2010. július 19., hétfő

MAC Rodarte Collection - Kegyetlen?

A napokban lettem figyelmes rá, hogy a MAC és a Rodarte divatház ősztől kapható közös sminkkollekciója  nem kis felháborodást keltett a beauty bloggerek világában. Egy-két ilyen blogbejegyzés olvasása után muszáj volt nekem is utánanéznem a témának. Egy részről az az érzésem volt, hogy túlreagálják ezt a dolgot az emberek... Egészen addig, míg saját magam is jobban megismerkedtem a kollekciót ihlető mexikói város, Juarez történetével, helyzetével.

(A kollekció promó képe)

A teljes bejegyzés olvasásához katt a továbbra!


Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki e téma kapcsán hall először Juarez városáról, ezért röviden leírom, hogy mitől is olyan hírhedt. Nos főként attól, hogy az utóbbi húsz évben több mint 3000 fiatal lányt, nőt raboltak el, és közel 600-at öltek meg brutális kegyetlenséggel - megverték, megkínozták, megerőszakolták, majd meggyilkolták őket. Az esetek túlnyomó többsége "megoldatlan" maradt és marad, ami olyan kérdéseket vet fel, mint hogy a rendőrség és a város vezetőinek keze is benne van-e a kegyetlen akciókban. A helyet emellett jellemzi még a szegénység, a drog kartellek, a gyermekmunka.
Aki szeretne bővebben olvasni a témáról, az megteheti például itt, de a Google-t is nagyon ajánlom.


A kollekció

Igazából elég rossz érzéseim vannak a kollekciót ihlető város történetének olvasása után. Valahogy egyáltalán nem egy csillogó pigment vagy egy pasztell pink, gyöngyházfényű rúzs jut róla eszembe. A kollekcióval napvilágot látó termékek neve pedig igencsak fokozza a bennem kavargó negatív érzéseket, gondolatokat. Nem hiszem, hogy szívesen viselnék magamon olyasvalamit, amiről fiatal lányok szomorú, sokkoló és dühítő története jut eszembe minden egyes alkalommal, mikor ránézek.

Ha valaki nagyon pozitív szemléletű, akkor úgy is megközelítheti a témát, hogy két nagy nevű cég, egy kozmetikumokat gyártó vállalat és egy híres divatház a kooperációjukkal felhívja a figyelmet egy súlyos problémára (bár nem teljesen szándékosan), ami talán a kellő civil- és sajtófigyelem után valamit változhatna egy ideális világban. Igen ám, de a cégek nyilatkoztak a felháborodást követően. A MAC elnézést kért az esetlegesen sértő és felkavaró terméknevekért, és a bevételük egy részét felajánlják a juarezi rászorulóknak. Állítom, hogy ha nincs ilyen visszhang, akkor ez eszükbe sem jutott volna, de azért mégis pozitív lépés a részükről. A Rodarte viszont azt mondta, hogy "a kollekciót a táj szépségének és az ottani embereknek a tiszteletére" szánták. Táj szépsége? Ezért kapta az egyik körömlakk a Factory (gyárépület) nevet, mi?!

Úgy érzem, ha nagyon fog tetszeni valami a kollekcióból, akkor sem fogom megvenni. Számomra érthetetlen, hogy a MAC, akiről köztudott, hogy tesznek a hátrányos helyzetűekért (pl. Viva Glam kollekciók), most miért akarta ennyire a háttérbe szorítani, sőt elrejteni a termékek mögött álló, egyáltalán nem mellékes történetet. Ezzel nekem sajnos ízléstelenné tette ezeket a sminkeket.


Belőletek milyen érzéseket vált ki a téma? Vesztek/vennétek a kollekcióból, ha tetszik valami, vagy elvből nem?

5 megjegyzés:

Andi írta...

Eloszor en sem ertettem azt a hatalmas felhaborodast es a sok kommentet, aztan en is utananeztem, es abszolut egyetertek azokkal akik felhaborodtak, es veled is. Rossz erzeseim vannak az egesszel kapcsolatban, es en sem fogok venni semmit, es jo lenne ha mindenki igy tenne, de ismerve a MAC limitalt kollekcioi koruli oruletet ez ugysem lesz igy, masreszt nagyon sok embernek fogalma sem lesz ennek az egesznek a hattererol.

Ugy tunik, igy osszel uj MAC nelkul maradok, mert a disney kollekcio sem tetszik kepek alatt, bena csomagolas, meg az eddigi szinek sem.. ezt elvbol sem..

suzie írta...

Igen, a legnagyobb gond ez, amit írtál, hogy a legtöbb ember erről az egészről nem fog tudni semmit. Nem tudom, hogy azokon kívül, akik olvasnak ilyen blogokat, eljut-e másokhoz, szóval más csatornán fognak e a témával foglalkozni, bár azt hiszem, nem nagyon.

A Disney amúgy nekem sem tetszik:/

Maggie írta...

ez a kollekció katasztrófa szerintem..hatalmas mellényúlás a részükről..tuti, hogy semmit sem veszek, lehetnek akármilyen szépek a színek..egyszerűen nem is értem, hogyan jöhetett ez a gondolat:S

a disney nekem tetszik, már olyan szempontból, hogy poén, hogy a gonosz csajok kaptak kivételesen főszerepet és nem a hercegnők. viszont nem fogok ezek közül sem venni vszeg semmit,mert ha lenne lányom max neki vennék egy aranyos kis szájfényt vagy nem tudom..:D valahogy nem az igazi:D

Blushbaby86 írta...

tényleg nagy melléfogás ez a kollekció... pont tegnap olvastam a temptalia-n, hogy meg is változtatják egy-két szín nevét, mert annyira felháborodtak rajta az emberek. én nem is értem, hogy hogyan jutott eszükbe ennek a kollekciónak a témája... pont egy olyan helyet választani "inspirációul", ahol egy halom szerencsétlenség történt???
meg ez a promo kép is azzal a hullára sminkelt lánnyal... hát engem nem ösztönöz arra, hogy hasonló sminket szeressek magamra kenni... :S

Maggie: a Disney-s kollekció ötlete nekem is nagyon tetszik, de láttam pár képet a csomagolásról és szerintem elég gagyi lett... mintha csak matricákat nyomtak volna az eredeti csomagolásra. a többi limitált széria csomagolásához képest elég halovány... persze, ha van valami szép szín a kollekcióban, akkor nyilván azért venném meg, nem a csomagolásért.

suzie írta...

Igen, én is olvastam, hogy megváltoztatják a neveket, de szerintem ez annak, aki előtte már szembesült a háttérrel, mit sem fog változtatni a véleményén.