2011. december 1., csütörtök

Alakformálás 5. - Zsírégetés

A zsírégetés az, amit egyszerűen senki nem kerülhet ki, aki változtatni akar a testén. Akár fogyni akarsz, akár alakot formálni, izmosodni, a nem kívánt párnácskák ellen mindenképp fel kell venni a harcot.

Nem tudom, hogy csak eddig nem figyeltem-e ezekre, vagy tényleg most szaporodtak így meg, de az utóbbi hetekben, hónapokban rengeteg zsírégető csodaszerként kikiáltott termék hirdetésével találkoztam. Akár a rádiót kapcsolom be, akár egy gyógyszertár előtt megyek el, akár a villamosmegállóban állok, akár facebookon nézelődöm, biztos, hogy belebotlok egybe. Hatalmas pénzek vannak ebben, mert az emberek nem a terméket veszik meg, hanem a reményt, egy szebb külső reményét, ami jóval többet ér számukra.  A cégek pedig ezt szépen kihasználják, hát miért is ne használnák... Az emberek többsége alapvetően lusta, és ha kínálnak számára egy olyan csodaterméket - sőt, akár csodakezelést -, amitől (ahogy ők gondolják) a megszokott életvitelüket folytatva fogják elérni álmaik külsejét, azonnal ráharapnak. Hiába van ezekre többnyire ráírva, hogy nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást és mozgást. "Kit érdekel, a semminél biztos jobb."

Múltkor felkeltette a figyelmem egy kuponos oldal hírlevelében közzétett kezelés, a fenéklifting. A név eleve vicces, na mondom ezt megnézem, micsoda. Nem akarok indulatos lenni, de kissé felforrt az agyvizem, mikor elolvastam a kezelés leírását, főleg az elejét. A biztonság kedvéért itt egy screenshot, hátha időközben eltűnne a honlapról:
De muszáj betennem egy hozzászólást is, ami hatalmas facepalm, azt hittem vicc, de nem, mert közben jött rá egy teljes komoly válasz a cégtől... Hatalmas :D

A lényeg tehát, hogy ne higgyünk semminek, ami le akar beszélni az edzésről és a diétáról. A különböző csodakezelések és csodatermékek valóban lehet, hogy hatásosak (bár ezen a fenékliftingen még mindig nem tudok napirendre térni), de ezek csak kiegészítőként működnek egy tiszta diétából és rendszeres edzésből álló életvitel mellett. Meggyorsíthatják a testedben lezajló folyamatokat és rádobhatnak egy kicsit az eredményre. De ha te nem teszed bele, amit magadtól bele tudsz tenni, akkor ennyi erővel az ablakon is dobálhatnád kifelé a pénzt.

A kissé hosszúra nyúlt bevezető után nézzük, mit tehetünk, hogy megszabaduljunk azoktól a makacsul ragaszkodó zsírpárnácskáktól.

Tehát a legfontosabb ugye a diéta és az edzés.


Diéta

A fogyás abból következik be, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz. Hogy ezek számokban kifejezve mekkora mennyiségeket takarnak, annak a kiszámolásához találhatunk az interneten egész egyszerű képleteket. Nem csak a kalóriára kell ugyanakkor figyelni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy azok a kalóriák milyen élelmiszerekből kerülnek a testedbe. Olyan dolgokat kell enned, amik hasznosak és értékesek a szervezet számára, de erről már írtam bővebben ITT.
Nagyon fontos a folyadékfogyasztás. Ha eddig nem ittál meg naponta 3-4 liter vizet, akkor 1. ezután tedd meg  és 2. minden bizonnyal be vagy vizesedve, így ha változtatsz és nagyobb mennyiséget iszol, akkor könnyen le fogsz magadról dobni néhány plusz kilót és centit már az első időszakban. Igen, a kezdeti súlycsökkenés sajnos nem zsírvesztés, hanem víz, de azért ennek is örülünk.


Mozgás
  • Zsírégetőnek számítanak azok az edzések, ahol hosszabb időn keresztül ritmusosan végzel egy bizonyos mozgásfajtát, ami gyakorlatilag az egész testedet igénybe veszi. A mozgás közben megemelkedik a pulzusod, szaporább lesz a légzésed. Ilyen például a gyors gyaloglás, biciklizés, kocogás és elég sokféle aerobic óra (pl. step, kangoo). Heti 3-4 alkalommal, minimum 20 percet és maximum egy órát végezve már szép eredményeket lehet elérni. 
  • Az időre és az alkalomra térjünk ki egy kicsit. Az edzőterembe járó csajok többsége igazi Cardio Queen, 80%-uk csak a kardió gépeket célozza meg, de azt olyan szinten, hogy mikor lemegyek fut, 40 perc múlva tapos, és mikor további 40 perc múlva megyek haza, biciklizik. Senkinek, de még a versenyzőknek sincs szüksége napi 3 óra zsírégető edzésre. Egyszerre egy óra bőven megfelelő, ha egyenletes pulzussal csinálod, intervall edzésnél pedig már 20-25 perc is elegendő.  
  • Az alkalmat tekintve egy dolog van, amit el kell felejteni, ez pedig az, hogy alakformáló/kondis edzés elé tegyük. Ez egyébként honnan jön? Én is beleestem ebbe a hibába, hát annyira egyértelmű volt, de miért?! Ha már muszáj egyszerre lerendezni a kettőt, akkor szigorúan a kardió legyen az edzés végén, és ilyenkor ne csináljunk belőle többet 30 percnél. Az izmok edzéséhez ugyanis szükség van a szénhidrátokra, amiket ha előtte kardiózol, felhasználsz. (És 45 perc kardió az egyéb edzésed előtt nem bemelegítés, a bemelegítés kb. 10-15 perc.) Kitűnő alkalom közepes intenzitású (aerob) edzéshez még a reggeli időpont, amikor üres a gyomrunk. Más edzésformát viszont sose végezzetek éhgyomorra.
  • A kardiózás előnyei: 
    • erősíti a szívizmokat
    • az edzés során a tested endorfint termel, aminek köszönhetően jobb lesz a kedved és a közérzeted
    • nem csak az edzés során, de utána is még órákra megnövekszik a szervezeted energiafelhasználása, vagyis több kalóriát fogsz elégetni
    • segít levezetni a feszültséget
    • csökkenti a szívroham és a stroke veszélyét
Tehát lányok fiúk, hetente minimum 3x20 perc kardió edzés közepes intenzitással! (kicsit lihegősen de még beszélni tudósan)


Segédeszközök

A post elején említett csodamicsodák között vannak ám jó dolgok, de ahogy azt fent is írtam, önmagában semmi nem segít. Ha betartod a diétára és mozgásra vonatkozó javaslatokat, akkor viszont nagyban előrelendíthetnek az utadon. Segédeszközök lehetnek a...

Táplálékkiegészítők
Ha az ember elkezd diétával, edzéssel kapcsolatos oldalakat látogatni, akkor elég hamar bele fog ütközni a táplálékkiegészítőkbe. Van, aki már pusztán a szó hallatán, látatlanban elítéli az összeset, és van a másik véglet, aki pedig mindent összevásárol anélkül, hogy megkeresné azt az egy-két dolgot, amire valóban szüksége van. Zsírégetést elősegítő készítmények között találunk tablettát, port, löttyöt, azaz mindent, mi szem szájnak ingere.
A leghíresebb zsírégető talán az L-Carnitin, ez az én polcomon is megtalálható. Véleményem szerint a folyadék a legjobb belőle, de nem az üdítő, amit megveszel Norbinál vagy a konditerem recepcióján, hanem a tömény L-Carnitin juice, amiből lehajtasz egy kis adagot edzés előtt. Azért ez a legjobb, mert a kapszulával ellentétben nagyon gyorsan felszívódik és hatni kezd, és a hatása végigkíséri az edzésedet. Az L-Carnitin üdítők gyakran tele vannak cukorral, úgyhogy ha mégis ilyet választanátok, erre figyeljetek oda. Fel lehetne még itt sorolni jó pár terméket, ami segít a zsírégetésben, de nekem az az álláspontom, hogy egészen tökéletes eredményt lehet elérni ezek nélkül is.
Annak pedig szerintem az ég világon semmi értelme, hogy egy nagyobb túlsúllyal rendelkező egyén már az első diétás napjától kezdve zsírégetőket szedjen. Hogy miért? Mert a fogyás a leadandó kilók csökkenésével egyre nehezebb lesz. Ha te plusz 15-20 kilónál már nyomod magadba a zsírégetőt, azaz már az elején mankókra támaszkodsz, mit fogsz csinálni az utolsó hetekben? Akkor sokkal nagyobb szükséged lesz rá, de addigra hozzá fog szokni az extra segítséghez a szervezeted, és sokkal kevésbé lesz hatékony, mint amilyen tudna lenni. Kedvenc fitness csajszim, Jamie Eason videóját néztem pont tegnap, amiben azt mondta, hogy egy átlagos túlsúllyal rendelkező ember esetében a zsírégetők mindössze kb. 100 kalóriával segítenek többet elégetni, mint anélkül. Megéri? Szerintem nem, sem anyagilag, sem az eredmény tekintetében.


Természetes zsírégetők
Vannak olyan élelmiszerek, amik elvileg segítik a zsírégetést és a narancsbőr megszüntetését. Ezekről már írt Tündi is a Kiss&Lips blogban ITT. A bejegyzésében felsoroltakon kívül ilyennek mondják még például a fahéjat, a citromot és a zöldteát, melyek az anyagcsere meggyorsításával járulnak hozzá a fogyáshoz. Akármilyen furcsán is hangzik, az omega3 zsírsavak is szerepet játszanak abban, hogy minél könnyebben megszabadulhassunk a nem kívánt kilóktól, annak ellenére, hogy zsírokról van szó, de emellett például bőrünk rugalmasságának megőrzésében is segítenek, úgyhogy érdemes kiegészíteni velük az étrendünket.

Kezelések
A zsírfagyasztástól kezdve a rádiófrekvenciás zsírbontásig számtalan fogyást ígérő kezelésnek vethetjük alá magunkat. Szívesen írnék valamit ezek hatásosságáról, de akik az ismeretségi körömben valami hasonló, trendi géppel végzett fogyasztásra jártak, nem tudtak semmi hasznosat mondani. A kezelés előtt ugyanis - ahogy a post elején megírtam - közlik a pácienssel, hogy ne várjon semmit, ha közben nem tartja a diétát, és ez az, aminél mindenki belebukott. Én is járok zsírmasszázsra, de ez egy sima, hagyományos, kézzel végzett kezelés köpölyözéssel kombinálva. Nekem bevált, hogyha összenyomom a bőrt a combomon, akkor se látok ott narancsbőrt. Ezt az állapotot azt hiszem 3 kezelés után már elértük, de azért nem volt olyan vészes az induló helyzet sem. Ami még jó benne, hogy azóta, bár a diétát most a karácsonyi szezonban nem tartom (haha az még egy hónap, de kifogásnak minden megfelel), ha vissza is jön egy kis zsír, az is a felszínen marad úgymond, nem rakódik le. Ebben mondjuk gondolom közrejátszik, hogy sokat iszom, edzek és szaunázni is járok. Apropó szauna, ha van lehetőségetek például az edzőteremben használni, mindenképp tegyétek meg!

Ti mit tesztek a makacs zsírpárnák eltüntetése érdekében?

8 megjegyzés:

Dóri írta...

Én edzés előtt be szoktam kenni a combomat, fenekemet, szóval a problémás részeket melegítő, cellulit ellenes géllel. Nekem úgy tűnik, mintha szépen lassan simulna a bőröm, egyre kevésbé lenne ragyás. Persze edzés nélkül ez se ér semmit, de edzés mellé szerintem hasznos. (Ha mást nem is csinál, a melegítő hatás miatt legalább bemelegíti az izmokat.)

Bella írta...

Jó bejegyzés! Sajnos (vagy nem sajnos) az igazság nagyon egyszerű: diéta és edzés. Sokszor nem egyszerű, de másképp nem fog menni :/

pandus írta...

uhh zsuzsi akartam kérdezni, hogy te nem jársz futni margitszigetre? nagyon unalmas egyedül, gondoltam megkérdezem hátha(mert h. te is a nyugatinál laksz, aztán közel van neked is)


a lány akivel ma találkoztál a westendben:D(Era)

suzie írta...

Era: lehet hogy puhány vagyok, de én ilyen időben nem futok már kint :$ de amint 10 fok körül lesz ismét a hőmérséklet, mehetünk együtt simán:) a futásnál láttam, hogy a legjobban formálta a lábamat, úgyhogy mennék megint, de hazafutni nem bírok már a szigetről, séta közben meg tuti megfáznék ha előtte leizzadok:S na mindegy, legalább pihennek a térdeim..
de egyébként le a kalappal, hogy te ilyenkor is futsz, mit veszel fel hogy ne fagyj meg?

pandus írta...

Direkt hideg időre való futószettet:P decathlonban vettem, a felső nagyon jó, az alsóban fázok, szal 2 gatyában futok:D...kb. 7. alkalomra sikerült eltalálnom h. miben jó ilyen időben futni...
én is csak azért erőltetem most is a futás dolgot, mert szeretek:) sokkal jobb, mint edzőteremben senyvedni de sajna az is kell:D
amúgy akkor majd március környékén mehetünk együtt:DDD

Kriszti írta...

Nagyon rákaptam a blogodra és a barátodéra is^^ Az elmúlt hónapokban próbáltam helyesen táplálkozni, tornázok is rendszeresen, de most eldöntöttem, hogy hardcore-ban fogom nyomni, hogy nyárra bombaformában legyek^^ le a zsírral :D

suzie írta...

Era: oké, akkor majd ha tavaszodik nyomathatjuk :D nekem megszeretni nem sikerült a futást sajnos, meg a szigetkör felénél már mindkét térdem baromira fájni szokott, de majd veszek egy olyan cipőt, ami alátámasztja ott belül a talpat, biztos az a gond..

Krisz: hajráá!:) én is majd január-február környékén átmegyek megint hardcore-ba:)

Judit írta...

Nagyon jól összeszedted a dolgokat:)), magam sem tudtam volna jobban, egyszerűbben leírni ezeket.
(Egyébként elég jól haladok az edzésekkel, 2 hete már elkezdtem nagyobb súlyokkal dolgozni,karra, combra. Sajnos elég lassan formálódok,de nem baj. Maradtam a tejsavó fehérjénél, de másik típus, úgyh nem puffaszt. Én is bennt kardiózok a teremben, szeretek is futni, heti 3x 30perc.
Kéne többet taposni,azt max heti 1x szoktam, 15 perc, ezt utálom a legjobban, pedig valahogy össze kellene barátkozni:)
Remélem jól haladsz te is!