2014. március 3., hétfő

A Legjobb Smink Oscar Nyertese - Dallas Buyers Club

Most kezdhetném azzal, hogy kifejezem mélységes csalódottságomat és szomorúságomat Leonardo DiCaprio Oscar-mentessége iránt, és meg is teszem: hónapok óta drukkolok, hogy idén végre teljesedjen be a karrierje. Ő az egyik kedvencem, hát nincs olyan film, amiben ne lenne jó, mit kell még szerencsétlennek tennie, hogy végre ő kapja a legjobb színésznek járó díjat?! TEAMLEO

Na jó, térjünk inkább át a smink témára, ahol ugyanaz a film zsebelte be a legnagyobb elismerést, amiben a Leo elől a szobrot elhalászó Matthew McConaughey játszotta az év alakítását. A Dallas Buyers Club, vagy magyarul Mielőtt Meghaltam című filmben ítélték idén a legjobbnak a sminkeket, amiért Robin Mathews sminkmestert illeti a tisztelet.


Robin az OK Magazinnak elárulta azt a 9 kulcsfontosságú kulisszatitkot, ami szerinte hozzájárult a sikerhez, az életszerűséghez és az ő munkájához.

A cikk a Tovább után folytatódik.

1. Nem volt szembetűnő, hogy sminkelve vannak a színészek."Mindig nagy hangsúlyt fektetek a sminkjeimnél az életszerűségre, s így volt ez a Mielőtt meghaltam esetén is. Mindenki mondta, hogy a színészek valóban nagyon betegnek tűnnek, és ez csodálatos bók számomra. Ha észreveszed a sminket egy filmben, az kizökkent a hangulatából, ez pedig azt jelenti, hogy nem végeztem megfelelően a munkám."

2. Nagyon jó kis trükkökkel tud előrukkolni."Nagyon szeretek kutatómunkát végezni és beszélgetni a színészekkel, hogy milyen apró dolgokat tudnánk bevetni a tökéletes eredmény érdekében. Például ott van John Cusack Az újságosfiúból (Paperboy), aki egy mocsárban élő, kegyetlen gyilkost játszott. A forgatáson jelenlévők, de még a stábtagok is szorongani kezdtek, ha ránéztek, és nem tudták megfogalmazni, miért. John egyik szemébe fekete kontaktlencsét tettem, így az egyik szeme sötétbarna lett, a másik pedig viláosbarna maradt. Nem lehetett ránézésre megmondani, mi a baj vele, de érezted, hogy valami nincs rendben."

3. Nem ismerhette meg az igazi Jared Letot, mert ő egy pillanatra sem lépett ki Rayon szerepéből."Fogalmam sincs, milyen ember Jared Leto. 5-6 órákat ült napi szinten a sminkes székben egy apró lakókocsiban, de ez sem zökkentette ki a karakteréből. Itt egy vicces történet: leült a sminkes székbe és elkezdtünk beszélgetni, hogy kicsit megismerjük egymást. Megkérdeztem tőle, hogyan érinti, hogy le kell gyantáznom a szemöldökét. Jared női hangon válaszolta, hogy tulajdonképpen már az egész testét legyantázta, úgyhogy készen áll erre is. Egyelőre nem igazán tudtam hova tenni ezt a jelenséget, úgyhogy csak megmelegítettem a gyantát, felkentem és szóltam, hogy egy mozdulattal máris elintézem az egészet. Ő megragadta a karomat, és szintén női hangon, déli akcentussal megkért, legyek gyors és kíméletes. Szerencsére Jared dús szemöldöke egy húzással maradéktalanul eltűnt."


4. Jared Leto sminkjét valójában az inspirálta, ahogy ő a karakterét értelmezte."Nem voltam egészen biztos azt illetően, hogyan is közelítsük meg Rayont, amíg meg nem érkezett a forgatásra és nem találkoztam vele. Hamar rájöttem, hogy bár egy szélhámos drogfüggőről van szó, ennél sokkal több rejlik benne. Egy igazán színes és érdekes személyiség ő, aki fejben mindig a mesés sztárvilágában él. Itt kezdődött a móka és a terveim körvonalazódása. Gondoltam, hogy egyrészt 60-as évekbeli színésznők fogják inspirálni, mert édesanyja ekkor élte fénykorát, másrészt pedig 80-as évekbeli ikonok, hiszen ekkor játszódik a film. Brigitte Bardotról, Twiggyről és Dolly Partonról mutattam neki képeket, és minden nap megkérdeztem tőle, melyik tetszene ma neki."

5. A filmet mindössze három hét alatt forgatták, a színészeknek pedig egy nap alatt kellett produkálni a betegség különböző fázisait."23 nap alatt forgattuk le a filmet, szóval nem volt közben lazsálás. Nagyon sokszor volt sminkváltás egy-egy napon belül is. Olykor a programterv először a legbetegebb kinézetet kívánta meg, majd ezután egy 10 kilós súlygyarapodással a legjobb formát. Néha ugyanazon a napon akár ötször is megvolt ez a váltás oda-vissza."

6. Díjakra idő sem volt gondolni."Nem volt időnk ilyesmiken gondolkodni. Tudtam, hogy Jared és Matthew sokra fogják vinni ezzel a filmmel. A fogyásuk nagyon hatásos és óriási dolog volt. Végignézni, ahogy szenvednek az éhségtől, nem volt könnyű, viszont annál motiválóbb az egész csapat számára. Nekünk is mindent bele kellett adnunk és lehető legjobb munkánkat produkáljuk. Nem kezdtem el ezen gondolkodni, de ha megtettem volna, már akkor sem lett volna kétségem, hogy az összes létező díjat be fogják idén zsebelni. És ez pont így is történt."


7. Egy AIDS specialista segítségével végzett kutatómunkát, hogy a betegség összes stádiumát felderítse."Egy csodálatos orvossal, Dr. David Hardey-val dolgoztam a témán, aki az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet fertőző betegségek részlegének vezetője. Sok képet küldött nekem a betegekről és rengeteget beszéltünk telefonon az AIDS különböző fázisainak fizikai tüneteiről. A legjellemzőbb a kései stádiumban talán az arc csontvázszerű kinézete. Jellegzetes még az egész testüket érintő fogyás és izomveszteség, rosacea vagy pikkelyömör-szerű kiütések sárga, gennyes fekélyekkel és más, egész testet érintő sebek. Matthew és Jared mindketten aktív résztvevői voltak a kidolgozásnak és az egész folyamatnak. Együtt beszéltük végig, hogyan is fog kinézni, amikor a betegség egyik stádiuámból átlépnek a következőbe."

8. Sok sminkbe kerül valakit az AIDS-től haldoklóvá tenni. "Első lépésként sápadttá kellett őket tennem, amihez az egész testüket ilyenre kellett festenem. Ezután az arc összes csontjánál kontúroztam, különösen az arccsont alatt, a halántéknál és a szemeknél a beesett hatás érdekében. A következő stádiumban jött emellé a highlight, hogy a csontok mégjobban kiemelkedjenek. Nem minden csont látható jól az ember arcán, ezeknek a helyét koponyákról gyűjtött képek alapján határoztam meg, majd smink segítségével berajzoltam őket. Ereket is kellett sminkelnem a bőrükre, hiszen ha nincs rajtad zsír, ezek láthatóbbá és kidomborodóvá válnak. A végső fáziban már kiütéseket és sebeket is varázsoltam rájuk."

9. Jared Leto mellett Robin is esélyes az Oscarra (az interjú még a díjátadó előtt készült)"Mindig is nagy álmom volt az Oscar-jelölés, végre elértem életem célját. Teljesen szürreális, furcsa, ugyanakkor fantasztikus érzés. Nem is lehetnék ennél boldogabb. Ráadásul elég klassz, hogy ez már végigkísér a karrieremben életem végéig: történjen bármi, mindig ott lesz a nevem előtt, hogy "Oscar-jelölt"."

1 megjegyzés:

Kovács Kata írta...

Jó ez a cikk :-) Jarednek legyantázták az egész szemöldökét?! OMG.. ez önmagában 1/2 Oscar a szememben.