2014. március 22., szombat

11 jel, hogy a sminkesed nem tudja, mit csinál

A sminkesek elszaporodásával és az esküvői szezonnal a nyakunkon nem is lehetne aktuálisabb ez a téma. El sem tudom mondani, hány "sminkes" weboldalára keveredtem el így vagy úgy az utóbbi időben, és haltam szörnyet az ott talált fotók láttán. Főleg összemérve azt az árakkal. Ami ugyanakkor még ennél is borzasztóbb, az az, hogy a képeken mosolygó nőkön látszik, hogy fogalmuk sincs róla, hogy amit kaptak, annál a semmivel is jobban jártak volna.



Az alábbi néhány pont a laikus vendégnek is segít egyből kiszúrni, hogy a szolgáltatás, amit kapott, nem professzionális, és ha jó esetben csak egy próbasminkről volt szó, akkor a közelgő alkalomra mással készíttesse el a sminkjét. Természetesen ez nem minden, ki lehetne térni a helyes termékhasználatra a bőrtípushoz, alkalomhoz és körülményekhez (pl. vakus fotók) mérten is, a technika és a színek modernitására, de ezeket nehéz lenne megállapítani olyasvalakinek, aki nem jártas a témában. Maradjunk tehát az egyből látható jeleknél.
  1. Nem győződik meg róla, hogy tiszta a bőröd / nem tisztítja meg a bőröd
  2. Nem kérdez sminkelés előtt. Ha nem tud semmit a bőrödről, hogyan választhatna megfelelő termékeket?
  3. Az alapozód színét az arcodhoz passzintja, nem a nyakadhoz és a dekoltázsodhoz.
  4. Nem használ sminkalapot, szemhéjalapot.
  5. Nem foglalkozik a szemöldököddel.
  6. Nem tudja egyenesre húzni a szemkontúrt.
  7. Nem füstösíti el szépen a szemhéjpúder széleit, illetve a mélyítővonalba tett szemhéjpúdert nem dolgozza el egy köztes színnel a bőröd felé.
  8. Csak egyféle púdert használ. Melyiket hagyja ki, az alapozó fixálására szolgálót vagy a végső, befejezőt?
  9. Nem ügyel a higiéniára. Nem fertőtleníti a kezét, többeteket sminkeli és nem fertőtlenít közben ecsetet; tégelyes krémes állagú termékbe közvetlenül belenyúl az ecsettel/szivaccsal ahelyett, hogy kivenne belőle egy spatulával; a szájfényt közvetlenül az applikátorral viszi fel a szádra és a spirált is az eredeti kefével keni fel - ewww!
  10. Nem tud válaszolni a kérdéseidre, hogy mit miért csinál és mit miért használ rajtad.
  11. Nem korrigálja az arra szoruló vonásaid. Lefelé ível a szemed és úgy is marad?
Ne dőlj be, ha valaki büszkén hirdeti, hogy okleveles sminkes. Ez nem jelent semmit. Oklevelet, sőt akkreditált papírt 6 napos tanfolyam után is osztogatnak, ahol sokszor vizsgagarancia van, vagyis előbb-utóbb a félvak, remegő kezű Mari néni is átmegy rajta.

Figyeljetek oda lányok, hogy kinek a kezébe adjátok magatokat a fontos alkalmakkor! A sminket ugyan le lehet mosni, de az esküvői/ballagási fotókon még évekig nézni fogod.

11 megjegyzés:

Nóri - Fifty Shades of Women írta...

Suzie!
Ez a bejegyzés nagyon-nagyon szuper lett (és ezt a gyakorló sminkoktató mondatja velem)! Szükség volt rá, sajnos, hogy felhívd ezekre az ordító bakikra a figyelmet! Gratulálok, és sok sikert kívánok a munkádhoz!

suzie írta...

Szia Nóri! Köszönöm, örülök, hogy tetszett és hasznosnak gondolod!:)

dorottyazsofia írta...

Én még csak tervezem az esküvőmet, de néztem pár esküvői sminkes oldalt, és szörnyülködöm az eredményeken. A legtöbb arára potom 5-10 évet rádob a borzalmas smink - túl sötét színek, '90-es évek divatja (jeges szemöldökcsont-highlight, barna rúzs stb.). Tök jó, hogy megszületett ez a bejegyzés.
Amivel kiegészíteném a listát:
-magát profinak mondó sminkesnél gagyi cuccok (rengeteg kozmetikus van, aki még ha ért is a sminkeléshez, Avont meg kínai cuccokat használ)
-nem veszi figyelembe a kliens kéréseit, és nem tud értelmes magyarázatot adni rá, hogy miért pl. lila, és nem barna festéket használ a szemre, ha a vendég kifejezetten barnát kért (ilyenkor szokott lenni az, hogy ááá, az uncsi, ez meg az nem divatos / trendi stb.)
-ha elront egy szemkontúrt pl., akkor nem mondjuk sminklemosóba mártott új fülpiszkával távolítja el, hanem korrektort vagy bőrszínű púdert pacsmagol fölé
-az általa használt termékekről nem képes elmondani alapinformációkat, és arra sem képes válaszolni, vagy terméket ajánlani a készletből, ha a vendég másmilyet kér (pl. nem csillogós, hanem szaténfényű highlightot)
-a sminkelési technikát, amit használ, örök érvényűnek mondja (Il Makiage-os "sminkesek" szokták - megtanul egy technikát, aztán azt úgy tanítja minden színnel és minden szem/arcformájú embernek, hogy az a tökéletes mód... pl. hogy nappali sminkhez fel kell vinni szemhéjtól szemöldökig az alapszínt, akkor is, ha az nem natúr, hanem mondjuk jégkék vagy rózsaszín...)
-nem érti meg a kérést / nem az alkalomhoz illően sminkel (kér vki egy visszafogott, munkahelyre is alkalmas sminket, erre rögtön bilikékkel kezd a sminkes... láttam már ilyet)

Unknown írta...

szia zsuzsi! te jártál sminkes iskolába? ajánlod valamelyiket? (csak magamat akarom sminkelni meg ugy hobbiként erdekel)

suzie írta...

@Doroffee: Igen, ezek is nagyon idevalóak! A jeges szemöldök highlightot majdnem külön kiemeltem én is:)) Köszi a kiegészítést!

@Éva: Szívesen mesélek erről, de inkább emailben, írj légyszi a livinpretty kukac gmail.com-ra!

Eszter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Eszter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
suzie írta...

Kedves Eszter! Az első megjegyzésedre szívesen válaszoltam volna, kár, hogy úgy döntöttél, törlöd! A másodikat viszont én töröltem, legközelebb, kérlek, kérdezz meg, mielőtt itt szeretnéd az üzletedet reklámozni. Köszi!

Fanni írta...

A tablóképem ékes példa a bejegyzés több pontjára is.
Többen is mentünk egy "sminkeshez"...mindenkire ugyanazt az alapozót használta, pedig én hófehérke vagyok, de volt velünk szolibarna lány is. A bőrtìpus téma ki lett kerülve, ecseteket nem mosott két ember között. A mozgószemhéjamra olyan rózsaszínt tett, ami a kék melírtincseimmel olcsó hatást keltett ráadásul kértem, hogy ne használjon rózsaszínt, max pirosítót. A satírozás csak az egyik szememen sikerült, a másiknak körvonala volt, a szemöldökömmel nem nagyon foglalkozott, a szempilláimból viszont bogárlábat csinált.
Szerintem egy darabban le tudtam volna venni az arcomról.

Unknown írta...

Egy ideje én is sminkesként dolgozom- az említettekben nem hibázom. Épp ezért akadok ki azon, hogy
1: nálam ügyetlenebb- azért én még nem vaagyok annyira ügyes- sminkesek mennyi pénzt kérnek el.
2.: Lora sminkkel végzik a munkájukat. Ez úgy volt ciki, hogy sétáltam a Veszprémi Mr. & Mrs. Esküvőkiállításon, ahol a fősminkes akárki Lora Beauty termékekkel sminkelt. Mindene az volt szinte. Oké, én is használok magamon olcsó cuccot, de abból a jobb fajtát...magamon!
Tetszett a poszt:)

hannelore16 írta...

Én abszolút nem vagyok otthon sminkes témákban, viszont a nyáron esküvőm lesz és szeretnék egy szép sminket aznapra. Tudnál ajánlani olyan sminkest, akinek a munkájában megbízhatok? Köszi!