2012. március 7., szerda

Az átverő árazás

Micsoda pofátlanság ennyiért adni ezt a szemhéjpúdert, hiszen külföldről harmad áron meg tudom rendelni! - Hangzik el oly sokszor ez a mondat beauty berkekben, de tetszőlegesen behelyettesített termékkel valószínűleg más körökben is népszerű mondás. Van, aki felháborodik rajta, van, aki csak mosolyog és van, aki a tájékozatlanságát körbelengő nyugodtsággal szó nélkül fizet.

Emlékszem, én is mennyire felhúztam magam még két éve azon, hogy a Müllerben a NYX termékek a Cherry Culture-ös ár háromszorosáért kaphatók. Akkor hirtelen nem gondoltam bele, hogy mennyi költség tevődik szerencsétlen sminkekre, amíg kikerülnek a polcra. Ott van ugye a szállítási költség, az áfa, a vám, az üzletek költségei - rezsi, bérleti díj, dolgozók bére stb., és mivel nem nonprofit cégekről van szó, ezért némi hasznot is kell látniuk az eladásokból. Hogy ez utóbbi pontosan mennyi, azt nem fogjuk megtudni, de nem is hiszem, hogy változtatna bárkinek a témához fűződő álláspontján. Emlékszem, hogy ugyanez a felháborodás volt megfigyelhető az LA Makeup Magyarországra érkezésének esetében is, csak mivel akkorra már többen tisztában voltak a külföldi beszerzési lehetőségekkel, ezért ez az eset még nagyobb hangot kapott.

Jobban belegondolva tehát a folyamatba, ezeknek a cégeknek az árkialakítását nem hívhatjuk átverésnek. Az viszont biztos, hogy én azóta sem vettem a Müllerben egyetlen NYX terméket sem, és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy nem is fogok. Miért is tenném, ha ennyivel jobban járok a rendeléssel.


Webshopok

Ott vannak ugyanakkor a webshopok, amikkel szemben már lényegesen nehezebb efféle elnéző állapotra jutni. A pofátlanság és a kapzsiság olyan szinteket üt meg egyes esetekben, hogy az tényleg felháborító. Ez a jelenség szülte meg a bejegyzést is, illetve egészen pontosan az, hogy kicsit táguljon az emberek látóköre és a lehető legtöbben legyenek tisztában azzal, milyen mértékben akarják néhány helyen lehúzni őket.
A legtöbbször talán a sminkes palettákat láthatjuk ezeken a helyeken igen borsos áron. Tudjátok, amiket az ebayen, a Coastal Scentsnél, a Sedona Lacenél vagy a BH Cosmeticsnél lehet kapni. A Vaterán rendszeresen próbálják 10.000 forintért rásózni az emberre az ebayen szállítással együtt is 10 dollárért megkapható 88-as palettát, ami egyébként még a Coastal Scentsről rendelve sem kerül 5-6 ezer forintnál többe. Feltűnnek ugyanakkor webáruházakban is, ez a 78-as paletta például 10 dollár 10.000 forint helyett AKCIÓSAN most mindössze 9000 forintért kapható ITT...


Remélem, mindenkinek kiszúrja a szemét a brutális helyesírási hiba is, amit nem tudom, hogyan engedhet meg magának bármilyen cég. Számomra már ettől hiteltelenné válik egy üzlet és azon gondolkodom, hány ember keze alatt ment ez át, hányan bólintották rá...?

Ezt a honlapot egyébként akkor találtam, amikor a Beauties Factory honlapját akartam megkeresni, ahonnan már régebben jó kis szemhéjpúdereket rendeltem. Egy magyar cég elkezdte forgalmazni a termékeiket a webshopjában, de a többi dolog is megmosolyogtató áron kapható. Az egyrészes szemhéjpúder például $1.70, itt pedig "lista áron" 1500 forint. Ez az ár egy plázabeli üzlet esetében is csak nagy jószívvel lehetne reálisnak mondható.
Közben megtaláltam a BF Beauty UK verzióját is, ahol szintén alacsonyabb áron kaphatók a termékek, mint a magyarban.


Ebayről Facebookra, Ebayről üzletbe

Meglehetősen viccesnek találom, amikor ebayen bárki által fél perc alatt megtalálható ruhákat és kiegészítőket árulnak a gombamód elszaporodott Facebook rendelős shopok. És nyilván elég jó forgalmat bonyolítanak, ha napról napra ennyien újakat regisztrálnak be. Mit gondoltok, lányokfiúk, honnan szerzik a termékeket ezek a "shopok"? Pár percnyi kutatómunkát szerintem igazán megéri befektetni abba, hogy egyrészt elkerüld az átverést, másrészt megspórolj magadnak akár több ezer forintot. 

A legviccesebb dolog azért mégiscsak az, amikor ebay-en 1-2 dollárért látott termékek köszönnek vissza rád a BOLTOKBAN. Kiváló példa erre a Látomás, ahol folyamatosan bukkannak fel 2500 forint körüli áron az egy-másfél dolláros bizsuk, de találkoztam már a H&M és a New Yorker ékszerei között is ilyen darabokkal.

 És alattam kommentelt valaki, hogy megvan-e még ez a gyűrű... Tényleg? De tényleg?


Az ellenpélda

Hogy ne legyen ilyen negatív hangvételű ez a bejegyzés, fordítsunk egy kis figyelmet a pozitív esetekre is, mert azért ilyenek is vannak.

A Tesminked.hu nemrég elkezdte forgalmazni a NYX termékeket abszolút reális áron. A pirosító például most akciósan a Cherry Culture-ön $4,50 dollár, amire mondjuk rájön $1-3 postaköltség, attól függően, mennyi dolgot rendelsz. Ez körülbelül 1300 forintra jön ki, a Tesminked pedig 1790 Ft-ért árulja.

A sminkkel.com shop is teljesen ésszerűen árazta be a külföldről behozott márkákat, mint a Barry M és a Sleek.

És meg kell említeni a Makeuplazat is, aki például a Coastal Scents márkajelzéssel ellátott termékeket tudta egészen barátian árazni. A 88 warm paletta például 7000 forint, a 88 original pedig 5900, aminél mi magunk sem jövünk ki sokkal jobban, mint ha a külföldi weboldalról rendelnénk.

26 megjegyzés:

Kriszti írta...

Az én kedvenceim a facebookos shopok, amik az ebayes dolgokat árulják :DD Nevetséges, de elég sokan vannak, akik vásárolják..

Carmenesque írta...

Érhtető a felháborodás, de lássuk be, mindig a kereslet szüli a kínálatot. Még mindig sok olyan ember van, aki inkább megbízik egy Facebookos vagy vaterás eladóban, mint hogy Kínából vagy isten tudja honnan rendeljen valamit, ami vagy ideér vagy nem. Nem mernek bankkártyát használni, vagy esetleg nem tudnak angolul. Amíg ezek az emberek nem veszik a fáradtságot, hogy utánanézzenek kicsit jobban a dolgoknak, inkább csak bemennek a Látomásba, mert hát az a trendi, aki ott vásárol, addig meg is érdemlik, hogy lehúzzák őket.
Ettől függetlenül persze nem tartom etikusnak, hogy ilyen pofátlanul drágán adják a palettákat, de ez egy nagyon jó kis figyelemfelkeltő poszt volt! A kulcsszó pedig a tudatos vásárlás, sajnos ez ma nem sokaknak megy.

Nitulino írta...

Nagyon jó ez a bejegyzés, már én is megfigyeltem egy ideje, hogy a Látomás nagyon igyekszik meggazdagodni olcsó, eBayes ékszerekkel..és a legdurvább, hogy ezeket viszik ki a művészpiacokra és úgy árulják, mint saját terméket...

Reméljük ez a poszt pár embernek felnyitja a szemét!

Biu írta...

Abszolút egyet értek a poszttal, bár én az LA colors árait nem tartottam olyan durvának, viszont ezek az ebayes facebook "webshopok" a vicc kategória. Többet vársz rá, mintha te rendelnéd, és még többet is fizetsz érte, nem is értem. Egyedül akkor vennék onnan valamit, ha 2-3 napon belül megkapnám, mert készleten van, de mondjuk dupla árakat azért sem fizetnék, annyira nem sürgős semmi :). A Látomás esetében meg már magam is elgondolkodtam, mert annyira egyediként adják elő magukat, holott... na mindegy. A hozzászólásod viszont eltűnt a gyűrű alól, most néztem :D

Velvet FizZ Blog írta...

Megnéztem facebookon a látomás bejegyzést, és azóta már kitörölték a lebuktató hozzászólást :D nevetséges :D

molcs írta...

én már olyan FB shopot is láttam, ami egyértelműen ebay-es, az eladó mégis letagadja, de persze a temékek származásáról semmi infó :D

Anett írta...

Én azt nem értem hogy miért kell aránytalanul drágán árulni valamit. Jó persze vám, szállítás, raktározás, üzletbérlet...stb. de vannak olyan üzletek amik ha fele áron adnák a termékeket még akkor is jó nagy árrés maradna náluk.
A másik dolog pedig a márkaépítés, hogy az eladott cucc milyen kategóriát is akar (szeretne) képviselni, hová szeretné az üzlet pozicionálni a termékét. Mert ha valamit olcsón adnak (lásd Miss rose) hiába lesz az bármilyen jó, akkor is az alsó kategóriás cuccok közé fog tartozni (én így is szeretem) Utána kell járni a dolgoknak és mérlegelni kinek mi éri meg :)

Psyszah írta...

Néha én is szoktam mérgelődni, hogy máshol olcsóbb lenne, de aztán eszembe is jut amit írtál. Semmi értelme ezen háborogni. :D
Egyébként nem mindenki tud külföldről rendelni köztük én sem. Ezért néha az ember a vaterát vagy a facebookos emberkéket válassza (vateráról rendeltem ilyet egyszer akkor is nagyon jó áron).

suzie írta...

Én biztos, hogy az ismerőseim között kérdeznék körbe előbb, hogy tud-e valaki segíteni a rendelésben. Elképzelhetetlennek (vagy nagyon ritkának) tartom, hogy ha valakinek nincs is dombornyomott kártyája, a barátai közül se legyen senkinek.

Névtelen írta...

Nagyon jó poszt. Egyet is értek, De! Én nagyon szeretnék ebayről rendelni, viszont tényleg nem tudok sem angolul sem németül.Így akkor hogyan lehetne? Én szívesen utána néznék, csak sajnos elég nehéz, ha nem értem az alap idegen nyelvű dolgokat sem. Persze ez az én gondom már, így marad az, hogy vagy megveszem drágábban ha nagyon kell, vagy várok az akciókig és reménykedem hogy köztük lesz az amit szeretnék, addig meg álmodozhatok palettáról, stb.

suzie írta...

A google lefordít neked weboldalakat, illetve ott van a szotar.sztaki.hu, ami egy nagyon jó és könnyen kezelhető ingyenes online szótár.

FahéjkaBaba írta...

Egyébként tényleg érdekes... Egy példa: Az Essence termékek az USA-ban kevesebbe kerülnek mint európába vagy akár németországban(pedig ott gyártják)... Él az 1 dollár = 1 euro törvény, de valamiért ha az érdek úgy kívánja az euro is tud dollárá alakulni! :D - Nézegetve a MAC weboldalát és látni hogy dollárba mennyivel olcsóbban jönne ki az ember, fájdalmas dolog azt kell hogy mondjam :( A vatera meg tényleg egy szégyen.

Névtelen írta...

szia! mi a véleményed erről az oldalról: http://salecenter.hu/kategoria/sminkpaletta.html
Julcsy

suzie írta...

Ezek már-már olyan alacsony árak, hogy ettől lesz gyanús :D Rendeltél innen, megbízhatóak? Mert ha tényleg megjön a termék, akkor magyarok közül eddig ők dolgoznak a legjobb árakkal ami a palettákat illeti.

Névtelen írta...

Szia! nem rendeltem még tőlük, de szerintem rendesen elküldik a rendelést..Julcsy

Zsófi írta...

én a müllernél sem tudok belenyugodni abba, hogy mert az üzlethelyiség költségei meg az alkalmazottak stb. a webshopoknak is tartani kell valahol a termékeket, még ha rendeléskor is rendelik valahonnan ők is. plusz a honlapok mögött sem egy ember csücsül a nappalijában (jó esetben!:D). a tesminked nyx árain elgondolkodtam. ha ott most 1790ft egy pirosító, hát a müllerben 1990 volt, szóval nem olyan nagy engedmény az. és a többi ár is elég hasonló a müllereshez, pedig a tesminked is webshop.

suzie írta...

Egy kisebb webshop esetében egy fél szobában elférnek a termékek akár:)

A Müller árakból nekem annyi rémlik hogy egy mono szemhéjpúder 2000 valahányszáz ft volt (2 éve), a cc-n pedig akkoriban 3 dollár azt hiszem. Ja meg a Jumbo 1500 körül, és tényleg nem sokkal olcsóbb a tesminkednél sem, de a sok kicsi sokra megy. Ez a 2-300 forint ha megveszel 3 terméket, akkor már majdnem egy ezres. Én továbbra is inkább megvárom, amíg összegyűlik több termék, és megrendelem a cc-ről, de ha 1-2 termék kell valakinek, akkor jobban jár ezzel, mert a postaköltség kb 12 dollár.

Aná írta...

Én mondjuk a müllernél akadtam fenn azon, hogy a l'oreal color infaillible 2400 vagy 2500 körül mozog, míg a dm-ben 2000 alatt van kicsivel.:/
A látomáshoz kapcsolódóan, hogy a wampon eléggé felhígult, már nem olyan jó... Én a kezdetektől járok ki, de mostanában inkább csalódok benne. Olyat is árust is láttam már kinn aki Tildás dolgokat árult, amit igazából egy skandináv hölgy tervez, és adja ki varrós könyv formájában, amit aztán otthon meg lehet varrni, a wamp meg ügye azt hirdette magáról, hogy magyar termékek, magyar designerektől.:S Látomásnál meg sokszor vannak akciók, akár olyat is ki lehet fogni, hogy fél áron van minden.(nem akarom védeni) De olyan is volt, hogy sikerült olyan táskát vennem, szintén egyedi dolgot áruló boltban, Black Box-ben, amit később e-bay-en megtaláltam, és végül is kedvezménnyel annyi volt mint amennyi az e-bayes ár lett volna. Nyilván mindenki onnan szerzi az árut ahonnan tudja, sajnos ezzel jár.
Netes rendelést én azért nem szeretem mert nekem a ruhákat próbálni kell.:S meg a posta a 13 kerben nem valami megbízható:S

Makkancs írta...

A cherry culture-ről hogyan lehet rendelni? Kiválasztottam néhány akciós terméket, és a shopping bag-et megnyitva nem számláz egy dollárt sem a szállításra.

És bizonytalan vagyok a címet illetően is, angolul adjam-e meg, mit hova írjak, stb.

Brigitta írta...

MOst van egy PEACE feliratú gyűrű,ami szintén megtalálható ebayen...nagyon gáz ez a Látomás...:D

Névtelen írta...

Nagyon tetszik a cikk:) Én a koreai BB krémekkel kapcsolatban csalódtam hasonlóképp, a magyar webshop arcátlan hasznot pakol azon termékekre, melyeket bárki meg tud rendelni közvetlenül Koreából is, nem Ebayen, hanem szintén webshopon keresztül, ingyenes kiszállítással, feleannyi áron - még a dollár árfolyamingadozásával is számolva, és nem horribilis idő alatt érkezik a rendelt áru. Én így úsztam meg egy csokis maszk és Missha Perfect Cover 20ml-es kiszerelést összesen kb 4000 Ftból:)

suzie írta...

Megírod a címet? :)

Névtelen írta...

itt van a koreai webshop a normál árú cuccokkal:)

http://cosmetic-love.com/

k2 írta...

BB krém ügyben: Nyugodtam rendelj ebay-ről bármelyik koreai eladótól. Koreából rendelve nincs vám. Nekem 1 hét alatt eddig minden ideért, amit onnan rendeltem. És eladótól függetlenül nagyon biztosan be volt csomagolva, stb, szóval nem is linkelnék konkrét eladót, mert minden koreai jó volt eddig.
Ha nagyon kell helyi bolt, akkor http://english.gmarket.co.kr/ elég béna az angol verzió, de érdekes lehet az újabb csodatermékek miatt. :)

suzie írta...

Köszi az infót, már én is rendeltem ebayen keresztül ilyen koreai cuccot (face shop mitesszer maszk), és hamar ideért :) A BB-t mástól rendeltem, de remélem ez is ide fog nemsoká, mert már nagyon izgatott vagyok:))

RetiD írta...

A következő a kérdésetekre a válasz:

Minden eladási ár attól függ, hogy mennyi a vételi ár. Az a cég, amelyiknek jó a kapcsolata és sokat tud vásárolni egy bizonyos termékből az olcsóbban fog hozzájutni. De ha nem tudsz egy vállalkozó olcsón hozzájutni a termékhez, akkor szerencsétlen nem fogja tudni annyiért kínálni a portékáját, mint amennyiért valójában szeretné.

Először is Mo-on a legmagasabb az adó (27%). Ha Kínából vagy Amcsiból rendelsz, úgy egy szállítás kb. a beszerzési ár + 30%. Erre jön rá az adó és csak utána a vám, mivel a vállalkozásokra más törvények vonatkoznak.

Szóval mire ideér külföldről az áru, addig a szerencsétlen vállalkozóknak már alapból 50%-ot rá kell tenniük és így vannak 0 haszonnal, azaz szép kerek nulla haszonnal. Ezek után van rezsi is és hát muszáj egy kis profitot termelni, hogy zsömlét vegyen az a szerencsétlen vállalkozó is magának. Szerintetek hány 200 forintos terméket kell nekik eladni ahhoz, hogy havonta 100.000,- Ft-ja maradjon tisztán? Elárulom ... több ezret!!! Szerinted van olyan nagy Mo., hogy el tud ez a szerencsétlen adni ennyit egy hónapban???

Ezek után kérdezem én, miért csodálkoztok, ha valami többe kerül, mint a NEM ADÓZÓ E-bayon, ahol feketén árulnak. Ugyan ezt egy magyar vállalkozó nem tudja megtenni.

Hát ez itt a probléma angyalkáim!
Isten hozott benneteket a magyar közgazdaság világában, melyet tönkretett a magyar állam!!!

Szóval hagyjátok már végre a hülyére adóztatott magyar vállalkozók szapulását! Köszi