2011. január 4., kedd

Körkérdés 4.

Mi az a sminkelési vagy szépségápolási "szabály", amivel nem értesz egyet, akár ki is akadsz, mikor valahol ezt látod leírva vagy valakitől ezt hallod?


Azt hiszem, elég sok ilyen van. Például hajszín/szemszín/bőrszín alapján meghatározni, hogy kinek milyen színek állnak jól és úgy kb. minden, ami ehhez kapcsolódik - különböző kategóriákba és típusokba sorolni az embereket és így általánosítva tanácsokat adni nekik. Micsoda butaság! Bárkinek bármilyen szín jól állhat, csak meg kell találni a megfelelő textúrát/árnyalatot.
Azzal sem értek egyet a legkisebb mértékben sem, hogy aki alapozót/púder vagy bármilyen sminket hord, annak csúnyább lesz a bőre, hamarabb öregszik majd stb. Szerintem a levegőben (főleg nagyobb városokban) sokkal több szennyező anyag van, mint egy sminktermékben (főleg, ha valaki odafigyel rá, hogy milyen terméket vásárol), úgyhogy én azzal értek egyet, hogy a smink még inkább védi is az arcbőrt.
Nagyon unom már azt is, hogy az egyes sminktermékeknek pontosan meg van határozva az "élettartama", kifejezetten azt a részt, hogy a szempillaspirált 3 havonta le kell cserélni. Majd a szempillaspirál tudatja veled, hogy mikor kell lecserélned, egyértelmű jeleit fogja ennek adni, például csomósodik, összetapadnak a kefén a szőrök.
Nemrég olvastam egy olyat, hogy piros rúzst csak az hordjon, akinek hófehér a foga, mert a piros rúzs optikailag sárgítja a fogat. Szomorú volt számomra egy sminkestől ilyet olvasni, hiszen az számít, hogy a rúzsnak kék vagy sárgás az alaptónusa, és ez befolyásolja azt, hogy optikailag fehéríti vagy sárgítja a fogat. Egy piros rúzs tehát fehéríthet és sárgíthat is attól függően, kék vagy sárga az altónusa.

37 megjegyzés:

DoRo írta...

Szia! Nagyon tetszik a bologod, különösen ezek a szépségápolással kapcsolatos körkérdések! :) Ami engem nagyon idegesít, az a "ha borotvával szőrtelenítesz, megerősödik a szőr, és úgy fogsz kinézni, mint egy jeti". A szőrszálak természetes állapotukban a végük felé elvékonyodnak (mint egy fűszál), ezért ha leborotváljuk őket, természetes, hogy vastagabbnak érezzük, ha kinőnek, hiszen a korábban a tövénél lévő rész került most a tetejére. :) Szóval nem kell a dráma. :D Viszont amit a szempillaspirálokról írtál, azzal nem értek egyet, azért kell őket kidobni 3-4 hónap után, mert akkorra már elég sok baktérium és egyéb kórokozó gyűlik össze benne, ami nem jó ha a szemedben landol (sajnos tapasztalatból tudom). Tehát nem az a baj, hogy beszárad, vagy csomós, lehet h minőségre semmi változást nem észlel az ember, de elég nagy bajt okozhat. Hát ennyi. :) Még 1x köszi a posztot és csak így tovább! :)
D.

Unknown írta...

Ezekkel tökéletesen egyetértek! Plusz még az a kedvencem, hogy az ajakápoló függőséget okoz :))

suzie írta...

Szia DoRo! Köszönöm:) Én nem értek egyet a baktériumos dologgal, tiszta szemre kenem fel, meg ilyen alapon a tus is mehetne 3 hónap után, nem? Ugyanúgy a szemedhez ér, ugyanúgy levegőt ér, ugyanazt a részét használod mindig. Én csak spirálból ragaszkodom kifejezetten drágához, és akár több mint fél évig is használom, mert egyrészt nem fogy el 3 hónap alatt, másrészt semmi baja nincsen. Már nem tudom hányadikat fogyasztom, de nekem sincsen semmi bajom :)

Tündi: nekem az ajakápoló tényleg függőséget okozott :D

Petra írta...

szerintem a szemszín/bőrszínhez passzoló smink, nem egy hülyeség. persze lehet kísérletezni, meg mindenki nyugodtan viselje a szemén a kedvenc színeit még ha nem is passzol hozzá, de én személy szerint imádom a lila szemfestést mert a zöld szemet nagyon durván kiemeli. a piros rúzs meg épp hogy optikailag fehéríti a fogakat, de mondjuk egy kávés-dohányos fogsoron már az sem segít...

Petra írta...

ja és az ajakápoló nálam is függőség, főleg ha vaníliás vagy valamilyen édes illata van :DD

suzie írta...

Persze, ha kiemelni szeretnénk, akkor nem mindegy :) Én úgy értettem, hogy mindenkinek jól állhat minden szín. Nekem pl zöldesbarna a szemem, mégsem áll rosszul a kék úgy gondolom, sőt a zöld sem. :)

Unknown írta...

hehe :D Akkor még viccesebb :P

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Ezektől a kategóriáktól én is kiakadok, ugyanis még sose sikerült ráakadnom, hogy én akkor melyikbe is tartozom, pedig nem hiszem, hogy nehéz lenne (fekete haj, sötét bőr és szem).
A másik viszont pont ellenkező a te véleményeddel, szerintem igenis káros állandóan az 5 kg vakolat. Nagyon sok olyan ismerősöm van, aki borzasztóan erősen festi magát mindig és csúnya a bőrük, míg akik nem, azoknak szép tiszta. Én is festem magamat rendszeresen, de alapozót, púdert nem mindennap használok.

suzie írta...

Dóri: szerintem ez utóbbi pont fordítva függ össze az estek többségében. azért kezd el az ember alapozót használni, mert csúnya lett a bőre, nem pedig az alapozó használatától lett csúnya. akinek szép, az nyilván nem érzi szükségét, hogy használjon. én is rengeteg alapozót kentem az arcomra kb 14 évesen, mert csúnya lett, és el akartam takarni. ha szép lett volna, eszembe sem jut.

SophiEl írta...

"Az ecseteket minden használat után ki kell törölni/ki kell mosni" - nem tudom ki hogy van vele, de nekem erre nem marad időm reggelente, a legegyszerűbb sminkem is 10-15 perc alatt készül el, és mellette még tisztogassak is??
Megnézem azt, akinek erre van ideje.

Monday írta...

"Durva szemhez nude száj kell."
"Kenj korrektort a szádra, mert attól lesz jobb a világ."

Monday írta...

Amúgy én 19 éves koromig nem is használtam alapozót, maximum csak alkalomszerűen. Nekem sosem volt pattanásos bőröm, szóval szerencsém volt, de azt nem tartom jónak, ha valaki le akarja vakolni a bőrhibáit. Azokat inkább megszüntetni kéne mintsem elfedni. Elég sokszor olvasni azt is, hogy vannak lányok, akik felkenne x mennyiségű festéket magukra és este nem mossák le.
Sokan nem jó alapozót használnak és attól lesznek pattanásosak, lesz csúnya a bőrük. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nekem hiába volt alapvetően szép bőröm mégis elkezdtem alapozót használni, mert az jó.

Névtelen írta...

Sztem minden alapozónál jobb, mikor pihentetem a bőrömet, tisztítás, ápolás stb. minden...valahogy sokkal jobban néz ki, mint mikor napra napra kenem, pedig rendesen letisztítom azok után is.
Ezt, hogy kinek szebb a bőre, ezt úgy érettem, hogy jóval öregebbnek tűnik az övéké.
Persze, nyilvánvaló, hogy az alapvető funkciója az lenne, hogy akinek problémás a bőre eltakarja. De keni magára boldog, boldogtalan...

suzie írta...

Sajnos én nem voltam ilyen szerencsés, és 14 évesen az alapozót tartottam a legjobb ötletnek. :/ Beletelt egy időbe, mire a szüleim elcipeltek bőrdokihoz, aki gyógyszert írt fel rá, aztán tényleg szép lett a bőröm, és leszoktam a napi szintű alapozó használatról, mert így már nem érzem szükségét. (Bár most a zuii por alapozóját napi szinten használom, de az nem is fed vakolat szinten, meg ugye teljesen természetes anyagokból áll)

Egyébként érdekes és kicsit elrettentő, hogy milyen koszos lesz a vattakorong arclemosás során, pedig nem is tartózkodom sokat a szabadban...

suzie írta...

Egyébként tisztább, vidéki levegő mellett valószínűleg ez nem igaz, sőt a francia hegyekben én is tapasztaltam, hogy olyan szép lett a bőröm, mint soha, de például Budapesten a nagy szmogban, sok autó között 1 nap alatt visszatért a régi, "blah" állapotába.

Fanni írta...

Na igen, a jó öreg alapozó vs csúnya bőr. Másik kedvenc, hajlakk, mint sminkfixáló(mert ha a hajnak nincs tőle baja, akkor a szememnek sem lehet)...hallottam egy olyat, h a csaj azért nem festi a szemét, mert rontja a látást...na ez fájt...sőt, nekem is mondta, h öreg koromra biztos szemüveges leszek, mert festem a szemem...(a szemüvegen már túl vagyok 8 éve, jelenleg 116%-os a látásom)
Táborban strand után ki volt száradva az arcom, és nem volt nálam arckrém-"kend be testápolóval" lehet, h csak az én hülyeségem, de testápolót nem kenek arcra-erre a válasz "miért, a képeden is bőr van"
Nem smink, de a másik kedvencem, hogy ha műkörmöd van, pihentetni kell néha, hogy a köröm lélegezzen...még jó, h a köröm nem lélegzik, és max akkor kell pihentetni(lenöveszteni), ha a béna körmös papírvékonyra reszrelte a körmöt, amit csak bolyhozni kell...
Az örök kedvenc marad a végére: HA A FESTETT SZŐKE(szétégett, töredezett, száraz) HAJAT BEFESTED BARNÁRA, MEGGYÓGYUL! Ezt egy volt barátnőm állította, sőt, meg is sértődött, mert nem értettem egyet.
Van még pár ilyen, ha még eszembe jut, írok.

dorottyazsofia írta...

Van egypár... a kedvencem a "ne használj fekete/szürkés tónusú szemceruzát alulra, mert karikásnak fog tőle tűnni a szemed"... ha karikásnak tűnik, az azért van, mert alapból karikás, azt meg, ha eltünteted korrektorral vagy alapozóval, akkor máris lehet fekete szemceruzát hordani anélkül, hogy táskásnak tűnjön a szem (az viszont igaz, hogyha alapból kairkás, akkor az alsó szempillatőbe felvitt sötét szín még inkább sötétíti őket)...

Meg hogy applikátort egyáltalán nem szabad használni, mert akkor garantáltan rossz lesz a smink... sztem ez hülyeség, kevésbé pigmentált festékeket simán fel lehet vinni applikátorral ozgó szemhéjra pl., csak arra kell ügyelni, hogy eldolgozzuk a széleket...

Akkor van az is, hogy a tökéletes szemöldök belső szemzugtól indul. Nem mindig, függ a szemöldök ívétől, vastagságától is... pl. nekem kicsit kijjebb kell hagyni, mert kben túlszedettnek tűnik.

Meg hogy ami olcsó, az biztos rossz is. Persze, nem a legegészségesebbek a bőrnek a párszáz Ft-ért megvehető noname márkák, de nem feltétlen tartalmaznak káros anyagokat, és nem feltétlen ütik ki a bőrt (nekem baromi érzékeny bőröm van, de mégsem lett pl. a Lora cuccoktól semmi bajom, és van annyira pigmentált a szemhéjfestéke, mint akármilyen drágább drogériás márkáé).

Ugyan én még nem voltam szoliban, de attól is hülyét kapok, ha vki elkezdi, hogy tuti bőrrákod lesz, tök mindegy, hányszor és hány percre mész be. Nem hinném, hogy aki mondjuk havonta vagy kéthetente (vagy esetleg csak nyáron) fekszik/áll be 3-5 percre, az feltétlen bőrrákot kapna tőle...

Ami meg a legnagyobb marhaság: színes szemhéjfestéket csak alkalomra és estére lehet/illik hordani. Persze a mértéket meg kell találni, de nehogy már csak barnákat, fehéret, szürkét meg feketét hordhassak nappalra...

sunbeam írta...

Amikor kérdezted, hogy mi mikkel nem értünk egyet, hirtelen egy sem jutott eszembe, viszont, ahogyan írtad a saját véleményed, azt kell, hogy mondjam, hogy teljesen egyetértek.

A szavatossági időt én sosem tartottam be, szégyelltem is magam érte, hogy na majd meglesz ennek is a vége és kiragyásodok, stb. De nem történt semmi.. Úgyhogy használtam. Nekem az Essence műszempillás spiráljára volt először "igaz" ez a 3 hónap.

A színek besorolása nekem akkor tetszik, ha nem szabály, hanem tanács. Akkor viszont hasznos lehet :). Én így jöttem rá, hogy jól áll a barna.

sunnysideup írta...

Abszolút egyetértek! Ez kapcsolódik a színmeghatározáshoz: engem ez a tavasz-nyár-ősz-tél tipizálás borít ki. Bárhogy próbálkoztam, sose tudtam eldönteni, mi vagyok, és meggyőződésem, hogy az egész úgy hülyeség, ahogy van:) Nem négyféle alapkombináció van, és ha valaki követi, akkor nagyon mellé is lőhetne.

Bogca írta...

Én azzal, hogy milyen haj/szem/bőr kombóhoz mi illik és mi nem, már csak azért sem értek egyet, mert az egyik első kérdés h milyen színű a hajad. Na most nekem az eredeti sötétszőke, kék a szemem, és világos a bőröm, de nem a szeplősen világos. De festetten meg sötét vörös, de nem a répás/rezes hanem burgundi. De persze ilyen opció nincs, és a vörös miatt azonnal jön a nemlézező szeplőimmel meg sárgás bőrtónusommal ami alapból nincs :DD Az viszont tény hogy a hajam miatt baromi jól áll a zöld smink.

Hülyeségnek tartom hogy a gyanta 4 hétig simaságot ad, vagy az epilátor, a nagy maci f****át, a szőrök ciklikusan nőnek, és ebből adódóan már egy hét után is bökhetsz.

Sztem sem romlanak olyan gyorsan a dolgok, amíg jó az állaga és a szaga (!) addig nincs baja. Ha már annyi baktérium összegyűlik egy nedves termékben h attól bajod legyen, annak már a szaga is megváltozik. (pl szájfények, hiába van ráírva a termékre h 3 évig jó, ha a teszter egy fél éve bontottnál büdős a douglasban pl akkor az azért van mert sok értelmi fogyatékos a szájára kenegeti).

Szilvia írta...

Suzie: Nem teljesen témába vágó, de megkérdezhetem milyen gyógyszert írtak fel neked? :)
Mert nekem is elég durva az arcom pattanás terén, nah jó nem horror, de nekem kellemetlen.
Köszönöm a válaszod előre is :)

Bogca írta...

Szilvia: Bocsi h én válaszolok de nekem a gyógyszerek kicsit a szívem csücskei, 3 évig gyógyszerésznek tanultam. :) Olyan szempontból irreleváns hogy Zsuzsinak mit írtak fel, hogy te ezt csak úgy úgysem tudod megvenni a patikában. El kell menni egy bőrgyógyászhoz aki megvizsgál és ad egy neked megfelelő gyógyszerre receptet. Azt az orvosok meg úgysem szeretik hogy azzal mész oda hogy "csókolom egy roaccutant szeretnék mert aknés vagyok". Majd ő megvizsgál, diagnosztizál, és kezelést javasol. :)
Ha úgy érzed zavar akkor mindenképpen menj el.

suzie írta...

Egyébként pont Roaccutant szedtem. :D És mivel magándoki írta fel, körülbelül úgy nézett ki a dolog, hogy rám nézett, és 1 perc múlva már a kezemben volt a recept. Más ismerősömet pedig havonta vérvételre küldték mellette, engem soha.
Nekem nagyon csúnya volt a bőröm, és tényleg makulátlan lett tőle, de ha kiürült a szervezetemből, akkor elkezdtek újrajönni a pattanások. Szóval a kúra hivatalos befejezése után még kb 2 évig biztosan szedtem, de akkor már csak összevissza, 2-3 naponta. Aztán nagy nehezen leálltam vele már szerintem több mint egy éve, azóta csak az aszpirin maszk van. :)

Fanni írta...

Ez általános dolog: Ha valami Rozinak jó, akkor nekem is jó lesz típusú gondolkodás. Pl parfüm téren. Ami az egyik emberen jó, az a másikon büdös lehet. Vagy ugye a különböző bőrtípusok, mikor egy száraz bőrű megkérdezi a zsíros bőrűt, hogy mit használ,hogy olyan szép a bőre, megveszi, és nem jó, aztán nem a tanács volt rossz, hanem a termék sz@r.

A. írta...

1. ,,Csak az jó,ami természetes." Ettől agyvérzést kapok. Egyre több helyen tűntek fel ilyen biohuszárok,akik ha meglátnak egy idegen szót valamilyen terméken,akkor máris kitalálják,hogy rákot okoz meg leprás leszel tőle. Nos,a természetes cuccok ugyanúgy okozhatnak allergiát és ugyanúgy lehetnek károsak,a mesterséges anyagok közül pedig nem mindegy,milyen mennyiségben vannak meg 1-1 termékben. Én is kerülöm például a különböző parabéneket,ha lehet,de nem haltam még bele egyik arckrémembe sem,amiben volt. Mellesleg csupán természetes dolgokból készült kozmetikumok nincsenek.

2. ,,A gyógyszer rossz." Ezt már fentebb is leírták.Amúgy nekem 5 évig hatott a Roaccutan,most fogom újrakezdeni.A magándoki engem sem vizsgált meg,ami gyanús volt,így elmentem SZTKba,azóta is oda járok bőrgyógyászhoz.

3. ,,XY színű szemhez XY színek mennek." És ehhez hasonlók. Ez mind bullshit. Nekem állítólag jól áll a kék.Hát marhára nem,soha nem kennék magamra kéket,nevetségesen nézek ki vele..:D Szóval felesleges kategorizálni.

4. ,A gyantázás és/vagy az epilálás egészségesebb,mint a borotválás." Egyszer gyantáztattam és olyan szőrtüszőgyulladást kaptam,hogy 3 hétig fájt felvenni a nadrágomat,szóval azóta eszembe sem jut. Emellett undorító,amikor valakinek a lábán 5forintos méretűek a tüszők és tiszta pötty az egész bőre...Borzalmas látvány sztem.

A. írta...

@TÜNDI

Az ajakápoló nem,de a használata okozhat függőséget. Olyan ez,minthogy sok dohányosnak nem a nikotin hiányzik,hanem a szokás,hogy rágyújt és a szájához emelgetni a cigit. Az ajakápoló is ilyen. Meg bármilyen más bevett szokás. Kb 1 hónap kell egy szokás rögzüléséhez.

Apolka írta...

Eddig a legjobb, amit hallottam, hogy a szempillaspiráltól megrövidülnek a szempillák. Ezen jót nevettem. A másik pedig szintén az, hogy a smink öregíti a bőrt, ráncosít, stb. Könyörgöm, a púderemben vitaminok meg ásványi anyagok vannak, azok eddig nem ártottak senkinek!=D Az alapozó velem eddig semmi rosszat nem tett (14 vagyok), bár hozzá kell tenni, vidéki városban élek (már ha Győr annak számít), és lehet, hogy a jobb levegő miatt. Amit DoRo írt, a borotvával kapcsolatban, az engem is idegesít.

ariel írta...

Feltehetek egy (valószínűleg buta) kérdést? Honnan látod, hogy egy pirosnak kék, vagy sárga az alaptónusa? :$ Vagyishát, miből tudod megállapítani?:D

Fanni írta...

Kinek mondták már, h a fekete hajfestéktől jobban hullik a haj?:D
Nem hullik az jobban, csak a fekete jobban látszik, mint egy szőke, vagy barna:)
Évekig azzal ijesztgettek a nagyon okosok, h majd jól kihullik a hajam a feketétől, és kopasz leszek...az senkinek nem jutott eszébe, h a fehérre szívatott, majd kékre festett tincseimnek bármi baja lehet...nem, mindig csak a feketét találták meg...Jelzem, gyönyörű, fényes, egészséges hajam van:)

Fanni írta...

Az ajakápoló függőség meg annyi, h bekened-lenyalod-kiszárad-bekened-lenyalod-kiszárad-stb...csak egyre kisebb idő telik el a "műveletek" közt. Jelentem, én már kigyógyultam belőle:D És a vazelin csodákra képes...bár néha félreértik, h miért kene vazelint a számra...:p

Lillus írta...

ariel:
én barátaimnak úgy szoktam elmagyarázni a kékes - narancsos árnyalat kérdést, hogy ha felkensz egy csík piros rúzst a kezedre, picit elmaszatolod, akkor látszik, hogy nagyon élénk, inkább a korallhoz hasonlít a színe ( ez a narancsos), vagy sötétebb, lilásabb ( kékes) a színe...remélem picit segítettem

ariel írta...

Lillus, köszönöm szépen, ki is próbálom :)
egyébként annyira jókat mosolygok a bejegyzésen, meg a kommenteken is, a legtöbb annyira igaz! olyan sok szabály van, ha mind igaz lenne, szerintem sokan már ráncosan, kopaszon szaladgálnánk :D

eLlipszilon írta...

Itt már szinte az összes idegesítő hülyeséget felsoroltátok. =) A kategorizálás, az orrcimpával egyvonalban kezdődő szemöldök, a borotválás...
A másik, amikor az ember elhiszi, hogy a szempillái hosszabbak lesznek a spiráltól. Persze, annak tűnnek, de nem azért, mert rá van írva, hogy hosszít, hanem mert festéket kensz a szempillád elvékonyodó, nem látszódó részére. Ugyanígy a dúsító spirálokkal. Nem dúsít, csak szétválasztja a pillákat, és többnek tűnnek.
Olyat is hallottam/olvastam, hogy valaki kettő spirált használ, mert az egyik dúsít, a másik hosszít.

sunnysideup írta...

Mondjuk én is gyakran többféle spirált használok reggel, egyszerűen szebb lesz az eredmény.

virág írta...

Fanni, nekem is full fekete a hajam és nekem nagyon hullik..sokkal jobban mint amikor vörös volt..mondjuk mostanában magamnak festem de amikor mesterfordrász festette soksok pénzért,akkor is hullot...mondjuk hálistennek így is sok hajam van, egyszerűen porszívózok este és már másnap reggel mindenhol ott a hajam grr

Maggie írta...

Fanni, a feketeszín+hajhullás azért lehet gyakori, mert a legtöbb olcsó fekete festékben kátrány van.. ami nem tesz túl jót ugyebár:S pl schwarzkopf stb..ezt nekem fodrász mondta, aki amúgy hajgyógyász is, úgyhogy adok a szavára:)