2013. március 27., szerda

Napi Kaja - Paleo/Diétás/Fogyókúrás

Fűszeres pulyka húspogácsa kókusztejes karfiolpürével és sült édesburgonyával


Ha nem próbálsz meg egy kicsit kreatívkodni a konyhában az életmódváltás, diéta vagy fogyókúra során, és az egyszerűség kedvéért mindig ugyanazt eszed, garantált az elbukás. Been there, done that. Amikor hiába van otthon 8 különböző fűszerkeveréked, de már mindegyikkel ugyanolyan íze van a sült csirkemellnek, akkor kénytelen vagy elkezdeni új lehetőségek után nézni.

Az elkészítés a tovább gombra kattintva olvasható.

Fűszeres pulyka húspogácsa
  • Pulykamell ledarálva
  • Fűszerek ízlés szerint (én sót, borsot, majorannát és fokhagymát tettem most bele)
Eredetileg ezt a receptet néztem ki (vaj és olaj helyett kókuszzsírral), de a hozzávalókat azóta sem szereztem be (na meg este 9 után álltam neki), így maradtam egy igencsak leegyszerűsített verziónál. A pulykamellet simán turmixgépben daráltam le, amiben a zabot is szoktam. Ne előre daráltat vegyetek, mert az mindig sokkal zsírosabb, nem tudod, melyik részek kerülnek bele. A hentesnél sem érdemes ledaráltatni, mert nem tisztítja ki minden egyes hús után a gépet, így megkapod az előző vásárlók maradékát is. Érdemes beszerezni egy ilyen kis kütyüt, a legtöbb botmixerhez már adnak.

A husit kókuszzsíron sütettem meg serpenyőben.


Kókusztejes karfiolpüré
  • Egy zacskó mirelit karfiol (az enyém 450g volt)
  • 2-3 kanál kókusztej
  • Fűszerek (nálam só, bors, illetve lett volna szerecsendió is, ha lett volna)
A karfiolt megfőztem, utána bedobtam a turmixgépbe és pépes állagúra turmixoltam. Hozzáadtam a kókusztejet, elkevertem, fűszereztem.


Sült édesburgonya

A nyers édesburgonyát alaposan megmostam, ledörzsöltem kicsit kívülről, cikkekre vágtam. Sóval és borssal fűszereztem, meglocsoltam egy kevés felolvasztott kókuszzsírral, majd kicsit összeforgattam. 190 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt kész is lett.

Az édesburgonya nagyon hasznos szénhidrátforrás, magas a rosttartalma, ugyanakkor kalóriában szegény, így mindenképp érdemes beépíteni diétákba. Az íze a sütőtökre hasonlít, így akár édességként el lehet készíteni, például fahéjjal, de sütikbe is gyakran látom beleturmixolva.

Ti mit esztek ma? :)

6 megjegyzés:

Zsófi írta...

Paleóban egyáltalán nem kell arra figyelni, hogy mennyire zsíros húst fogyasztunk. A hentesnél vásárolt darált húsban én sem hiszek, higiéniai okokból, de az hogy sertéstarját vagy pulykamell, teljesen mindegy, sőt, szerintem az előbbi sokkal értékesebb az állati zsiradék miatt. Sőt, az arányokat minél inkább a zsír felé toljuk, a szénhídrát rovására, annál közelebb kerülünk a ketózishoz.

Más diétákkal ellentétben a paleóban kalóriaszámlálgatásra sincsen szükség, inkább az arányokat érdemes figyelni, mint ahogy a rostokat sem kell vadászni szerencsére, hiszen a sok-sok zöldség, maglisztek rengeteget tartalmaznak belőle.

suzie írta...

Köszi az infót. :)
Új nekem a paleo téma, de nem tervezem teljes mértékben ezt követni, illetve a címben irtam, hogy ez más diétákba, fogyókúrába is beleillik így :) Egyébként én a zsíros húsokkal, belsőségekkel nem szimpatizálok, továbbra sem fogok.

zsuzso100 írta...

A sima késes mixer jó húsdarálásra??

Unknown írta...

Bocsi, hogy ideoffolok, igazából az előző posztodhoz illene, de félek nem olvasnád el és hát remek hogy késve olvasom az új posztot, most is csak merő véletlen, hogy rád kattintottam, már nem is reméltem, hogy visszatérsz. Persze most majd kiugrok a bőrömből, hogy újra itt vagy:)

Jöhetnek ruhás sminkes bejegyzések, te vagy a kedvencem ♥

Noemi írta...

Kókuszzsírt hol lehet kapni? és milyen áron van? Eddig neten nézelődtem, de 1000-8000-ig már minden árat láttam rá. :)

suzie írta...

@Zsuzsi: én azzal csináltam:)

@Niki: de jóó, köszönöm:)))

@Noémi: én a Medilineba járok ilyesmiért, fél kiló 800 vmennyi volt.