2010. szeptember 8., szerda

Így szoktasd magad hozzá a reggeli sminkeléshez!

Nem tudom, ki hogy van vele, de azt hiszem nem vagyok egyedül azt illetően, hogy reggel iszonyú lusta vagyok, és a lehető legtovább szeretnék aludni. Éppen ezért nagyon sokáig csak egy szemceruza-spirál-szemöldökceruza-pirosító kombinációra futotta az időmből, és sóvárogva és hitetlenkedve nézegettem mások napi sminkjeit, hogy mégis hánykor kelnek fel, hogy azt összedobják. Magamat is megleptem vele, hogy milyen könnyen és gyorsan sikerült nekem is hozzászoknom ahhoz, hogy rendesen kisminkeljem magam, mielőtt reggel elindulok - anélkül, hogy korábban kelnék, mint régebben.


Ha kíváncsi vagy rá, hogy hogyan tudod magad könnyen hozzászoktatni a reggeli sminkeléshez, katt a továbbra!



Megpróbáltam pontokba szedve leírni azt a kis folyamatot, ami nekem bevált a reggeli sminkelés megszokását illetően. A titok abban rejlik, hogy minden lépéshez hozzá kell szoktatnod magad, rutinszerűvé és gyorssá kell válnia, mielőtt továbblépsz a következőre. Így a következő rövid lépés egyáltalán nem fog hosszadalmasnak és megterhelőnek tűnni, nem úgy, mintha egyszerre akarnád az összes dolgot magadra erőszakolni.
(Még hozzátenném, hogy ezek nem a felviteli sorrendet  tükrözik.)

  1. Ha a bőröd megkívánja, akkor mindenképp a korrektor, alapozó, púder legyenek az elsők, amiket beépítesz a napi rutinodba. A szép(nek látszó) bőr fontosabb a kifestett szemhéjnál, és ennek hiányában a legszebb smink sem fog igazán jól mutatni.
  2. Szemöldök. Egy szép szemsmink befejezetlennek tűnik egy hiányos szemöldök mellett. Nem mindenkinek lehet szüksége erre a lépésre sem, de azért szerintem nagyon ritka az olyan szemöldök, ami ne bírna el egy enyhe áthúzást akár szemöldökceruzával, akár szemhéjpúderrel. 
  3. Szempillaspirál. Hihetetlen, hogy mennyire fel tudja dobni az egész arcot a kifestett szempilla.
  4. Szemceruza (vagy krémes/zselés/folyékony tus, szemhéjpúder szemkihúzóként használva stb.). 
  5. Highlight. Belső szemzugba és a szemöldök alá. Lehet egy világos matt szín, vagy enyhén csillogó is.
  6. A szemhéj következik. Először egy színt vigyél fel, lehetőleg enyhén csillogót, és ne rikító színűt. Tapasztalataim szerint ezek mutatnak jól hétköznapra önmagukban használva őket. A széleket ilyenkor sem szabad elhanyagolni, figyeljünk az eldolgozásra.
  7. Vonjunk be egy második színt, ami a mélyítővonalba és a külső V-be kerül. Így már több lehetőségünk lesz a mozgó szemhéj színét illetően is. 
  8. Ha eddig nem került rá sor, az alsó szempillák tövébe is vigyünk fel szemhéjpúdert.
  9. Ha drámaibb szemeket szeretnénk, akkor a külső V-be alkalmazhatunk egy új, sötétebb színt a mélyítővonalhoz képest. 
A szájak és a pirosító kimaradt a listából, mivel ezeket úgy gondolom, bármelyik lépés után be lehet iktatni.

Ezt a listát én szedtem össze, és nekem nagyon jól bevált. Sokkal jobb érzés úgy elindulni otthonról reggel, hogy szépen ki vagyok sminkelve. Pláne, hogy alig látni napközben olyan embert, akin lenne valami smink szempillaspirálon és szemceruzán kívül. Gyerünk csajok, változtassunk ezen a helyzeten! :)

Ti hogyan sminkeltek egy hétköznap reggelen?

24 megjegyzés:

Adri írta...

már vártam ezt a posztodat,mert én is olyan vagyok,hogy inkább semmi nincs rajtam,max szempillaspirál,csak egy kicsit lehessen még aludni:)
köszi a tippeket

Babus írta...

Én mostanában 10 perccel indulás előtt is nehezen bírok felkelni:D:S (Aminek oka valószínűleg az hogy nem tudom kialudni magamat...)
Szóval hétköznap egyáltalán nem szoktam sminkelni, de ez már régebben is így volt.
Amúgy nem csak a felkeléssel van bajom, hanem azzal is hogy nem tesz túl jót a bőrnek/szemnek a mindennapos sminkelés.

suzie írta...

Adri: szívesen, remélem, beválik :)

Zsófi: a szemmel kapcsolatban én még nem olvastam ezt sehol, a bőrrel kapcsolatban pedig úgy tudom, tévhit, mert a smink védőréteget képez a bőrön az utcai, levegőbeni kosszal szemben. Nem vagyok szakértő, úgyhogy nem tudhatom, de logikusnak tűnik.

Babus írta...

Nem tudom,nekem sminkes/kozmetikus mondta.

Annus21 írta...

Ha késésben vagyok akkor is mindenképpen használok púdert, és egy rúzst vagy szájfényt. Ha több időm van akkor 2 színt viszek fel a szememre.

A. írta...

Örülök,hogy nekem nincs ilyesmivel gondom. Fél perc alatt kipattanok az ágyból,és hagyok magamnak időt a szokásos rutinra. Így is max 40 perc alatt elkészülök és előbb be is érek. Szerintem csak egy rendszer kell és normális alvásmennyiség.

Blushbaby86 írta...

én nagyon nehezen kelek... de normális smink nélkül akkor sem indulok el, ha emiatt 10 percet kések egy előadásról. XD pedig utálok késni... de azt még jobban utálom, ha egész nap kényelmetlenül érzem magam. :Ł

Bogca írta...

Én mostanában szoktam rá a mindennapi rendes sminkelésre, sokkal jobban esik úgy kimenni reggel az utcára, ha ki vagyok sminkelve, és valahogy éberebb leszek tőle, ne kérdezd miért. :)
Korrektor alapozó, szemöldökceruza, világos szín a szemzúgba meg a szemöldököm alá, és a többi random, attól függ milyen ruha van rajtam, egy vagy két színű szemhéjpúder. Aztán szemcerka a vízvonalra, szintén ruhától függ a színe, spirál, és tada. Rúzst nem szoktam használni, lenyalogatom a számról 10 perc alatt :SS

Suzy írta...

Én nagyon hétalvó vagyok, de amikor korán kellett suliba mennem, tényleg csak azért voltam képes kikelni az ágyból, hogy 'arcot rajzolni' legyen elég időm :DD Amióta freelancer vagyok és csak du-n járok suliba, marha sok időm van elkészülni, ami egyenlő azzal, hogy nem tudom rendesen beosztani az időm és mindenhonnan elkések :/ (Kivéve munkából, az ok)
Úgyhogy kb. így néz ki az én listám is, még a táskám tartalmára is van egy mondókám :) (Mert az eszem meg rövid)

Névtelen írta...

Én is szinte "felébredek" egy kis sminkeléstől reggel, és tényleg jobb még a közérzetem is, hogyha rendberakom magamat indulás előtt. Nálam általában alapozó, korrektor, szemöldökceruza, szemceruza, spirál, szájfény vagy rúzs. Hétköznap nem használok mindig tust és szemhéjfestékeket.

Zsuzska írta...

A cikk hatására ma reggel "rendesen" kifestettem magamat (nem csak szempillaspirál meg pirosító...) Jó érzés volt!:)

suzie írta...

aaa: De jóó! :) Jó olvasni, mikor valaki írja, hogy egy itt olvasott dolog késztette erre-arra:)

Annus21 írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Timike írta...

Én nem érzem, hogy smink nélkül romlana a bőröm, ellenben ha sokáig van rajtam (ez általában egy-egy buli után veszélyeztet), nagyon csúnya: kipattog és vörhenyes lesz. Hál' Istennek nem nagyvárosban (pl Bp) kell élnem, mert ott megeshet, hogy a smink még így is jobbat tenne a bőrömnek, mint az ottani levegő, de itt, ahol élek (kisváros/falu) SZERITEM jobb így, hogy csak nagyon ritkán (általában alkalomra, vagy ha nagyon "olyanom van") festem ki magam. :)
U.i.: az ázsiaiaknak általában szép bőrük van, de megnéztem Michelle Phan egyik videóját, amiben látszik milyen csúnya szegénynek az arca. Tele van fekete pöttyökkel meg az orra körül is tiszta piros. :( Akkor kicsit arra gondoltam, hogy nemaz állandó smink teszi-e ezt...?

suzie írta...

Azért egy átbulizott éjszaka alatt nincs rajtad (sokkal) hosszabb ideig a sminked, mint egy átlag iskolai/munkanapon. A bulik utáni csúnya bőr előidézésében sokkal nagyobb szerepe van az alkoholnak és a hosszú órák masszív füstfelhőben történő eltöltésének.
A sminkhasználat szerintem az esetek legminimálisabb részében függ össze azzal, hogy komolyabb szinten problémás a bőre valakinek. Ezért leginkább a gének felelősek. Ha belegondolsz, általában azért kezdünk el alapozót használni, mert pattanásos lett a bőrünk, nem pedig fordítva.

Timike írta...

Hát pedig mérget vehetsz rá, hogy nálam ez fordítva van :D alkohollal pedig mértékkel bánok. Ha alapozót nem teszek föl, akkor nem is lesz másnapra ronda, csak akkor meg a smink nem mutat jól. Szóval ha igazán szép akarok lenni akkor muszáj alapozni...
Komolyan mondom, nekem az lenne a legjobb, ha árulnának bébiméretű alapozókat, és akkor talán nem rohadna rám a fele :P (és mindig friss lenne, amit használok)

suzie írta...

Azt értem, hogy most fordítva van nálad, és ezzel küzdesz. Én arra értettem, amit írtam, hogy legelőször általában akkor nyúlunk alapozóhoz, ha már megjelentek a pattanások. Szóval az igazi, komolyabb bőrproblémák jönnek maguktól sajnos, így például Michelle bőre sem hiszem, hogy a sminkektől lenne mindig mitesszeres és pattanásos (már ha ilyen, én nem láttam). De az persze elég gyakori, hogy egy adott termékre vagy összetevőre rosszul reagál a bőrünk, és ezért alkalmanként kipattogunk. Ki kell tapasztalni, hogy mi az az összetevő, és nagy ívben kerülni kell, sajnos mást nem lehet tenni

Timike írta...

Hát nekem nem tudom mi az, amire érzékeny lenne. De érzékeny sajnos. Ezért kezdtem érdeklődni az ilyen organikusnak nevezett kozmetikumok iránt. Ami megoldást jelenthetne még, az a minta. A BFTE-t nézegettem, ott vannak alapozóminták, és ha jól értelmezem, ők is "organikusak". Szerinted érdemes volna vele megpróbálkoznom? Mert kicsit idegenkedek a gondolattól, hogy megint megveszek egy alapozót és a fele meg mehet a kukába 3-4 év múlva :P

suzie írta...

Ők ásványi alapanyagokból készült termékeket árulnak, ez alapvetően lehetne organikus is, de az összetevőket megnézve egyáltalán nem tűnik annak. Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy az ásványi smink akkor organikus, ha az ásványokat növényből nyerték ki, és akkor nem organikus, ha földből. Itt láthatod az összetevőket:
http://bftecosmetics.com/faq

suzie írta...

Egyébként nekem van tőlük por állagú alapozóm, de nem különösebben szeretem.

Timike írta...

Értem. Tehát akkor legyen a Zuii? Eddig nekem az tűnt a leg"hitelesebb"nek... találtam még pár amerikait, de azok meg nem szállítanak Mo-ra :S

suzie írta...

Szerintem ha még nem próbáltál organikus sminket, akkor egy próbát mindenképp megér, hátha ez lesz az, ami végre beválik. De ne értsd félre, egyáltalán nem akarlak rábeszélni. :)

Timike írta...

Dehogy beszélsz! :D Nekem kell magamat LE beszélni, hogy ne rendeljem meg már mindjárt Ausztráliából!... :D
Na jó, ez egy kicsit túlzás, de tényleg nagyon kíváncsi vagyok rá már azóta hogy legelőször olvastam róla a neten :)
...és valóban nagyon szeretném, hogy végre nyugodt lélekkel mehessek úgy buliba/koncertre, hogy nem lebeg fölöttem a ragyás bőr Damoklészi kardja :D

chibbs írta...

Szia! Most először írok ide, de nagyon tetszik a blogod, és nem bírtam ki, hogy ide ne írjak (és azt hiszem, ezzel a lendülettel szét is kommentelem a többi tetsző bejegyzést is:D).
Tehát, a lényeg: én egy jó darabig goth voltam (az igényesebb fajtából, nem csoda, hogy nem igazán voltak goth barátaim:D), így már nagyon korán beleépült a napi rutinomba a sminkelés. Mostanra meg úgy vagyok vele, hogy közben felkészülök a napi teendőimre, és sokkal jobb érzés, ha tudom, hogy mindent megtettem, hogy jól nézzek ki aznap :)
* bár a reggeli kóma-állapotban benne van az is, hogy nem lesz tökéletes, de még mindenképpen szebb látvány a karikás csíkszemeknél...:D