy azzal, hogy te pénzt adsz ki másolatokra, egyben visszajelzést nyújtasz mindazoknak, akik részt vesznek ezeknek a borzalmaknak a folyamatában, hogy erre szükség van, és támogatod őket abban, hogy tovább folytassák a szörnyű tevékenységüket.


Ha eddig is tisztában voltál vele, hogy mik fűződnek a hamisítványokhoz, és mégis vásároltál, süllyedj el. Ha vásároltál, de eddig nem tudtad, akkor csak annyira szégyelld el magad, hogy legközelebb eszedbe se jusson támogatni és bátorítani őket a pénzeddel. Mert egyébként is, mi értelme? Mire jó az a logó a táskán, pulcsin, nyakláncon? Több leszel tőle? Szebb? Jobb ember? Menőbb? Okosabb? Ügyesebb? Jobb fej? Viccesebb? NEM. Ha a körülötted lévők így gondolják, akkor pedig tegyél magadnak egy szívességet, és szabadulj meg az ilyen felszínes emberektől.

Amiatt ne aggódj, hogy esetleg nem tudnád megkülönböztetni a hamis terméket az eredetitől. Vásárolj megbízható helyeken, üzletekben, és figyelj az árra. Ugye nem gondolod, hogy egy több százezer forintos terméket megérné valakinek néhány tízezerért árulni? Nem kell tehát szakértőnek lenni, mert az ár mindig elárulja, ha valami nincs rendben.

36 megjegyzés:

Roni írta...

ez borzalmas...:/ csak az a baj, hogy az emberek nagy része nincs felvilágosítva és mindig lesznek olyanok, akiknek nem számít, a lényeg, hogy látszólag márkás cuccaik legyenek...

Szofett írta...

Nyilván így készülnek ezek a termékek. De azért azt mégsem lehet hinni hogy ha nem veszed meg a hamisítványt akkor majd megmented a világot. Tök mindegy, hogy ha nem lesz már kereslet rá, akkor majd elkezdenek mást gyártatni. Ha azt mondom, hogy a Zara vagy H&M (vagy bármi, hiszen minden a távolkeleten készül már) csizma talpát is egy ilyen kisgyerek készítette, akkor ezentúl ott sem fogsz vásárolni?

Sunny írta...

Ugyan nem vásároltam ilyen cuccokat sosem, de nem is gondoltam bele, milyen szörnyű dolgok húzódnak meg emögött, tuti terjeszteni fogom.
Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy mi van, ha nem kizárólag a hamis cuccokat gyárgyák így, hanem az eredetik egy részét is? Szinte minden a fejlődő világban készül manapság, csak remélni tudom, hogy az eredeti termék garancia a normális munkakörülményekre, hiszen a normális cégeknél működik azért minőségbiztosítás :S

Galatea írta...

én viszont a hamis mac termékeket akkor is megveszem aukciós oldalakon mert jó minőségűek azok is, és nekem mac re nincs pénzem.
coastal scents palettákat meg ugyanúgy kínában stb helyen gyártják, és több cégnek adnak el belőle köztük a coastal scents nek is, és mindenki rányomja a maga márkanevét

Bauer Évi (wishes) írta...

Valóban, nem csak a hamis dolgok készülnek Kínában, és nem csak a hamisítványgyártók, hanem jó pár nagy cég is keveredett már hasonló botrányba. Kicsit hatásvadászra sikeredett ez a cikk... :S

Ann írta...

Márkacégek feketekönyvét ajánlom figyelmedbe, mert ez a bejegyzés így fals. Ott nem a hamisítványokról van szó, mivel nem csak ezek körében probléma amiket leírtál, mégis így tüntetted fel. Ez így nem kerek. Fogyasztói társadalomban élünk, a multik irányítanak,így ez valóban probléma, csak a téma megközelítése rossz véleményem szerint.

Edit írta...

Nekem is van egy olyan érzésem, hogy elég sok eredeti cucc is ilyen körülmények között készül, pl. a Victoria's Secret fehérneműi körül pont a napokban tört ki botrány.

http://nol.hu/mozaik/botrany_a_victoria_s_secretnel

De kétségkívül, elég érzékeny téma. Én nem ragaszkodom a márkákhoz, csak a minőséghez.

bettynova írta...

Annyit fűznék hozzá, hogy nemcsak a hamisítványokat gyártják embertelen körülmények között, hanem nagyon sok eredeti cuccot is. Vagy az arab világban ill. Indiában a helyi "kézműves" szőnyegeket stb. is sok esetben gyerekek készítik, szintén nem vmi jó körülmények között.
A hamisítványok gyártása (és ne nevezzük replikának, itt nem kell politikailag korrektnek lenni) sok esetben bűnözői csoportokhoz kapcsolódik és ez az, ami igazán gáz ezekkel. Azon kívül, hogy iszonyat CIKI loisz vottyonnal járni....

suzie írta...

Lányok! Nagyon jó látni, hogy többen is már tisztában voltatok ezzel a jelenséggel, és való igaz az, hogy nem csak a replikák esetében van erre példa. A cikk azért lett ezekre kihegyezve, mert az illegalitásból kifolyólag az ilyen termékek gyártása márkától és terméktípustól függetlenül egyszerűen nem tud normális keretek között történni. A high-street üzletekre szívesen várok tőletek hiteles forrással alátámasztott (!) példákat, amit ha találtok, szívesen ki is egészítem velük a cikket, de hiteles forrás nélkül inkább ne dobálózzunk üzletnevekkel, mert ez túl súlyos téma ahhoz.
(A gyártási hely/ország viszont abszolút irreleváns annak tekintetében, hogy korrekt vagy nem korrekt körülmények között készül-e az adott termék.)

suzie írta...

@betty: a replika szó leírása mögött nem volt semmi politikai indíték, mindössze a még több szóismétlést szerettem volna elkerülni :D

Monday írta...

Akármennyire is komolynak szántad ezt a cikket, én felnevettem rajta 1-2 helyen az "ejnye-bejnye" stílus miatt. O_o

Egyszer azt hallottam, hogy a hamisítványok sokszor azért hasonlítanak annyira a valódira, mert ugyanazok a gyerekek csinálják mindkettőt.

A személyes véleményem pedig az, hogy kozmetikumot boltban veszek, mert nem akarok hamisítvány "high end" cuccokat, nem csak a minőség miatt, hanem mert nekem hiányzik az az érzés, amit egy igazi darab kivált belőlem. Ha nem telne rá akkor inkább vennék Essence vagy hasonló márkát. [Ezt úgy azoknak szánom, akik szerint hamis kozmetikum nem gáz és káros.]

A ruhákat/kiegészítőket illetően az a véleményem, hogy inkább támogatom a magyar designboltokat vagy az árban elérhető kézműves webshopokat [etsy, meska, stb.], mint bármely más óriáscéget és a hamisítóikat.

Apolka írta...

én még régebben vettem egy hamis LV táskát, ami eredetiként volt árulva. mikor kézhez kaptam, azonnal észrevettem, ez bizony hamis. akkor még nem voltam tisztában azzal, amiről írtál, de mikor hallottam erről, még inkább azt gondoltam, jó helye van a táskának a padláson.
való igaz, a hamisítványokkal a feketepiacot támogatják az emberek, ráadásul egy kozmetikum akár a bőrön is végezhet káros hatásokat.
egy szó, mint száz, megfizettem a tanulópénzt és messziről elkerülöm a hamisítványokat. ráadásul egy jobb hamisítvány árából egy rendes, márkás táska is kijön.

iamzita írta...

Látom az előző kommentemet sikerült törölni, úgyhogy kifejtem bővebben.

Őszintén, te egy kicsit is elhiszed, hogy ha az emberek nem vásárolnak hamis márkás cuccokat, azzal jobb lesz a helyzete ezeknek a szegény gyerekeknek például?

Az írásoddal az a baj, hogy végletes.
A replika = illegális gyártás = gyerekmunka (és más szörnyűségek) nagy ferdítés.

suzie írta...

Zita: igen, örülök, hogy rögtön rájöttél, hogy miért töröltem, így már teljesen elfogadható.

Az egy dolog, hogy jobb lesz-e a gyerekek helyzete vagy sem, de aki ilyet vásárol, legyen tisztában vele, hogy ezzel mit támogat. Ez volt a bejegyzés célja, a tudatosítás és figyelem felhívás, nem a világmegváltás.

Bauer Évi (wishes) írta...

http://www.hetek.hu/uzlet/200305/multicegek_feketelistaja
Egy a sokból.

Csipkelány írta...

Egyetértek a többiekkel. Sőt, nem ritkán lehet olyat is hallani, hogy egyes nagyobb cégek állnak a hamisítás mögött is (értsd az eredetiek).
Egyébként ez így tényleg elég ferdítés (kb. mint a vegáknál, hogyha nem esznek húst, akkor majd más se fog, dehogynem). Nem azt mondom, hogy nem lenne lelkiismeret furdalásom, hogyha megtudnám, hogy xy termékem ilyen körülmények között készült, de tényleg nem csak ezeket gyártják így. A bejegyzés is csak arról szól, amit néha-néha bedobnak a sajtóba, a valóságról meg mélyen hallgat mindenki. Szerintetek miért működik még a Józsefvárosi piac? Apukám pénzügyőr volt, nem vele, de nekem is volt szerencsém már egy vám- és pénzügyőri lefoglaláson részt venni. Tudják mi folyik ott, az egész piacot be lehetne záratni. A helyzet az, hogy valakinek nagyon nagy érdeke fűződik ahhoz, hogy ez működjön. És sok pénze van benne. Ezért működik is.
Másrészt ok, hogy ne vegyen valaki high end-et, ha nem engedheti meg magának. Viszont az egész úgy hangzik, hogy "mi, xy bloggerek" megengedhetjük magunknak, ódákat fogunk róla zengeni a blogon, "Ti meg, csórók, vegyétek csak az essence-t". Szerintem ez a baj. Amikor tele van a youtube 16 éves amcsi csajokkal, akiknek 6 fiók van tele mac szájfénnyel, másik 6 meg diorral, chanellel és egyebekkel (úgy, hogy felét az életben elő nem fogja venni) akkor egyrészt irigykedem, másrészt felmegy a pumpa bennem, mert a nők gerjesztik ezt maguk között, mert úgy adják elő, hogy nézd nekem van ilyenem, te meg ne is álmodj róla. Elhiszem, hogy nem ezért használják azokat a termékeket, mert lehet, hogy tényleg jók (nekem egy macem sincs még, mert sajnálom rá azt a pénzt), de mégis azt közvetítik vele. Persze, hogy akkor boldog- boldogtalan meg akarja szerezni valahogy.

A (Anneke) írta...

Csipkelány, szerintem Monday azért írta azt az Essence-es szöveget, mert az ellenőrizhető, ha valami bajod lesz egy terméktől, fel tudod venni a gyártóval a kapcsolatot, de egy hamis MAC-nél kihez forduljon az ember, ha gond van?
De ha tévedek, akkor javítson ki! :)

Monday írta...

Igen, én is így értettem. Sokkal büszkébben használom a Catrice/Essence festékem, mint a hamis MAC-et, amit ki tudja hol gereblyéztek össze. Az igazi MAC-kel meg úgy vagyok, hogy inkább spórolok az áhított darabra és ezért is szeretem jobban a valódit, mert sokkal jobban értékelem, mivel nem egy impulzusvásárlás eredményeként landolt a kosaramban.

Csipkelány írta...

Persze. Semmi gondom az essence-el, sőt! Csak azért ezt említettem, mert kifejezetten olcsó, de jó minőség és aki tényleg nem akar sokat költeni, ilyet is biztos használ.

Anna írta...

Magam részéről nem szeretem a hamisítványokat, de azért nem kéne megszidni másokat, mert hamisítványt vettek. Lehet, h nem engedhetik meg maguknak az eredetit, nem? És szerintem mindenkinek szuverén joga eldönteni, hogy mire költ. Akinek nem ciki egy hamis Luis Vuitton, stb, annak szíve joga...
Másrészt Csipkelánynak tök igaza van mindenben amit leírt. Sajnos Ti bloggerek gerjesztitek ezt a legjobban az ilyen-olyan haul videokkal, napi öltözék posszttal, stb.(ezt most ne vedd magadra, mert tudom, h te nem készítesz ilyen posztokat)De nagyon sok blogger dicsekedik a 20. mac nem tudom mivel, meg a 30. márkás táskával, stb, stb... Ezt nem a te blogodra kéne írnom, de a téma miatt írtam.

suzie írta...

Anna, konkrétan ezzel kezdődött a post, hogy ez nem a ciki-nem ciki kérdésről szól most. Elolvastad?

Anna írta...

Igen, persze, elolvastam. Nem is arra irányult a válaszom, de nyilván az veszi meg, akinek nem ciki. Mert ugye aki nem veszi meg, az nem a szerencsétlen gyerekek miatt nem veszi meg, hanem azért mert cikinek tartja.
Ezekután beszélhetünk azokrol akik megveszik, és h mért teszik ezt. Na én erre irtam, hogy ebben nagy szerepe van a bloggereknek is. Remélem nem fogalmaztam nagyin zavarosan.

suzie írta...

Pont ez lenne a lényeg, hogy az se vegye meg, aki nem tartja cikinek. 1. mert ezzel a felsorolt dolgokat támogatja, 2. mert attól nem lesz több senki, hogy - kamu vagy igazi, ez esetben mindegy - dizájner cuccai vannak

Anna írta...

Igen ez lenne a lényeg. Viszont azzal nem értek egyet, h dizájnercuccokkal valaki nem lesz több, mert sajnos az élet igazságtalan és aki márkás cuccokban van azt sokkal többre tartják a társai. Most lehet velem vitázni megint, de már az oviban is az volt a menő akinek eredeti barbi babája volt. Nagyban is ugyanez van. Éppen ezért nem ítélhetőek el azok az emberek, akik hamisitványokkal probálnak olyanok lenni, mint az eredetivel rendelkezők. A mai világban a külsőségek az elsők, nekem sem tetszik ez így, de ez van. Szerinted egy szórakozohelyen kihez mennek oda a pasik, akik nincsenek kisminkelve, mert nincs rá pénzük és ocska ruhában vannak, vagy ahhoz, aki talpig gucciban, full mac sminkben , öbizalommal teli van ? Ezért van kereslet a hamisra és lesz is, és ezért nem vethetjük az emberek szemére , akik megveszik.
Hidd el, hogy mindenki sajnálja a gyerekeket, de lehet, h ha nem tudnának a hamisitványok előállitásábol pénzt keresni, éhen halnának.
Továbbá nemcsak a hamisitványoknál lehetnek ilyen problémák. Ezek olyan sulyos gondok, hogy nem mi kisemberek oldjuk meg, hanem a vezetőknek kellene tenni ezért. De ők meg valamiért nem tesznek, itt jönnek a különböző gazdasági-politikai érdekek... De ez nem egy sminkblog témakörébe tartozik, uh ne is menjünk bele. Nem a vásárlot kellene elitélned, hanem azt aki engedi, h megvásároljuk...

suzie írta...

"Mire jó az a logó a táskán, pulcsin, nyakláncon? Több leszel tőle? Szebb? Jobb ember? Menőbb? Okosabb? Ügyesebb? Jobb fej? Viccesebb? NEM. Ha a körülötted lévők így gondolják, akkor pedig tegyél magadnak egy szívességet, és szabadulj meg az ilyen felszínes emberektől. "

A bulis részen mosolyogtam egy kicsit, szerinted egy pasinak hol tűnik fel, hogy MAC-kel csináltad a sminked vagy hogy milyen márkájú ruha van rajtad? Még fényes nappal, józanon sem érdekli őket, erről biztosíthatlak, nem hogy buliban részegen.:) Gondolom téged sem érdekel, hogy a barátnőid, haverjaid vagy a pasid milyen márkájú cuccokat hordanak, akkor valószínűleg őket sem ez foglalkoztatja veled kapcsolatban. A többi normális ember meg maximum akkor érdeklődik felőle, ha megtetszik nekik valami rajtad, és kíváncsiak a beszerzési helyére.
Vannak felszínes emberek, akik nem fogadják be azt, aki alacsonyabb szinten áll anyagilag, mint ők, és akkor mi van? Te akarnál ilyeneknek megfelelni? Ki akarna? Aki igen, annak szintén bajok vannak az értékrendszerével. (És aki olyan szinten áll anyagilag, hogy tetőtől talpig dizájnert hordjon, az úgyis kiszúrja a fake cuccokat máson, szóval semmi értelme kelteni a látszatot)
Egyszerűen nem jut eszembe olyan élethelyzet, ahol komolyan számítana, hogy a pulóvered címkéjére, amit egyébként nem is lát senki, H&M vagy D&G van írva.

A. írta...

,,kb. mint a vegáknál, hogyha nem esznek húst, akkor majd más se fog, dehogynem"

Ez egy rettenetesen demagóg felfogás...Vegának lenni mondhatni életstílus,én magasról leszarom,ki mit eszik,ugyanakkor engem hagyjanak békén,hogy azt vegyek magamhoz,amit szeretnék és úgy éljek,ahogy szeretnék,mert senkinek sem ártok vele,ezen van a hangsúly.

Ugyanakkor ha mindenki gyerekmunkával készült cuccokat vásárol,akkor igenis árt másoknak ésez nem egy olyan téma,amiben megengedheted magadnak,hogy ,,na jó,én is csinálom,mert más is csinálja!"

A cikk oké,a stílusa nem annyira,meg ahogyan leírták ötszázan előttem,nem csak a hamis cuccok készülnek így. Megbízható helyen kell keresgélni,ennyi.

Sunny írta...

Szerintem jó cikk, mert elgondolkoztat, még akkor is, ha nem tökéletes.

Abban viszont egyetértek, hogy részben a bloggerinák írásai is sokakat hasmis termékek vásárlására késztetnek, de emellett vagy 1000 dolog közrejátszik még, szűklátókörűség csak őket hibáztatni a fogyasztói igények mesterséges generálásáért. Merthogy ez is az, mégha nem is direkt és nem is üzleti céllal teszik (más kérdés, hogy mikor pl tesztet olvasol vmiről, számíthatsz rá, hogy beleszerethetsz, és meg akarod majd szerezni...legyen smink,ruha, parfüm, telefon, v más kötyü,stb)

Felhőcske írta...

Sziasztok!

A fair trade többet között pont emellett áll ki (hogy ne dolgoztassák a gyerekeket, nőket), érdemes utána nézni a témának!

Igaz, ezzel a minősítéssel eddig még csak kozmetikumoknál találkoztam, de a jövőben hátha jobban elterjed majd más termékekre is (pl. ruhákra).

Csipkelány írta...

Anna : jó itt olvasni tőled. Nem tudom, mennyire figyelted, hogy az évfolyamtársad vagyok :)
Amúgy igen, a fair trade jó. Én kávénál és élelmiszereknél hallottam erről.
Abban is igaza van Annának, hogy ezt nem mi, kisemberek oldhatjuk meg. Persze, nem mondom, hogy a sok kicsi sokra megy elv nem juthat érvényre, de manapság azért nem úgy van, mint régen. Az diktál, akinél a pénz van. Ez van, sajnos.

Anna írta...

Szia Dalma! Most már értem, hogy miért tetszett annyira a hozzászólásod :)Az Elte jogászi gondolkodás kitűnik belőle :) Örülök, hogy összefutottunk itt :)

C írta...

Ez mind nagyon szép és jó, hogy ne támogassuk a kegyetlen gyerekmunkát, csakhogy azok a gyerekek ott pénzért, mindennapi megélhetésért dolgoznak ott, ha senki sem vásárolná cuccokat, megszűnne a munkájuk, a családjuk meg éhenhalna. Ez szerintem tipikusan az a dolog, amit nem az átlagfogyasztók tömege fog megoldani, hanem valami stabilabb helyzet kialakítása azokban az országokban, ahol ez folyik.

Alexa írta...

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?BookID=165289&TabSheet=book&SessionID=4B03382DE80C3DAFDBBCAB328FDA54E044F87F19B6FBB5EB14F685296620DF06DKHBLDGDXWDAMEMRKBHJXLTCOXICINDNWEHLSDWA1F7089D2DCBCF30D4F49799B8A3997622A8F84CC&CBStock=Checked&SrcOrder=o

Ajánlom ezt a könyvet elolvasásra, akiket érdekel ez a téma. Szerintem először ezt a problémát kellene előbb megoldani: hogy az eredeti márkanevet viselő cégek ne csináljanak ilyeneket. Mert abból a szempontból, ahogy leírtad a dolgokat egy Adidast viselő embernek ugyanúgy el kellene süllyednie. Sajnos ez már évtizedek óta hatalmas probléma.

Annyit amúgy tudok, hogy Kínában már egyáltalán nincsenek hamisítványt árusítók a nyílt utcán.(két éve még tele voltak).

Morella írta...

Tényleg picit egyoldalú így a cikk, de kétségkívül igazad van sok dologban. Ami még a témához kapcsolódik, az a tény, hogy ez bizony kőkemény feketekereskedelem és lehet, hogy randombözse85 a vaterán (vagy randomlizzie85 az ebayen) tökre nincs tisztában vele, de amit csinál, az törvényellenes. És nem érzem jól magam ha a pénzemmel a feketepiacot támogatom és lövésem sincs, drogkereskedelmet, a prostitúciót vagy a fegyverkereskedelmet pénzelem-e. Tudom, hogy a multi cégek is gyerekmunkásokat foglalkoztatnak, ezért én kerülöm ezeket is, ha tudom - vannak turik, meska, ebay, meg a varrógépem. De még mindig azt mondom, jobbat teszel, ha ezekből vásárolsz, mert megvan az ellenőrizhetőség, megteheted, hogy felszólalsz, tiltakozol, ha bármi kitudódik a cégről. Szerintem nagyon fontos az ellenőrizhetőség kérdése, hogy tudom, mi van egy termékben, ki és hol gyártja, és tudom, hogyha bármilyen módon átverve érzem magam, kihez fordulhatok panasszal, függetlenül attól, hogy egy Chanel vagy egy Essence terméket tartok a kezemben, mert itt nem is a pénz, hanem annak a tudata a fontos, hogy nem arctalan bűnözőkkel állok szemben, nemcsak egy átverhető pénzautomataként használnak (ki), hanem van lehetőségem tudatos vásárlónak lenni. Még ha nem is a legkényelmesebb létmód ez.
Összességében nagyon-nagyon örülök, hogy valaki végre erről is írt!
(A témában amúgy nagyon jó Naomi Klein No logo c. könyve, van pár idevonatkozó fejezete.)

Névtelen írta...

Szia Suzie! A cikkedhez kapcsolódóan eszembe jutott valami. Írtad a formspringen, hogy várod az ebay-n megrendelt dolgaidat, és hogy mostanában ott elég sokat vásárolsz, és nem éppen márkás dolgokat. Azokat nem érzed úgy, hogy pont oylanok, mint amit itt az írásban elvetsz? Attól, hogy nincs rányomtatva nagy betűkkel, hogy CC, vagy MAC, attól még replikák, nem? Hol a határ? Mert a kínai 1 dolláros ékszer vagy 1000 Ft-os smink/ecset nekem ugyanaz a kategória.

suzie írta...

A replika másolatot jelent. Ezeket a palettákat nem a Coastal Scents kezdte el gyártani. Ezeket elkezdte kidobni egy gyár Kínában, láttak benne fantáziát webshopok és elkezdték nagy mennyiségben berendelni úgy, hogy közben rányomtatták a fedelekre a logójukat. Itt az "eredeti" pont az, amelyiken nincs márkajelzés.

hllktt írta...

A hozzászólók 90%-a csak a sajtát lelkiismeretét próbálja tisztára mosni azzal, hogy más nagy cégek termékeit is gyerekek készítik, úgyhögy tökmindegy. Nyugtassátok csak meg egymást, hogy ti is ugyanolyan kis áldozatok vagytok kevés pénzzel és ti nem tehettek mást.
Aki az amcsi csaj fiókjában porosodó chanel smink tömkelegéről írt: igen, bosszantó egy pillanatra, hogy nem hogy olcsóbban kapja meg, több pénze is van rá, de még akármilyen más terméket is visszavihet a boltba buta indokkal és visszakapja a pénzét (mi gondolsz ki issza meg a levét?), de én örülök, hogy nekem kevesebb pénzzel nincs lehetőségem ilyen pazarlásra és amim van azt megbecsülöm, mert a pazarlás gusztustalan akármiről van szó. Itt persze nem csak a sminkről van szó, hanem úgy az egész általában amcsi mentalitásról, hogy minél több cuccod legyen és ami már nem tetszik dobd ki és szerezz be helyette 5 másikat. És EZÉRT van szükség a gyerekmunkára, hogy kielégítsék a fogyasztók csillapíthatatlan harácsolását. Én örülök hogy egy szegényebb országba születtem így alapból kevésbé tudjuk kihasználni a mégszegényebb országokat, így viszonylag tisztább a lelkiismeretem ezzel kapcsolatban.

A másik picsagondolkodásra utaló hozzászóló azt írta, hogy csak márkás cuccokban ismernek el, mennek oda hozzád a pasik. Egyrészt szánalmas, hogy ilyen embereknek akarsz megfelelni és elnyerni a tetszésüket, szomorú hogy ennyi tartás nincs benned és azért mókás, hogy azt hiszed a pasik kiszúrják milyen márkájú cuccokat viselsz. Ha meg márkás dolgok nélkül nem tudsz elfogadhatóan kinézni akkor veled van a baj, és nem feltétlenül a külsőre gondoltam.

Szemét dolog volt támadni a bejegyzést és a bloggerinát. Csak a hamisítvány/gyerekmunka témáról írt, egy szóval sem állította, hogy máshol nincs így és sajnos biztosra sem lehet tudni, de azt igen, hogy a hamisítványt ÍGYgyártják. Egy icipicit igenis jobbá tehettétek volna a világot ha ezt elismeritek és odafigyelnétek erre, de a hiú picsaság előbbre való, nektek minden jár.

Igen, ne vegyél hamisítványt. Ha nincs eredetire/minőségre pénzed, akkor NE vegyél, ez van. Én pl 2-3 havonta tudok megvenni 1-1 minőségi cuccot, relatív, hogy ez sok vagy kevés, de ez az én esetem. És légyszi, ahol teheted NE pazarolj.