2010. október 7., csütörtök

Sminkecsetek

Már kértétek néhányan, hogy írjak egy kicsit a különböző sminkecsetekről és azok használatáról. Összegyűjtöttem hát az általam leggyakrabban használt darabokat (és néhány kevésbé kedveltet az összehasonlítás kedvéért), amiknek külön-külön a lehetséges használati módjairól is megosztom a gondolataimat. Főleg szemhez használatos ecsetek lesznek, mivel arcra kettőt, néha hármat használok csak. Remélem sokatoknak hasznos lesz a bejegyzés, és nyugodtan kérdezzetek akár a kommenteknél, akár e-mailben, ha valamiről több információra lenne szükségetek!
(És előre is bocsánat, hogy némelyik ecset nem lett szépen megtisztítva a fotók előtt.)

Sorry my lovely international readers, this is a long a$$ post so no english this time! 


A teljes bejegyzés olvasásáért katt a továbbra!


1. Lapos ecsetek.
Ez arra való, hogy a mozgó szemhéjadra felvidd vele a szemhéjpúdert. A laposságából adódóan megfelelő mennyiségű terméket fel tud venni egyszerre, amit utána finom ütögető mozdulatokkal érdemes felvinni a szemhéjra 1. az intenzívebb szín 2. a könnyebb eldolgozás érdekében. Én nem szeretem azt, ami nagyon vékony és keményebb (balról az első), mert elöl a vékony élére mindig sok festék jut, és használatkor az éles vonalakat hagy a bőrömön, amit rémálom eldolgozni. Kedvencem a NYX lapos ecsete (balról a második), általában ezt használom erre a célra. A másik kettő H&M-es ecsetek, kemény 400 Ft-ba kerül egy darab, és én imádom. Általában a mozgó szemhéjhoz használom azokat is és a szemöldököm alá kiemelőszín felviteléhez. Ezek ugyanakkor nagyon puhák, úgyhogy csak szintén puhább állagú szemhéjpúdereket lehet velük kényelmesen használni, amit szinte kaparni kellene az ecsettel, ahhoz nem megfelelőek.


2. Ecsetek a külső V -hez/ alsó szempillák tövéhez
Balról az első egy Beauty from the Earth-től vásárolt darab, amit nem különösebben szeretek és soha nem használok, mert szerintem túl nagy, és nincs szépen lekerekítve a vége, ormótlan. Nem ajánlom.
Balról a 2. egy keményebb, Bőszecsetben vásárolt darab, ami az alsó szempillák tövéhez annyira nem jön be, de a külső v-hez csodás! Szép határozott kis V-t lehet vele készíteni. Mondjuk meg kell mondjam, nem használom annyira gyakran, csak akkor ha, a külső V-be más színt használok, mint a mélyítővonalba.
A következő egy puha, vékonyabb hegyű Coastal Scents féle, amit külső v-hez vettem, amire a puhasága miatt annyira nem vált be. Viszont annál jobban szeretem az alsó szempillák tövében használni! Mivel ennyire el van vékonyítva a szőr vége, ezért könnyen oda lehet vele férni, és nem kell attól tartani, hogy túl vastag csíkot húz nekünk.
Az utolsó ecset a kis lapos, vékony Sinful Colours márkájú darab, amit szintén az alsó szempillák tövéhez vettem. Nem rossz, de mióta megvan a Coastal Scents ecsete, azóta már nem szeretem annyira. :)


3. Árnyékoló ecset
Ezek általában kerek vagy enyhén ovális alakúak, és arra szolgálnak, hogy a mélyítővonalba / külső V-be felvitt színt szép füstösre el tudjuk dolgozni külső irányban, valamint a többi szemhéjpúderrel. Nekem a jelenlegi kedvencem a nemrég a Bőszecsetben vásárolt, viszonylag nagy méretű árnyékoló ecset, finom füstös hatást lehet vele elérni minimális erőfeszítéssel. Ha esetleg épp nem találom, vagy elfelejtettem kimosni, és koszos, akkor előszeretettel használom erre a célra a H&M ecsetet is, de olyan is volt, hogy a NYX lapos ecsetével oldottam meg.. Néha fel kell találnia magát az embernek, na :)


4. Tus ecsetek
A bal oldali egy NYX Pro ecset, nagyon nagyon szeretem, gyönyörű tusvonalat lehet vele húzni, vékonyat és vastagot egyaránt. Sokszor van, hogy nem mosom ki az ecseteket egy-egy használat után rögtön, de ennél nem szabad az ilyesmit elfelejteni, mert hamar belekeményedik a cuccmucc :/
A másik szintén egy Bőszecsetes ecset, amivel tökéletesen hajszálvékony tusvonalat húzatunk. A vastagabb vonalakat viszont egyszerűbbnek tartom a kis ferdével meghúzni. Egyébként ez az ecset jól használható aprólékosabb munkálkodásokhoz, mint amilyen például az extrém sminknél a szem külső részénél levő kis V alak fehérrel kiszínezése volt.

5. Egyéb szemre használt ecsetek
A bal oldali egy ajak ecset, de én a szememhez használom. Ez ugyanis, mivel eleve ilyesmi állagú termékekhez lett készítve, sokkal jobban veszi fel a krémes szemhéjfestékeket, mint bármelyik másik szemen használt ecsetem.
A ferde ecsetet szemkihúzónak vettem még a NYX előtt a DM-ben talán, és meg kell mondjam, borzasztóan rossz minőségű, ezzel aztán nem lehetne egy tisztességesen vékony tusvonalat meghúzni. Viszont a szemöldököm színezésére szemhéjpúderrel nem is olyan rossz, úgyhogy erre szoktam használni.


6. Arcra használt ecseteim
Balról az első egy MakeupGeek ecset, ezt arra szoktam használni, hogy az arccsontom tetejére kiemelőt (highlightert) vigyek fel. Nem rossz, de nem egy "must have", van, hogy erre is a H&M-es ecsetet használom, ha épp az akad a kezembe.
A középső az újdonsült Bőszecset féle pirosító ecsetem. Az elődje egy H&M-es jószág volt, de már annyira elhasználtam, hogy kellett egy új. Meg vagyok vele elégedve teljes mértékben, megfelelő mennyiségű terméket vesz fel egyszerre és a mérete is pont jó.
Az utolsó szintén H&M-es, ezt púderhez és bronzosító felviteléhez használom. Mindössze ezer forint volt, de szerintem szuper, nagyon szeretem. :) Nagy előny, hogy rövid a nyele, így kisebb neszesszerbe is belefér.


Ti milyen ecseteket tartotok nélkülözhetetlennek a készletetekből?

20 megjegyzés:

Adri írta...

Óh..pont erre volt most szükségem!!!

barbi írta...

na ez most nagyon hasznos volt, egyrészt jó alternatívákat szolgáltattál arra, honnan érdemes bővíteni a készleteket (egyelőre elég kevés ecsettel dolgozom, de azokkal már egész jól:D), és azt hittem, te is MAC ecseteket fogsz felsorakoztatni :P
bár nekem alapból csak többféle szemhéjfesték ecsetre lenne szükségem, mert az arcom sminkeléséhez totálisan béna vagyok:D

suzie írta...

reméltem is, hogy hasznos lesz többeteknek is :)

Barbi, annyi MAC cuccom van, amit ti is láttatok, plusz egy szájfény, szóval nem sok :) az ecsetek szerintem pont olyanok, amiből nincs szükség megvenni a 7ezer forintosokat. Ha valaki szinte pontos MAC másolatokat szeretne, annak pedig ott van a Sigma :)

Blushbaby86 írta...

most már mindenképp ellátogatok egy nagyobb H&M-be, be kell szereznem egy ilyen szemhéjpúderecsetet. :)

szerintem is felesleges megvenni méregdrágán a MAC ecseteit.
A Bősz ecset satír ecsetje nekem 100%-ban bevált, nagyon szeretem! satírozni, színt felvinni, szemöldökcsont kiemelésre mind nagyon szeretem használni.
a ceruzaecsetje annyira nem jött be, nem azért mert nem jó, hanem mert a szemem alsó részére túl nagy, felülre meg valahogy nem passzol :D de azért használgatom ezt is.

egyébként az Ázsia centerben szuper ecseteket lehet találni, van onnan egy szuperpuha kabukim kb 800 ft-ért (egyáltalán nem hullik), nagy púderecsetem és a minap igen jó áron belebotlottam egy fantasztikus Lancome alapozóecsetbe, amit nem tudtam otthagyni. XD
érdemes ott szétnézni. ;)
jaj kicsit hosszúra sikeredtem, bocsi :)

Babus írta...

én még nem láttam egyik h&m-ben sem szemhéjpúder ecsetet:(

csak azt az ecsetet láttam ami az utolsó képen szerepel.

suzie írta...

Igen, sajnos nagyon ritkán lehet rábukkanni, ezért is vettem belőle egy másodikat, mikor később újra láttam. Még egy másik szemhez való ecsetem is van tőlük, régen imádtam, de már nem nagyon használom.

Tamara, örülök, hogy írtad az Ázsia centert, a hétvégén pont tervezek odamenni, hátha ott vannak jó sminktárolók, de akkor fél szememet az ecseteken (is) fogom tartani :)

barbi írta...

egyébként ecsetből szerintem is felesleges a nagyon drága, ha olcsóbbal is lehet szépen dolgozni, és inkább az legyen a márkás, drágább, jobb minőségű, amit magunkra kenünk :)

Bogca írta...

Arénás h&m-ben volt ecset, vettem is, ki lesz próbálva :)

suzie írta...

Na, majd számolj be :) A szemhéjecsetet vetted meg?

Noriko írta...

Az utolsó H&M ecset mekkora? Mindennapi neszimbe szeretnék egy kis méretűt, és ez jónak tűnik... :)

suzie írta...

N: lemértem az előbb, 12-12,5 cm hosszú:)

Noriko írta...

Köszii! :)

Bogca írta...

Olyat vettem mint jobbról a második, kipróbáltam és nagyon nagyon tetszik :) és 390 ft lolol :D

suzie írta...

Na szuper!:) Amúgy a két jobb szélső ugyanaz, csak kettő van nekem belőle :D Az ára az meg tényleg egy vicc :))

elter.luca írta...

Én gondoltam, hogy nem vagy márka-mániás, legalábbis nem vagy megfeszülve a MAC-es cuccokkal mint más blogokon.
Jó kis kollekciód van. Ázsia centerben én is láttam párszász forintért tök jó ecseteket ilyen illatszereseknél, a bal oldaliban. Nekem egyébként a kedvenc ecsetem egy rossmannos "Beauty" vagy valami ilyesmi ecset szemhéjra valós.
Bőszecsetből van 4 ecsetem, de nem hinném, hogy onnan veszek többet, mert olcsóbban is kap az ember, igaz azok nem igazi szőrből készülnek, de a műszőr ecsetek is lehetnek ugyanolyan jó minőségűek.

Bogca írta...

Óh, nekem a legszélső kicsit más alakúnak tűnt, az hasonlít a legjobban az enyémre amit írtam. De tényleg nagyon szuper :)

Tweet írta...

Suzie, köszi a H&M-es tippet! Láttam már régebben is, hogy náluk is vannak ecsetek, de fel sem merült bennem, hogy használhatóak is, viszont ma vettem egyet (390 ft-os szemhéjpúder ecsetet), és tényleg egész jó, pláne az árához képest:)

suzie írta...

Jaj szuper, örülök, hogy másnak is bevált :) Mindig úgy izgulok, mikor dicsérek egy terméket, hogy ha valaki kipróbálja ennek hatására, akkor neki vajon fog-e tetszeni :)

Unknown írta...

Én azt hittem eddig minden ecsetem megvan amire szükségem lehet... ezt a bejegyzést olvasva rájöttem, hogy a felét kidobhatnám. Mostmár tudom mit hogyan kell használni, be is szereztem néhányat célirányosan, sokkal egyszerűbb és szebb lett a sminkem is, meg is jegyezték ;)

suzie írta...

Edit: nagyon örülök, hogy hasznos volt a bejegyzés :))