2012. október 1., hétfő

Stop Bitching, Start Moving

A nyár végével nyilván sokan fellélegeznek, hogy végre ismét takargathatják magukat hosszúnadrágokkal és bő pulóverekkel, lehet csalni a kajálásban, úgysem látszik, a következő kánikula időszak pedig hol van még, addig bőven lesz idő leadni. Az a baj, hogy ez egy rémesen rossz hozzáállás, és akinek az agya efféle gondolatokra van ráállva, az biztosan nem fog a következő nyárra sem úgy kinézni, ahogy egyébként szeretne. Miért? Mert a halogatást és az önámítást nem lehet február 28-ról március 1-jére magad mögött hagyni, de még a sok odafigyelés nélküli hét és hónap alatt kialakult étvágyat, étkezési szokásokat és lustaságot sem. Mindennek folyamatosnak kell lenni, még ha nem is mindig ugyanolyan intenzitással, de ott kell lennie a fejedben az elszántságnak, a tenni akarásnak és természetesen a kitűzött célnak.


Olvasgassátok ezt a Tedd & Ne Tedd listát, fogadjátok meg a benne szereplő tanácsokat és egészítsétek nyugodtan ki olyan gondolatokkal, amiket ti fontosnak tartotok az aktív, egészséges életmódhoz kapcsolódóan akár általánosságban, akár a ti személyetekre szabva!


Tedd
  • Tűzz ki konkrét célokat. Legyen ez akár a leadott kilók száma, a lefutott táv, a leadott centik, bármi. Sokkal könnyebb lesz kitartani, ha nem csak úgy csinálod, hanem egy meghatározott célért küzdesz. Fontos, hogy a cél elérhető legyen belátható időn belül, ellenkező esetben az fog a fejedben járni, hogy ez soha nem fog menni és könnyebben feladhatod. Kis lépésekben, kis célokkal, de folyamatosan haladj előre!
  • Határozd meg a követendő diétádat és edzéstervedet. Az előző ponthoz hasonlóan itt is érvényes, hogy könnyebb lesz mindent betartani, ha előre tisztában vagy vele, hogy egyáltalán mi az, amit be kell. Ha előre megvan, hogy mit és mikor fogsz enni másnap, nem kell gondolnod rajta és így nincs arra sem esély, hogy elcsábulsz egy olyan ebédre, ami egyáltalán nem visz előre a céljaid felé, sőt. Ha betervezed, melyik napokon mész edzeni, úgy szervezed majd a programjaidat, hogy ne húzzák keresztül.
  • Mérd fel az aktuális állapotodat, teherbírásodat. Ne akarj egyből 10 km-t futni és 45 kilóval guggolni, mert egyrészt nem fog menni, másrészt csalódott leszel és elmehet a kedved a folytatástól (a sérülésekről már nem is beszélve).
 
  • Kérj segítséget egy profitól. Ha kezdő vagy, vagy nem vagy kezdő, de speciális igényeid vagy céljaid vannak, fordulj szakemberhez. Ne támadd le az első edzőt a hozzád legközelebb eső teremben, mert nem biztos, hogy ő jó. Keress véleményeket edzőkről, nézd meg a képesítésüket és az elért eredményeiket másokkal és ez alapján menj abba a terembe, ahol ők dolgoznak. (Például aki fitnesz modelleket készít fel, abban nagy valószínűséggel a hétköznapi ember sem fog csalódni.)
  • Figyeld az adagokat! Nem csak az a lényeg, hogy mit eszel, hanem az is, hogy mennyit eszel belőlük. Inkább oszd 5-6 kisebb, változatos étkezésre a napi menüt, minthogy háromszor jól bezabálj, mert így folyamatos pörgésben tartod az anyagcserédet, ami alapvető a test formálásához.
  • Minden nap ügyelj arra, hogy egyél zöldséget és gyümölcsöt. Az nem lehet kifogás, hogy drága, hiszen a korábbi nassolásaid alkalmával elfogyasztott Pilóta kekszek és Milka csokik sokkal többe kerülnek. 
  • Iktass be nassolást is az étrendedbe, olyan falatkákat, amiket igazán élvezettel eszel, csökkentik az elcsábulási vágyadat és mégsem rakódnak le a csípődön. Ilyenek például a magvak, a 70% feletti étcsoki (1-2 kocka), fagyasztott gyümölcsből készült "fagyi", smoothiek stb.
 
  • Szedj vitaminokat. Multivitamint mindenképp, minden nap. Sportolás mellé kiegészítésként hasznos a magnézium, kalcium, és ezen felül az egyéni igényeidhez mérten mehet bármi más. 
  • Törekedj a változatosságra mind a diétát, mind az edzést illetően. Ha minden nap ugyanazt eszed, 1-2 hét után már le sem bírod majd nyelni, és azt eszed helyette, ami elsőként a kezed közé kerül. Ha mindig ugyanazt az edzést csinálod, egyrészt annyira meg fogod unni, hogy garantáltan elmegy tőle a kedved, másrészt hozzászokik a tested és nem fog tovább fejlődni tőle. A kardiót és az erőnléti edzések gyakorlatait is remekül lehet variálni. 
  • Pihenj! Aludj eleget. Nem, a 4 óra nem elég, de az 5 sem. Ha csak 4 bögre kávéval tudod kihúzni a napot, akkor sem aludtál eleget.

 Ne Tedd
  • Ne éheztesd magad. A tested benzinje az étel, ha nem adod meg számára a szükséges energiát, nem jutsz vele semerre – szó szerint és átvitt értelemben sem. Egyél rendesen, elegendő mennyiséget, de válogasd meg, hogy mit!
  • Ne vidd túlzásba. Sem a sportot, sem az étkezés körüli megszállottságot. Ha a kanapén döglődve, könyékig chipses zacskóban turkálás után egyből heti nyolcszor akarsz edzeni, garantált, hogy néhány hét után bedobod a törölközőt. Létezik a túledzettség fogalma, és egyáltalán nem a külsővel függ össze. Heti 3-4 alkalom bőven elég. A gondolataidnak nem szabad mindig az életmódod körül forognia, mert mániákus megszállott leszel, ami nem jó. Tervezd meg mondjuk hétvégenként, bevásárlás előtt a következő heti étrendedet és pont, ennél többet nem is kell rá gondolni, csak főzni és enni, és önfeledten élvezni a szabadidődet.
  • Ne csalj! Engedj meg magadnak olykor-olykor olyan ételeket, amik alapvetően nem férnek bele az életmódváltásodba, de ne csalásként fogd fel. Engedd meg magadnak a cukrászdázást, ha elérted az egyik célodat, de utána térj vissza a jól bevált, egészséges étrendedhez. Egyetlen rossz kajálástól nem fogsz visszahízni, de ne csinálj gyakori eseményt abból, hogy étellel jutalmazod magad. Azt hagyd meg a kutyádnak. 
 
  • Ne improvizálj. Minden edzés és minden étkezés legyen tudatos, megtervezett és a céljaidnak megfelelő.
  • Ne lógd el edzés előtt a bemelegítést, edzés után pedig a nyújtást. Előbbi a sérülések elkerüléséhez, utóbbi pedig az izmok regenerálódásához elengedhetetlen.
  • Ne eddz minden nap. Az izmoknak szüksége van a pihenésre, hogy megfelelően tudjanak fejlődni.
  • Ne add fel. Gondolj arra, hogy hónapokkal később hogyan nézhetsz ki, ha most nem adod fel. Ha feladod, azt fogod kívánni, bár ne tetted volna. És újrakezdeni sokkal nehezebb, mint folytatni.
  • Ne hagyd, hogy a pillanatnyi vágyaid legyőzzék a hosszútávúakat.
  • Ne menj éhesen bevásárolni…  

6 megjegyzés:

Katjes írta...

a magvak nem túl jó nassolnivalók, mert 50g körüli a zsírtartalmuk, amitől hipphopp felugrik jó sok felesleges kalória

suzie írta...

De a magvakban található zsír JÓ zsír, amire szintén szüksége van a szervezetnek :)

suzie írta...

A mértékletesség persze fontos, nem szabad egy zacskó mandulát benyomni egyben

Kisó írta...

Én pont most, augusztusban álltam neki, fogytam is egész sokat (magamhoz képest), már bőven az egészséges értékben van a BMI-m, de most "vérszemet kaptam", és pár kilót még szeretnék leadni, mert látom, hogy milyen jól tudok vele kinézni, plusz ugye megtartani mindezt, szóval ez most elég aktuális nekem, köszi! :)

suzie írta...

De jó, további sok sikert és kitartást neked!:)

Vanilla írta...

Ugyan nekem konkrét nagy céljaim nincsenek, csak maradni ilyennek amilyen vagyok (még ha nem is a legtökéletesebb). Néha én is elcsábulok, és ha ezt szóváteszem hogy na most akkor "vissza kell fognom magam", akkor jön az osztás, hogy "hova fogyózol, nemisvagydagadt, az a süti még igazán belefér, stb"... Erre azt szoktam mondani, hogy jobb ha 1 kiló plusznál kapok észbe, mint hogy 10 után. És egyáltalán nem fogyózás ez, és nem azért mert dagadt lennék (jó, mondjuk ki nem érzi úgy néha hogy az, ha rossz napja van :)).

Megtartani a súlyt is ugyanúgy odafigyelést igényel, mint leadni 10 kilót vagy kiszálkásítani az egész testet. Valaki ezt képtelen megérteni, és egyből anorexiás modellek villannak be a fejecskéjébe ha visszautasítom az aznapi zabálást és inkább párolok zöldséget magában.

Úgy látszik érdemes, mert 1-2 kilót leszámítva (ami leginkább "bizonyos" időszakban jön fel és akkor hajlamos vagyok sajnos kiborulni is rajta :D) 12 éve ugyanannyi a súlyom és az alakom is kb ilyen. :)